Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei käsittele Suomeen kohdistuvaa valitusta oleskelupa-päätöksestä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ottanut tutkittavaksi kannetta väitetystä syrjinnästä työntekijän oleskelulupaa koskevassa päätöksessä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 17. maaliskuuta päättänyt olla ottamatta tutkittavakseen ratkaisun, joka koski väitettyä syrjintää, Valittaja oli hakenut Suomesta työntekijän oleskelulupaa.

Valittaja oli saapunut Suomeen jo vuonna 2015, turvapaikanhakijana. Vuonna 2018 valittaja haki työntekijän oleskelulupaa, minkä hakemuksen Maahanmuuttovirasto hylkäsi, perusteella että valittaja ei pystynyt todistamaan henkilöllisyyttään.

Kun valittajalle ei myönnetty oleskelulupaa, hänelle ei myönnetty myöskään muukalaispassia. Valittaja valitti viraston päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Valittaja kertoi joutuneensa irtisanoutumaan vakituisesta työstään.

Valittaja katsoi, että asiassa on loukattu Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa 14 (syrjinnän kielto) luettuna yhdessä artiklan 8 (oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta) kanssa sekä 12. pöytäkirjan artiklaa 1 (kaikkinaisen syrjinnän kielto).

Somalian passia ei Suomessa hyväksytä

Valittaja katsoi häntä syrjityn, koska Somalian kansalaiset eivät voi saada työntekijän oleskelulupaa, sillä Somalian passia ei Suomessa lähtökohtaisesti hyväksytä, ja koska Somalian kansalaiset eivät myöskään voi saada muukalaispassia, sillä heille ei myönnetä työntekijän oleskelulupaa.

 • EIT toteaa, että Suomen lainsäädäntö edellyttää kaikkia
  työntekijän oleskelulupaa hakevien todistavan henkilöllisyytensä.
 • EIT katsoo, ettei Euroopan ihmisoikeussopimus edellytä mahdollisuutta poiketa tästä vaatimuksesta, sillä sopimus ei takaa oikeutta työhön.
 • EIT katsoo niin ikään, että vaatimus henkilöllisyyden todistamisesta on vaatimuksena sillä tavalla tasapuolinen, että se kohtelee kaikkia samalla tavalla riippumatta heidän kansallisuudestaan.

Mitä tulee epäsuoraan syrjintään ja siihen, ettei Somalian passia
lähtökohtaisesti hyväksyttäisi henkilöllisyystodistuksiksi, EIT
huomauttaa, ettei valittaja ole tukeutunut Somalian passiin hakiessaan oleskelulupaa. EIT toteaa, että käsillä olevan asian ydin on siinä, ettei valittaja ole todistanut henkilöllisyyttään.

Tältä osin EIT hyväksyy Suomen perustelut siitä, että vaatimuksella henkilöllisyyden todistamisesta työntekijän oleskelulupaa hakiessa on yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät kohtuulliset perusteet.

 • Asiasta kertoi Ulkoministeriö 17.03. 2022.

1 Comment

 1. juha II
  19.3.2022 22:11

  Olikohan viikonloppuvapaat edessä?

  Kuuleman mukaan kaikki tähtitaivaan määräiset sukupuolivessat (siis pitää sisuksissaan) EU:n torpassa on nyt ”kuumempi peruna” kuin konsanansa mikään Ukraina!

  Sukupuolettomat vessat päinvastoin terävöittävät sukupuolia niin, että naisia hävettää ja pervoimpia miehiä läähättää kuin kennelissä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top