”Euroopan laajin pakolaiskriisi”, Suomi varautunut ottamaan vastaan

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR nosti tänään arvioitaan Ukrainasta sotaa paenneiden määrästä noin miljoonaan. Useimmat pakolaisista ovat naapurimaissa, mutta ainakin osan heistä odotetaan jatkavan matkaansa.

(Kuvaan käytetty UNHCR:n aineistoa)

”Vain seitsemässä päivässä olemme nähneet miljoonan pakolaisen exoduksen Ukrainasta naapurimaihin. Monille miljoonille muille, Ukrainan sisällä, aseiden on vaiettava, jotta ihmishenkiä pelastavaa humanitaarista apua voidaan tarjota”, kirjoittaa UNHCR:n pääsihteeri Filippo Grandi.

Kiev Internationalilla oli vielä eilen alempi lukumäärä pakolaisina Ukrainasta lähteneistä.

Läheskään kaikki kotimaastaan paenneet ukrainalaiset eivät ole ilmoittautuneet turvapaikanhakijoiksi, koska ukrainalaiset voivat käyttää 3-kuukauden viisumivapauttaan EU:n alueella, ja vapaata liikkuvuuttaan Schengen-alueella. Suuri osa on ilmeisesti majoittunut yksityisesti, maissa jo asuvien ukrainalaisten avulla perhemajoitukseen, joten ukrainalaisten muuttoliikkeestä ja määristä EU-maissa on vaikeaa saada tarkkoja tietoa. Joissakin Itä-Euroopan maissa on ryhdytty jo myöntämään ukrainalaisille tilapäisiä oleskelulupia.

Suojelun tarve voi muuttua saapuneiden ukrainalaisten 3-kuukauden viisumivapauden päättyessä, tai Ukrainaan rajoittuvien EU-jäsenvaltioiden vastaanotto-kapasiteetin täyttyessä.  EU:n komissio aikookin ehdottaa, että unionissa aktivoitaisiin yli 20 vuotta vanha tilapäisen suojelun direktiivi. Tilapäinen suojelu otettaisiin myös Suomessa käyttöön ensimmäisen kerran, kertoi Suomen sisäministeriö eilen.

Suomi seuraa tilannetta ja varautuu ukrainalaisten vastaanottamiseen

Sisäministeriö on asettanut poikkihallinnollisen ryhmän koordinoimaan Suomeen suuntautuvaa muuttoliikettä, jonka taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Ryhmän tarkoituksena on taata eri toimijoiden välinen sujuva tiedonvaihto ja ylläpitää yhteistä tilannekuvaa tarvittavista toimenpiteistä.

Ryhmässä ovat sisäministeriön lisäksi edustettuina ulkoministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto sekä Suomen Punainen Risti.

Suomessa asuu vakituisesti noin 7 200 ukrainalaista, ja vuosittain Suomessa on ollut ukrainalaista kausityövoimaa mm. maataloudessa. Ukrainalaisten Suomessa jättämien turvapaikkahakemusten määrä on noussut jonkin verran viime päivinä, mutta toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että ukrainalaiset olisivat suuntaamassa erityisesti Suomeen. Tarvittaessa Suomi on varautunut, sekä suureen tulijoiden määrään nopeassa ajassa, että pitkäkestoiseen maahantulon paineeseen. Viranomaiset pystyvät nopeasti nostamaan vastaanottokapasiteettia, ohjaamaan tulijat tarvittaessa rekisteröitäväksi järjestelykeskuksiin ja keskittämään resursseja hakemusten nopeaan käsittelyyn, kertoi ministeriö eilen.

 

8 Comments

 1. pöh
  3.3.2022 10:31

  Ukrainalaisista lapsista ja naisista kait suurin osa jää lähimaihin ainakin katsomaan miten tilanne etenee.
  Mutta nyt sieltä pääsee kaikki afgaanit ym etenemään länsieurooppaan.
  Puolan rajalla niitä miehiä aika paljon näkyykin.

  Vastaa
 2. KatteAleva
  3.3.2022 10:58

  Näitä OIKEITA pakolaisia varmaan jokainen haluaa auttaa ja he ovat tervetulleita Suomeen suojaan!

  Sen sijaan kaukomailta tulleet elintasopakolaiset laivaan ja kotia kohti, niin saadaan tilaa ja resursseja näiden OIKEIDEN pakolaisten auttamiseen.

  Vastaa
 3. KEITÄ SIELTÄ TULEE
  3.3.2022 11:12

  Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä –

  “Vaikka EU on tukenut Ukrainaa monin tavoin, oligarkit ja omien etujen tavoittelu uhkaavat edelleen oikeusvaltioperiaatetta Ukrainassa ja vaarantavat maan kehityksen”, toteaa kertomuksesta vastaava Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Juhan Parts. “Ukraina tarvitsee tehokkaan keskitetyn strategian, jolla vastustetaan oligarkkien valtaa ja torjutaan sääntelyvallankaappausta. EU voisi tehdä tässä asiassa paljon enemmän kuin se on tähän asti tehnyt.”

  Muun muassa Trump ja hänen asianajajansa Rudy Giuliani ovat ilman todisteita väittäneet, että demokraattien esivaaliehdokas Joe Biden olisi varapresidenttiaikanaan painostanut Ukrainan presidenttiä erottamaan syyttäjän, joka oli selvittämässä Bidenin poikaan liittyviä väärinkäytösepäilyjä.

  Syyttäjä Viktor Shokin oli kuitenkin tosiasiassa toiminut tulppana korruptionvastaiselle taistelulle Ukrainassa, ja hänen epäpätevyydestään vallitsi laaja yksimielisyys sekä kansainvälisten että ukrainalaisten tarkkailijoiden keskuudessa.

  – Lobbaamalla Shokinin erottamisen puolesta Biden pikemminkin lisäsi kuin vähensi poikansa toimiin kohdistuvaa tarkastelua. Hän painosti Ukrainaa kitkemään korruptiota, ei edistämään sitä, Jankowicz sanoo.

  Vastaa
 4. Obelix
  3.3.2022 12:20

  Lue ex-oligarkki Mihail Hodorkovskin haastattelu sanasta sanaan – ”Suomi ei ole turvassa, jos Putin päättää rankaista Yhdysvaltoja”

  11:49

  ”MTV
  Uutiset

  Katso videolta koko haastattelu.
  Luetuimmat
  NYT
  TÄNÄÄN
  VIIKKO
  Ukrainan sota nyt: 9 000 Venäjän sotilasta kuollut, Ukraina väittää – Presidentti Niinistön mukaan Suomen turvallisuusympäristö on ”rajussa muutoksessa”

Uusi uhkaus Venäjältä: Avaruusasema ISS voidaan pudottaa maahan – syynä Venäjälle määrätyt pakotteet

Presidentti Niinistön viesti suomalaisille: ”Pitäkää pää kylmänä”

Ukraina: Venäläiset sotavangit luovutetaan, jos heidän äitinsä tulevat noutamaan heidät

Hakkeriryhmä julkaisi vuodetun dokumentin, joka kertoo, milloin Venäjä hyväksyi hyökkäyksen aloittamisen ja kauanko sen piti kestää

  NÄYTÄ LISÄÄ
  JULKAISTU 47 MINUUTTIA SITTEN

  Maanpaossa elävä Putin-kriitikko ja entinen oligarkki Mihail Hodorkovski oli haastateltavana MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa. 
  Nyt puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri (kenraalimajuri evp) arvioi kohta kohdalta MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä, mitä Hodorkovskin vastaukset tarkoittavat Suomen kannalta. Katso lähetys jutun yläpuolella olevalta videolta. 
  Mirja Kivimäki, toimittaja: Monet asiantuntijat sanovat että sota Ukrainassa on irrationaalinen, jopa järjetön, ja että se johtaa Venäjän poliittiseen ja taloudelliseen tuhoon. Miksi presidentti Putin kuitenkin tekee tämän kaiken?

  Mihail Hodorkovski: Minun on vaikea antaa rationaalista motiivia Putinin toimille, mutta voimme yrittää ymmärtää, miksi näin kävi. Hän elää illuusiomaailmassa, jossa hän puhdistaa Ukrainan Banderasin kannattajista ja natseista – ja jossa hänet olisi pitänyt ottaa vastaan riemuiten, erityisesti venäjänkielisessä Harkovassa. Kun Harkovan asukkaat puolustavatkin Ukrainan vapautta ja itsenäisyyttä – Putinin illuusiossa se tarkoittaa petosta. Hän antoi käskyn pyyhkiä maan päältä Harkovan ja sen asuinkorttelit maailman kartalta. Minun on henkisesti melkein mahdotonta kestää tätä. 
  MK: Ymmärrän. Me olemme täällä huolissamme Ukrainasta, mutta myös omasta turvallisuudestamme. Onko mielestänne odotettavissa, että  sota voi levitä Ukrainan ulkopuolelle? Jos niin minne? Baltian maihin? Kenties Suomeen? 

  MH: Kymmenen tai jopa seitsemän päivää sitten tämä kysymys olisi ollut minusta naurettava. Tällä hetkellä kysymys ei enää naurata. Mielestäni siinä maailmassa,  jossa tällä hetkellä Putin elää – Nato on tuskin olemassakaan tai se on vain heikko organisaatio. Tässä vaiheessa täytyy todeta, että minullakin on jo epäilyksiä Naton tehokkuudesta. Siksi Putin on valmis siirtämään sotatoimiaan Ukrainan ulkopuolelle. Se ei kuitenkaan tapahdu tänään eikä huomenna. 
  Mielestäni Suomella ja Baltian mailla on tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa: Joko he osoittavat Putinille, että maat kannattavat täysin tai osittain hänen toimiaan. 
  Silloin tulee ymmärtää, että Putin tulee haluamaan vaikuttaa maanne politiikkaan – ainakin kansainvälisissä asioissa. Hän haluaa  myös vaikuttaa siihen kuka maatanne johtaa. Hänen tulehtuneessa mielessään tämä on hänen suurvalta-asemaansa kuuluva oikeus.  
  Toinen vaihtoehto on henkisesti valmistautua vastustamaan  Putinia –  ja kyllä, tarkoitan tätä myös sotilaallisesti – mikäli Ukraina ei nyt onnistu pysäyttämään häntä.  
  Ukraina ei taistele vain omasta puolestaan, vaan koko Euroopan turvallisuuden puolesta ja myös minun maani puolesta. 
  Lue myös: Mihail Hodorkovski MTV:lle: Suomi ei ole turvassa – ”Neutraali asema ei Suomea pelasta, mutta Nato voisi mahdollisesti pelastaa”
  MK: Onko Suomi siis mielestänne vaarassa, ja täsmälleen ottaen millaisessa vaarassa? 

  MH: Suomi ei ole turvassa, jos Putin päättää rankaista Yhdysvaltoja Suomen kautta. Hänen mielestään, jos Suomi ei tue Putinia, Suomi on amerikkalaisten vaikutusvallassa. Jos Putin katsoo että Suomea pitää rangaista niin voitte odottaa jonkinlaisia toimia kuuden kuukauden sisällä. 
  MK: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on lisännyt nopeasti Nato-kannatusta Suomessa. Miten Putin mahdollisesti reagoisi, jos Suomi ilmoittaisi nyt hakevansa Naton jäsenyyttä?

  MHI:Hän tuskin vastaisi siihen suoralla vihalla mutta kuitenkin pelon tuntein, koska hän ei voi olla varma siitä, etteikö Nato ei suojelisi jäsenmaitaan.  Hän ei ole niin mielipuoli, että olisi valmis itsemurhaan. Tässä on avainkysymys se, kuinka valmis Nato on valmis suojelemaan jäseniään.  Suuremmassa vaarassa tällä hetkellä ovat tietysti Puola ja Baltian maat.  Putin voi aloittaa operaation Baltiaa vastaan, jos hän onnistuu Ukrainan kohdalla. Silloin mikään neutraali asema, jota Putin ei edes pidä enää neutraalina – se ei Suomea pelasta. Nato i se ehkä voisi pelastaa.

  MK: Tarkennan vielä kerran: Onko mielestänne isku Natoon kuuluvaan Baltiaan oikeasti mahdollinen?  

  MH: Tällä hetkellä olen melko varma siitä. Putin on ylitytänyt jo kaikki aiemmat rajat. Riski että Puolan lentokenttiin isketään, on minusta jo suhteellisen suuri.  

  MK: Suomi on ylläpitänyt suhdetta Venäjään silloinkin kun muut Euroopan maat eivät ole niin tehneet. Presidentillämme Sauli Niinistöllä näyttäsi olevan jonkinlaiset puhevälit Putiniin. Onko tällä suhteella mielestänne konkreettista vaikutusta?

  MH: Tällä hetkellä ei ole. Putinilla on ollut yhteyksiä myös Ranskan presidentti Macroniin. Sitä yhteyttä presidentti käytti ainoastaan uhkailuun. Presidenttinne voi olla seuraava viestikanava uhkauksien välittämiseen. 
  Jos kuitenkin Putin arvioi, että hän jää tappiolle Ukrainassa – jos hän katsoo, että tilanne vaarantaa hänen valtansa tai sotilasoperaationsa – eikä hän pysty täyttämään tehtävää jonka on itselleen asettanut – ja se tehtävä on Ukrainan täysi  kontrolli, siitä olen täysin varma –  sellaisessa tilanteessa hän varmasti alkaisi etsiä pehmeämää ratkaisua tilanteeseen. Silloin presidenttinne kontakti Putiniin voi osoittautua hyödylliseksi mm. humanitaarisen avun järjestämisessä. 

  MK: Puhutaan vähän presidentti Putinista itsestään: Uskotteko että Putin voitaisiin syöstä vallasta Ukrainan tilanteen vuoksi? Voisiko Venäjällä kenties tapahtua vallankaappaus tai vallankumous? 

  MH: Uskon että Putin on tehnyt katastrofaalisen virheen. Tällä hetkellä Venäjällä on kaksi vaihtoehtoa: Toinen on Iranin tie. Se tarkoittaa talouden syvää romahdustaja valtion sisäistä hajaannusta. Sellainen tarkoittaisi maan taantumistatakaisin jonnekin 50-luvulle. Se on Venäjälle todella huono tie, se tarkoittaisi katastrofia koko kansalle. 
  Se toinen vaihtoehto on hallinnon vaihto. Väitän että se tapahtuu lyhyellä aikavälillä – ehkäpä vuoden – viiden vuoden sisällä, luultavasti pikemmin kuin myöhemmin. Putin on tehnyt katastofaalisen virheen, kuten kaikki diktaattorit jossain vaiheessa. 

  MK: Mihail Hodorkovski, lämmin kiitos tästä haastattelusta ja kaikkea hyvää. Näkemiin. 

  MH: Näkemiin!”

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/lue-ex-oligarkki-mihail-hodorkovskin-haastattelu-sanasta-sanaan-suomi-ei-ole-turvassa-jos-putin-paattaa-rankaista-yhdysvaltoja-suomen-kautta/8369504#gs.s2avdc

  Ps. Ei mulla muuta.

  Vastaa
 5. juha II
  3.3.2022 14:25

  Eilen ruotsalaisissa kansallismielisissä verkkojulkaisuissa (friatiden) oli ukrainalaisen twitter tilillä kuvattu kännykällä kuinka afrikkalaiset ja muslimit veitsellä uhkaillen ja väkivaltaa käyttämällä tunkivat väkipakolla junaan ukrainalaisten naisten ja lasten sekaan itseään karkkun Ukrainasta!

  Eiköhän nyt ole tullut selväksi millaisista ”sankareista” on kyse!!!

  https://twitter.com/i/status/1498656869811994627
  https://twitter.com/i/status/1498671246837432323

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.3.2022 14:27

   Lukashenkan poikia.

   Vastaa
 6. Catilina
  3.3.2022 15:07

  Jos Venäjä kestää viisi vuotta, niin _länsi_ on hävinnyt.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.3.2022 15:11

   Toisaalla pohditaan, kuinka monta tuntia Putin kestää? Jännää.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top