Euroopan unionin maat koordinoivat Ukrainan-pakolaisten vastaanottamista

Euroopan unionin sisäministerit kokoontuvat maanantaina Brysselissä  koordinoimaan Ukrainan pakolaisten vastaanottamista.

(Kuvaan käytetty Valtioneuvoston aineistoa)

EU:n Oikeus- ja sisäasioiden neuvoston ylimääräisessä kokouksessa maanantaina (28.03.) Suomea edustaa sisäministeri Krista Mikkonen.

– Ukrainan tilanne Venäjän hyökkäyksen kohteena on erittäin huolestuttava. EU-jäsenmaiden yhtenäisyys ja halu auttaa ovat olleet ilonaiheita näinä vaikeina aikoina. Meillä on hyvä olla yhteinen eurooppalainen lähestymistapa Ukrainan pakolaisten auttamiseksi, sanoo ministeri Krista Mikkonen.

Ylimääräisen ministerikokouksen aiheena on Venäjän hyökkäystä Ukrainasta pakenevien henkilöiden vastaanoton koordinoiminen EU:n sisällä, ja jäsenvaltioille myönnettävä materiaaliapu ja taloudellinen tuki. Ukrainan naapuruudessa sijaitsevat EU-jäsenmaat ovat jo pyytäneet apua muilta jäsenmailta.

EU:n ulkopuolisen Moldovan vastaanottokyky on jo ylittynyt, ja tilanne siellä vaatii kiireellistä apua. Unionin ulkorajojen valvonta ja turvallisuus tullevat myös puheeksi ministerikokouksessa.

EU aktivoinut tilapäisen suojelun direktiivin

Tilapäisen suojelun menettelyyn sisältyy ajatus vastuun jakamisesta EU-jäsenmaiden välillä. Jäsenmaat ovat jo tehneet lähinnä kahdenvälistä yhteistyötä pakolaisten siirtymisen helpottamiseksi. Maanantaina ovat pohdinnassa keinot EU:n koordinoivan roolin kasvattamiseen.

Suomeen 40 000 – 80 000

– Suomella on valmius ottaa vastaan Ukrainasta sotaa pakenevia henkilöitä myös siirtoina muista maista. On arvioitu, että Suomeen voisi saapua tänä vuonna arviolta 40 000 – 80 000 pakolaista. Tämä on vain arvio, joka voi hyvin muuttua. Lähes puolet Suomeen saapuneista on suojelua tarvitsevia lapsia, toteaa ministeri Mikkonen.

Puhelimitse kuultuna sisäasianministeriön ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri täsmensi, että luku Suomen kohdalla on arvio odotettavissa olevista pakolaisista, eikä liity taakanjakoon EU-jäsenmaiden välillä. Tällä hetkellä Ukrainan-pakolaisia on Suomessa vajaat 13 000, ja sodan mahdollisesti pitkittyessä lukumäärä saattaa kasvaa. Jopa noin 80 000:n ukrainalaisen vastaanottamiseen on siis varauduttu.

1 Comment

  1. pöh
    25.3.2022 14:14

    Ongelma on se, että tulossa on jo miljoonia ihmisiä jostain afrikasta ja lähi-idästä, ne ei ole koskaan käynyt lähelläkään Ukrainaa, mut ne käyttää tilannetta hyväkseen ja suuntaa kurpitsavankkurinsa eurooppaan.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top