Eurooppa energiakatastrofin partaalla – Helsingin Wokeherrat iloitsivat kivihiilestä luopumisesta

J’accuse Juhana Vartiainen, Osmo Soininvaara ja Juha-Pekka Weckström.

Euroopan maakaasuvarastot olivat 2021 joulukuun puolessa välissä samalla tasolla kuin ne ovat olleet tammikuun kolmannella viikolla edellisten viiden vuoden aikana. Tämän päivän Uudessa Suomessa viitataan Bruegel ajatuspajan esiin nostamaan mahdollisuuteen, että kaasu voi loppua Euroopasta, mikäli talvesta tulee kylmä, kuten nyt näyttää tulevan? Satojen miljoonien eurooppalaisten lämpöturvallisuus ja sähkönsaanti on tänä talvena uhattuna.

Eurooppaneuvoston jälkeen joulukuussa EU:n johtajat uhosivat Venäjälle laittavansa sen polvilleen talouspakotteillaan, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Euroopan maakaasun saanti riippuu pitkälti Venäjän kyvystä/halusta toimittaa kaasua Eurooppaan.

Maakaasun hinta on pilvissä mm. siksi, että EU:n komissio suuressa viisaudessaan liberalisoi kaasumarkkinat ja näin pitkät sopimukset ovat jääneet pääosin taakse ja spothinnat ovat nyt ainakin nelinkertaiset pitkiin sopimuksiin verrattuna.

Ranskan johdolla laitetaan Suomikin nyt maksamaan muun Euroopan hirmuista maakaasusähkön laskua. Pysyvää elpymisrahastoa pukkaa.

Vielä toimivaa kivihiilikapasiteettia ajetaan ympäri Eurooppaa nyt epätoivoisesti ylös samaan aikaan kuin Saksa irrottaa 4500 megawattia ydinvoimaa verkosta vuodenvaihteessa ja Belgia ilmoitti sulkevansa kaikki seitsemän ydinvoimalaansa vuoteen 2025 mennessä.

Helsinki on luopuessaan kivihiilestä kasvattanut huoltovarmuuden kannalta ongelmallista maakaasun osuutta sekä sähkön ja/tai lämmön tuotannossa ja lisännyt luonnon kannalta katastrofaalisesti bioenergiaosuutta lämmön tuotannossa.

Kohta 400 Helsingin Energian työntekijää menettää työpaikkansa

”Muutos vuoteen 2019 verrattuna oli merkittävä; kivihiilen käyttö pieneni 32 prosenttia ja maakaasun kasvoi 27 prosenttia. Koska kivihiili ja maakaasu muodostavat kaukolämmön polttoaineista 84 prosenttia, on nimenomaisesti maakaasun ja kivihiilen suhde koko kaukolämmön päästökehitystä dominoiva tekijä” iloitaan Woke-Helsingin tiedotteessa kesällä 2021.

Kiina – erityisesti Beijing – on kopioinut 1980-luvulla YK:n ympäristöpalkintoja saaneen Helsingin kivihiilellä tuotetun sähkön ja lämmön yhteistuotannon, joka puhdisti Helsingin ulkoilman tehokkaasti. Olen siitä kirjoittanut englanninkielisen raportin.

Nyt joulun alla Helsingin Wokeherrat pormestari Juhana Vartiainen ja HELEN:n hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara hehkuttivat yhdessä Helenin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckströmin kanssa HELEN:n päätöstä luopua kivihiilestä nopeutetussa tahdissa.

Weckström iloitsee Fortumin kanssa Närpiön ja Kristiinankaupungin rajalle rakennettavasta mittavasta luontoa tuhoavasta 400 miljoonaa euroa maksavasta valtavasta tuulipuistosta, eikä näytä ymmärtävän, että sillä ei voida korvata Helsingin vakaata kivihiilisähkön perustuottoa. Tuurivoimalla eli satunnaisteholla ei voi korvata jatkuvasti käytettävissä olevaa tehoa. Toimitusjohtaja Weckström laskee vain energiaa, ei verkkoon syötettävää tehoa.

Wokeherrat eivät kerro, mistä helsinkiläiset saavat kaukolämpönsä, kun kivihiilivoimalat on laitettu kiinni. Ainoa mahdollisuus on maakaasu…

Helsingin Wokeherrat perustavat aikaistetun kivihiilen alasajon vedoten korkeisiin päästöoikeushintoihin tilanteessa, jossa monet EU:n jäsenmaat ovat tehneet paniikissa erilaisia hätäratkaisuja sähkönhinnan nousun hillitsemiseksi ja Espanja taisi ainakin hetkellisesti lakata noudattamasta EU:n päästökauppadirektiiviä alkusyksystä, eli eivät maksaneet päästöoikeuksista. Tämän talven jälkeen todennäköisesti moni asia hakee uutta asentoa Euroopan energiapolitiikassa.

Lähes 50 vuotta tauotonta vihreää energiakeskustelua, jossa ensin väitettiin tieteen vastaisesti kaikkien kuolevan ionisoivaan säteilyyn ydinvoiman vuoksi ja sitten kerrottiin laajalti viestimissä kauhutarinaa kärventyvästä planeetasta ja massiivisesti etenevästä luontokadosta, mikäli suuntaa ei muuteta. Näissä tunnelmissa poliitikot 100 km korkeudessa unelmarillit (oikeammin dystopiarillit) päässä loivat energiapolitiikan suuntaviivat Davosin herran Klaus Schwabin johdolla.

Nyt vaikeasti hallittava globaali vihreästä politiikasta johtuva energiakriisi uhkaa maailmantaloutta ja Schwabin ideoimat pähkähullut ja epädemokraattiset griindiilit, bildbäkbetterit, fitforfiftifaivit ja taksonomiat voivat sitten tehdä lopun hyvinvoinnistamme.

MikkoPaunio

Kirjoittaja oli vuonna 1987-1988 istuneen maamme suurimman koskaan istuneen komitean eli Energiakomitean terveyssihteeri, jonka vastuuna oli arvioida kirjallisuuteen perustuen eri primäärienergiamuotojen terveysvaikutukset läpi tuotantoketjujen. Vielä pätee se, että eri moderneilla keskitetyillä energiatuotantomuodoilla on hyvin pienet haitalliset kansanterveysvaikutukset, mutta riittävällä ja taloudellisesti järkevästi tuotetulla sähköllä on massiiviset myönteiset hyvinvointivaikutukset.

 

 

Viitteet:

 

10 Comments

 1. Toyo
  27.12.2021 23:03

  Kaukolämpö kokonaan seis Helsingissä niin päästöt vähenee heti ja radikaalisti. Miksi odotella vuosia kun voi heti olla vihreänä?

  Vastaa
  1. Snif
   28.12.2021 10:39

   Minun puolesta helsingistä voi katkaista sähköt kokonaan, nauttikoot virheet sitten.

   Vastaa
   1. Älkää syyttäö kaikkia helsinkiläisiä
    29.12.2021 12:55

    Mä asun Helsingissä ja vihaan tätä vallitsevaa viherhulluutta. Vihreet ja muu idioottivasemmisto se pitäis heivata hiiteen.

    Vastaa
    1. Obelix
     29.12.2021 15:49

     ” Vihreet ja muu idioottivasemmisto se pitäis heivata hiiteen.” Ei se kuule paljon auta, jos vihreet ja muu idioottivasemmisto potkaistaan takaovesta pihalle, kun samaan aikaan SINIVIHREÄ kokoomus aseenkantajineen astuu etuovesta taloon sisälle – rinta kaarella – jatkamaan samaa helvetin kallista VIHERHULLUUTTA, kuin vihreet ja muu idioottivasemmisto ennen heitä!

     Ps. Katso viimeisiä kannatuslukuja, edellisessä mittauksessa persut oli toisena, nyt jopa SDP ohitti sen tunaroinneistaan huolimatta! Mitä on tapahtunut persuille? Sinivihreä kokoomus 21.8% – SDP 18.9% – PS 17.6% – Keskusta 15.3%. jne. Jos tämä konsensus jatkuu samaan malliin, niin voidaan yhdessä todeta: Persujen sisäpiiri on hoitanut poliittisen suunnittelunsa niin hyvin, ettei uuden viheralfan johtamaan hallitukseen heitä edes käytännössä tarvita. LOL

     Vastaa
 2. Lihava hiki juttu
  28.12.2021 05:43

  Buffet on nuoleskeleva vapaamuurari sisäpiiriläinen eikä todellakaan mikään nero kaukana siitä! Nikolai Tesla, heavyside feyman ym muut ovat neroja ei buffet! Toki te typerät aivokuolleet massat ette ikinä tule tajuamaan! Menkää katsomaan dinosauruksien luita museoon palikat!

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   30.12.2021 00:44

   Elon Musk on hämäävästi VARASTANUT fossiilisella polttoaineella, tuuli-, vesi- tai muulla alkeellisesti tuotetulla energialla tai säteilysaasteista jätettä tuottavalla ydinvoimalla kehitetyllä sähköllä ladatulla akulla toimivan ns. sähköautonsa tuotemerkiksi Nikola Teslan sukunimen.

   NIKOLA TESLAN sähköauto ei tarvinnut akkua ja siihen ulkopuolelta ladattua energiaa: http://whitetv.se/images/stories/tesla%20fri%20energi.jpg

   Globaali rikollinen ”eliitti” on yli sadan vuoden ajan estänyt tuon itsessään ilmaisen ja päästöttömän energialähteen käyttöönoton. Samat kovimman luokan, mm. Wall Streetillä ja Lontoon Cityssä majailevat globalistirikolliset ovat myös mm. ilmastohuijauksen, koronahuijauksen ja velkaponzi-rahajärjestelmän takana sekä olivat mm. kahden maailmansodn takana suuresti hyötyen niistä.

   Vastaa
 3. Valmiuslaki ja energiantuotanto
  28.12.2021 09:42

  Minä olen miettinyt että millä ne meinaa tuottaa sen energiamäärän joka kuluu niitä kivitalojen lämmittämiseen? Toiset puhuvat merivedestä, toiset talle-energiasta, toiset ostoenergiasta. Mutta totuushan on että 1.3GW pitää jatkossa tuottaa muilla keinoin kuin fossiilisilla polttoaineilla. Siinä saa muutaman 22MW:n lämpöpumppulaitoksen rakentaa (noin 60kpl) jos aikoo tuon lämpömäärän saada tuotettua. Toisaalta, lämpökone ei koskaan voi saavuttaa hyötysuhdetta 3. Joten tuon 1.3GW:n lämpötehon tuottamiseen kuluu ainakin 430MW sähköenergiaa enemmän kuin nyt. Ja koska nykyiset laitokset tuottavat kaukolämpöenergian lisäksi sähköä, jää sähkö tuottamatta. Joten sekin joudutaan kasvavien energiakustannusten lisäksi ostamaan jostain.

  Jos minulla olisi kiinteistöjä pääkaupunkiseudulla ja vielä kaukolämmössä niin myisin ne hyvän sään aikaan pois. Näköpiirissä on sellaiset energiahinnan korotukset ettei millään ole mitään rajaa. Ja sitä lämpöä ei ehkä näi talvisin edes saa. Tai siis saa… sen serran minkä viranomainen on laskennallisesti katsonut riitttäväksi. Ja ylimääräisestä veloitetaan vähintään kolminkertainen hinta. Lukekaa valmiuslaki vuodelta 2011 niin saatatte yllättyä.

  Vastaa
  1. Obelix
   28.12.2021 15:23

   ”Lähes 50 vuotta tauotonta vihreää energiakeskustelua, jossa ensin väitettiin tieteen vastaisesti kaikkien kuolevan ionisoivaan säteilyyn ydinvoiman vuoksi ja sitten kerrottiin laajalti viestimissä kauhutarinaa kärventyvästä planeetasta ja massiivisesti etenevästä luontokadosta, mikäli suuntaa ei muuteta. Näissä tunnelmissa poliitikot 100 km korkeudessa unelmarillit (oikeammin dystopiarillit) päässä loivat energiapolitiikan suuntaviivat Davosin herran Klaus Schwabin johdolla.”

   Jos _sinivihreäpunaisten_ epäjumala / idoli, Herr Klaus Schwab on salaisine ”vaikutusviestintä-illuajatuspajoineen” asialla, niin: ”Näköpiirissä on sellaiset ENERGIAHINNAN KOROTUKSET ettei millään ole mitään rajaa. Ja sitä lämpöä ei ehkä näin talvisin edes saa. Tai siis saa… sen verran minkä viranomainen on laskennallisesti katsonut riitttäväksi. Ja ylimääräisestä veloitetaan vähintään kolminkertainen hinta. Lukekaa valmiuslaki vuodelta 2011 niin saatatte yllättyä.”

   Ps. Aikoinaan Espoon keskuksen tienoilla asuvat ihmiset naureskelivat vahingoniloisesti kaupungin virkamiehille, kun oli käynyt ilmi, että erään kaupungin omistaman vuokrataloyhtiön ylimmissä kerroksissa moniosaajat polttivat nuotioita lämpimikseen….olohuoneen lattialla. Onneksi Helsingin kaupungin alueella sijaitsevat lämmitykseen ”hätävaraksi” runsaspuustoinen keskuspuisto, sekä lehtevät bulevardit lähempänä keskustaa asuvien lämmitys, eli nuotiotarpeita ajatellen.

   Oho, melkein unohdin! Espoon keskuksesta on toinenkin aikoinaan paljastunut uuskaupungistamisen esimerkki, josta helsinkiläiset autojen vihaajat voivat ottaa mallia: Omatoimiset ravimiehet veivät kulkupelin, siis HEVOSEN, heille asunnon vuokranneen kaupungin omistamaan 4 huonetta + keittiö ja kylppäri vuokrakämppään.

   Ylimääräisenä bonuksena pitkällä matkallaan kivikauteen, voisivat autoja vihaavat helsinkiläiset heittää ”saasteet”, lue; lannan, kaupunkia kaunistaviin ruusupenkkeihin. Uudet kulkupelit ja lämmön uusaggressivinen uusiokäyttö; siitä sinipunaviherherrojen hallitsemille kaupunki -ja liikennesuunnitteluvirastoille, uusi kuningasidea kohta kärventyvän planeetan pelastamiseksi.

   Pss. Ellette arvon sinipunaviherherrat ole kuitenkaan asiastanne täysin varmoja, niin kehottaisin Teitä varaamaan varoiksi menolentoliput jonnekin hyvin, hyvin kauas, esim. Uruguaihin tai Kolumbian viidakoihin.

   Sincerely yours
   Obelix

   Vastaa
 4. Suomalainem
  28.12.2021 10:27

  Mikko Paunio, kiitos !

  Vastaa
 5. Petri
  28.12.2021 14:41

  Tämä vuoden HUUHAA-palkinnon voi myöntää Helsingin kaupungille. Onnea!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top