Eurooppa turvautumassa nyt hädissään kivihiileen: Helsingin päätös sulkea Hanasaaren voimala 2023 peruttava

Norjasta vedetty 5132 megawatin verran sähkönsiirtokapasiteettia Isoon Britanniaan ja Manner-Eurooppaan.

Edessä on karmea talvi. Norjan vesivarastot ovat tyhjät vähäsateisen kesän vuoksi. Norjan vesivoimasta meidän kanssamme kilpailevat nyt Saksa (1400 MW), Iso Britannia (1400 MW), Hollanti (700 MW) ja Tanska (1632 MW). Suluissa on mainittu Norjaa ja em. maita yhdistävien kaapeleiden maksimitehonsiirtokapasiteetit. Kaapelit on ollut pakko rakentaa vihreän sattumasähkön (=tuulivoima) aiheuttaman heilahtelun vuoksi. Tämä on tehnyt pohjoismaiden sähkömarkkinoille valtavan vajeen. Suomi voi siirtoyhteyksillään saada pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta maksimissaan 2700 MW verran sähköä.

Mikäli tulee kylmä talvi Eurooppaan, voi sähköstä tulla ennen näkemätön pula

Mikäli tuleva talvi on Euroopassa kylmä, ei ole mitään takeita, että saamme sähköä riittävästi pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Baltiasta ja Venäjältä maksimituontikapasiteetti on 2500 MW, mutta ei ole takeita, että saamme tätä määrää sieltäkään sähköpulan iskiessä laajalti eri maihin. Olemme Euroopassa pussin perällä ja Euroopan kantaverkkoyhdistyksen Entso-E vuosiraporteissa on jo vuosikaudet kiinnitetty huomiota Suomen suureen sähköntuontitarpeeseen kylmällä säällä.

Nyt brittilehti nimeltään The National News kertoo, että juuri valmistunut Norjan ja Ison Britannian yhdistävä merikaapeli tulee suureen tarpeeseen. Tyhjien vesialtaiden vuoksi Norja kykenee kuitenkin myymään Isoon Britanniaan ja manner Eurooppaan vain kolmanneksen siitä, mitä kaapeleihin mahtuisi. The National News lehdessä todetaan, että Norja preferoi myyntiä Isoon Britanniaan, koska siellä myydyn sähkö hinta on korkea.

Meillä voi olla jopa lähemmäs 4000 MW:n tehon tarve tammikuun kovilla pakkasilla, jolloin ei tuule ja yli 2200 MW vihreää sattumaenergiaa eli tuulivoimaa on poissa pelistä. Suomen toistaiseksi suurin kulutushuippu on 15100 MW. Markkinaehtoista sähköntuotantokapasiteettia meillä on 10 800 MW.

Pitkäkestoinen laaja-alainen kantaverkon romahdus vertautuu sotilaalliseen iskuun

Suosikkikirjailija Ilkka RemeksenJäätynyt helvetti” kirja on todennäköisesti saanut inspiraation puolustusministeriönPahasti poikki” oppaasta, johon kuka tahansa voi tutustua internetissä. Laaja-alainen pitkäkestoinen kantaverkon romahdus on strategiseen sotilaalliseen iskuun vertaantuva yhteiskunnan täysin lamaannuttava tapahtuma, joka lisäksi vaarantaa väestön lämpöturvallisuuden erityisesti tammikuun pakkasilla. Suomessa aina Puolustusvoimien komentajaa myöten eri toimijat ovat yrittäneet puhua järkeä energia-asioissa päättäjille vuosikaudet, mutta turhaan.

Kivihiili ainoa keino pitää edes jotenkin sähkön hintaa kurissa Euroopassa

Sitten otsikkoon. Päättäjät ovat ympäri Eurooppaa paniikinomaisesti yrittämässä nyt estää sähkön hinnan nousu, jonka välitön syy on johtunut nopeasta maakaasun hinnan noususta. Ainoaksi todelliseksi keinoksi estää sähkön hinnan nousu The National News’n mukaan on nyt lisätä kivihiilen polttoa. Kivihiilenkin hinta on nyt reippaassa nousussa. Tämäkään ei välttämättä pelasta tilannetta johtuen pandemian aiheuttamista tuontivaikeuksista (mm. Australia). Nyt pelätään tosissaan mm. Isossa Britanniassa, että talouden elpyminen koronasta tyssää elinkeinoelämän kohoaviin sähkölaskuihin. Myös laajat väestönosat ovat siellä jäämässä vaille lämpöä ja sähköä hintojen nousun vuoksi. Sähköyhtiöitä on mennyt konkurssiin ja konservatiivihallitus harkitsee energiasektorin väliaikaista kansallistamista, ja monet energiayhtiöt kieltäytyvät ottamasta uusia asiakkaita. Tilanteen kaoottisuutta lisää se, että Saksa aloittaa 2022 ydinvoimasta luopumisen ja EU:n jo voimassa oleva taksonomia-asetus tulee todennäköisesti edelleen halventamaan rahoitusta sattumaenergialle eli tuulivoimalle.

Helsingin valtuuston biovoimalapäätös oli dynamiittityhmä

Kun vihreä biovoimala Vuosaaressa käynnisti toiminnan puolitoista vuotta sitten sekä HELEN’n hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara ja ylipormestari Jan Vapaavuori eivät hurranneet laitokselle.

Jan Vapaavuori Twitterissä: ”Iso metsähakelaitos on monella tapaa onneton asia”. Osmo Soininvaaara Helsingin Uutisille: ”Helsinki on Suomen huonoimpia paikkoja polttaa puuta metsästä. Puunpoltossa on myös hintariski. Kepulaiset saattavat päättää nostaa puun hinnan pilviin, Soininvaara huomauttaa.”

Kivihiili ollut tärkeä osa huoltovarmuuttamme

Suomen energiahuoltovarmuuden kulmakiviä ovat olleet: ydinpolttoaineen varastointi yli vuoden kestävää kulutusta varten, kivihiilen varastointi puolen vuoden kulutusta vastaavasti sekä valtavat kallioihin louhitut useiden kuukausien kulutusta vastaavat öljyvarastot sekä monenkeskinen kansainvälisen energiajärjestön puitteissa solmittu sopimus öljyn toimituksista kriisitilanteissa. Nyt Helsinki on lisännyt lämpökuorman tuottamisessa erityisesti maakaasun osuutta, jota emme voi varastoida.

Vihreä energiapolitiikka on kuristanut primaarienergian tuotantoa jo 40 vuotta. Se on nyt ajanut koko Euroopan vakavan energiakriisin kynnykselle.

Kaikki haluavat sähköistää kaiken, mutta sähköä ei saa tuottaa

YK, UNFCC (YK:n ilmastoneuvottelumekanismi), IPCC (YK:n ilmastopaneeli), EU:n komissio ja maamme hallitus kaikki vannovat nyt sähköistämisen nimeen. Kaikki mikä voidaan, pitää sähköistää ja se mikä ei voida sähköistää, on voitava vedyttää.

Tosin ymmärtämättömät punavihreät poliitikot ja ilmastoasiantuntijat eivät tiedä, että vedytys vaatii valtavat määrät sähköä. Joko heille ei ole kerrottu tai he eivät ymmärrä puhetta tai kirjoitettua tekstiä. Esimerkiksi Raahen rautatehtaan vetyprosessit vaativat lähes kokonaan tulevan Hanhikiven ydinvoimalaitoksen verran sähköä.

IPCC kuuluisassa lapset ja nuoret puolikuoliaiksi pelotelleessa Puolentoista asteen raportissaan suositti valtavan sähkön lisätarpeen kattamista bioenergialla koko maailmassa, vaikka samasta asiakirjasta selviää, että se johtaisi valtavaan luonnon tuhoon, nälänhätiin ja maailman makean veden varantojen tuhoutumiseen. Näin hukassa on YK:n ilmastonarratiivi.

Helsingillä ei ole varaa sulkea Hanasaaren voimalaa. Kivihiililauhdevoiman alasajo oli tyhmin päätös, minkä Sipilän SSS-hallitus teki. Elinkeinoministeri Olli Rehn viimeisenä tekonaan esitteli valtioneuvostolle päätöksen sulkea merkittävät määrät kivihiililauhdevoimaa ja lähti Suomen Pankkiin ”kasvamaan korkoa”.

Vihreän energiapolitiikan kepeys ja kopeus

Olin 1987-88 maan suurimman koskaan istuneen eli pääministerin kanslian alaisen Energiakomitean yksi sihteereistä. Sain tehtäväkseni arvioida eri energiamuotojen koko tuotantoketjun läpi ulottuvat kansan- ja työterveysvaikutukset sekä arvioida energiantuotannon merkityksen hyvinvoinnille. Lyhykäisyydessään yhä edelleen pitää paikkansa, että eri energiatuotantomuotojen suorat terveysvaikutukset ovat kaikilla tuotantomuodoilla pienet, mutta energiatuotannon positiivinen merkitys hyvinvoinnille on valtava. Sain työstä elinikäisen sielullisen vamman, sillä mitkään vihreät väitteet säteilyn hirmuisesta vaarallisuudesta ym. pelottelu energiantuotannon vaaroista ei perustunut tieteelliseen kirjallisuuteen, vaan poliittisiin pamfletteihin ja suoranaisiin valheisiin.

Suurin sielun vamma syntyi kuitenkin vihreän ajattelun holtittomuudesta ja sen suhteesta energiahuoltoon. Voi tätä vihreätä kepeyttä ja kopeutta, miten he suhtautuvat tähän modernin yhteiskunnan vakauden ehdottomaan takeeseen. Ei ole vitsi, vaan valitettava tosiasia, että vihreät uskovat sähkön tulevan töpselistä.

MikkoPaunio

Viitteet:

 1. https://www.thenationalnews.com/business/energy/2021/09/24/europes-energy-crisis-a-switch-back-to-coal-is-on-the-cards/
 2. https://energiavirasto.fi/documents/11120570/13026619/S%C3%A4hk%C3%B6n+toimitusvarmuus+vuonna+2020.pdf/
 3. http://maplesotho.cbroderick.me/wp-content/uploads/annual-report-2016-ENTSO-E.pdf
 4. https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1197800
 5. https://www.defmin.fi/files/2256/pahasti_poikki_2012.pdf
 6. https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/government-considers-temporary-nationalisation-of-energy-companies-to-stop-collapse-b1923264.html
 7. https://www.ipcc.ch/sr15/

7 Comments

 1. Pientä energiapulaa
  27.9.2021 22:30

  Ensi talvesta tulee Suomeen yhtä kova kuin viime talvesta. Eli, varaudutaan jo siihen että ne joilla on tariffisähkö, maksavat itsens kipeiksi. Ja ne joilla on peussähkö, säästävät jälleen kerran.

  Onneksi Hanasaai sijaitsee Helsingissä niin meidän muiden ei tavitse käsiä moskeijan rakennuspaikasta. Ei muuta kun rakentamaan vaan.

  Ja jos meidän haliitus (tuulitunneli) haluaa sen 600 000 sähköajoneuvoa niin lasketaan nyt ensin että 16kW*600 000 (ja toiset jopa suurempien latureiden perässä) niin johan pukkaa 13 Olkluto 3.sta tai 26 Olkiluoto 1&2:sta. Joten, eiköhän aleta valamaan ydinvoimaloiden pohjarakenteita. Meinaan, päästään myymään sitä sähköä euroopankin ja pohjoismaiden sähköautoille.

  Vastaa
  1. Obelix
   28.9.2021 15:34

   ”Ja jos meidän haliitus (tuulitunneli) haluaa sen 600 000 sähköajoneuvoa niin lasketaan nyt ensin että 16kW*600 000 (ja toiset jopa suurempien latureiden perässä) niin johan pukkaa 13 Olkluto 3.sta tai 26 Olkiluoto 1&2:sta.”

   Onko kukaan tullut koskaan ajatelleeksi tilannetta, jossa kaikki kodit, ”ihmisten lelut”, ajoneuvot, julkinen liikenne, lentokoneet -ja laivat yms. käyvätkin jonkin sortin ladattavalla sähköllä / pattereilla – niin mitäköhän todennäköisesti seuraavaksi tapahtuu – tuntien näiden koijareiden metodit? Lyön vetoa: Silloin jonkin keksityn ongelman – minkä hyvänsä – varjolla katkaistaan *Isosta Vivusta* kääntämällä sähköt kaikilta, koska voittoa ei tule _omistajien_ mielestä tarpeeksi!

   Vastaa
 2. Osku
  27.9.2021 22:31

  Hehhehehheeeeheeeheee + huuuuuto naurua. Ollaan nyt vaan nyt trendikkäästi cityvihreitä loppuun asti. Ei missään tapauksessa kivihiiltä, maakaasua, puuta, turvetta tai ydinvoimaa. Vesivoimakin pilaa kosket. Lämmitetään ja käytetään sähköä kun tuulee. Ollaan nyt vaan yhdessä ekologisia, jookosta. Ilmasto pelastuu ja ei enää tule sään äääääääri-ilmiöitä.

  Vastaa
 3. juha II
  27.9.2021 22:58

  Vihreät ovat idiootteja ”hienoine” ajatuksineen kuin pienet lapset, joiden mielikuvitus on rajaton, mutta samalla täysin toteutuskelvottomia!

  Vastaa
 4. seant
  27.9.2021 23:18

  Näin se alkaa hiilen, tai öljyn poltto kuten Karlshamnsverketin öljyvoimalan kaksi kattilaa (660 MW, 140 tonnia polttoöljyä/h, hiilidioksidipäästöt n. 430t/h) kun sähkön hinta Euroopassa on niin korkea, että öljyvoimalaitoksen käynnistäminen on ollut kannattavaa.

  Vastaa
 5. Deku
  28.9.2021 09:56

  Suomesta purettiin useampi vuosi sitten iso ”varavoimala” Inkoosta. Tahkoluodonkin ehtisivät vielä ennen talvea tuhota, kun nopeasti toimisivat. Tehdään vaan nopea päätös ja lopetetaan hiilen polttaminen heti lokakuun alusta alkaen. Ilmastohan on viher-kommareiden ja heidän keppihevosen eli maksetun median mielestä karmeassa kriisissä, niin toimitaan nopeasti nyt. Helsingissäkin hiilivoimaloiden alasajon voi aloittaa välittömästi, niin lokakuun alussa ne on valmiita purettaviksi.

  Ollaan eturintamassa ja Helsinki voisi näyttää mallia esimerkillisestä ja päättäväisestä toiminnasta!!!

  Suomi taitaa onnistua ajamaan itsensä konkurssiin nopealla vauhdilla…

  Vastaa
 6. Puolueeton
  28.9.2021 12:24

  ”Norjan vesivarastot ovat tyhjät vähäsateisen kesän vuoksi. ”
  YLE uutiset: ”Puhdistamattomia jätevesiä on jouduttu viime päivinä laskemaan suoraan vesistöihin. Sadevedet kuljettavat mukanaan monia haitallisia aineita.
  Luonnosuojelupäällikkö Ilpo Kurosen mukaan tulviin on varauduttava, koska ilmaston lämpeneminen tulevaisuudessa lisää rankkoja sateita.”
  Vapaat uutiset ja verorahoin tuettu valtamedia ovat eri mieltä. Kumpaa uskoa?
  Ei ole helppo vastata. Valehteleeko Norja, jotta saisi kovemman hinnan sähköstään?
  Vai puhuuko Tohtoritutkinnon suorittanut luontoasiantuntija totta?
  Sadevedet tietenkin kuljettavat mukanaan ympäristöön levinneitä aineita. Haitallisia aineita on kuitenkin mitätön määrä verrattuna luonnon omiin aineisiin, muutenhan niitä tutkittaisiin ja tiedettäisiin haitallisista edes nimet, määrät ja haitallisuus. Suomessa eikä muuallakaan sateet ole lisääntyneet, sen voi selvittää sadetilastoista, joissa kyllä on vaihtelua muttei pysyvää muutosta sademäärissä.
  Pakosta joutuu uskomaan vapaata mediaa ja toteamaan valtamedia valehtelee ja valtiolta palkkansa saava tiedemies myötäilee, jotta poliittinen johto saisi tukea.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top