eXtrauutiset sai lukijalta ehdotuksen, että käykää testaamassa Suomen eteläisin asuttu saari Utö. Eipä siinä mitään, reput selkään ja kohti Utöta.
Miten sinne pääsee?
Utöseen pääsee tietysti omalla veneellä. Jos oma vene sattuu olemaan juuri nyt huollossa, niin muitakin keinoja on. Halvin ratkaisu on ajaa autolla / mennä bussilla /polkupyörällä Pärnäisten satamaan Paraisten Nauvoon ja hypätä yhteysalus M/S Eivorin kyytiin. 4,5 tuntia kestävä merimatka Utöseen on ilmainen! Yhteysaluksen aikataulut löytyvät https://meritie.fi/aikataulut-reitti/. Paikkavarauksia ei tarvita. Autoa laivalle ei saa ottaa Utön osalta, koska Utössa ei saa ajaa autolla. Auto on siis jätettävä Pärnäisiin. Jos yhteysaluksen aikataulut eivät sovi omiin aikatauluihin, voit tilata taksiveneen Turusta, Naantalista, Nauvosta, Aspösta tai Maarianhaminasta. Jos Turusta tai Naantalista aikoo taksiveneellä Utööseen, kannattaa kyllä ensin tarkistaa luottokortin luottoraja. Massikeisarit voivat tietysti tilata myös yksityishelikopterin Helsingistä.
Pärnäisten satama, Nauvo, Parainen
Turun kauppatorin paikalla nykyään sijaitsevan kuopan reunalta on Pärnäisiin 71,1 kilometriä matkaa. Tämä ei tarkoita, että matka sujuisi tunnissa. Matkalla Pärnäisiin on yksi lauttamatka ja Saaristotie on osin hyvin mutkainen. Käytännössä matka-aikaa kannata varata noin 2 tuntia. Pärnäisten satamassa on sinänsä tosi paljon parkkipaikkoja, mutta myös pysäköijiä on paljon. Extrauutiset sai kuitenkin parkkipaikan. Parkkipaikka oli ilmainen. Parkkipaikalta on alle 100 metriä yhteysaluslaituriin.
Yhteysalus m/s Eivor
Rakennettu 1990
Thorgeir & Ellert h/f, Akranes, Island
Telakkanumero 38
Jääluokka 1B
Mitat 39,40 x 9,22 x 3,60 m
GT/ DWT 645/ 135
Pääkoneet. 2x 8-cyl, Caterpillar diesel
Teho 1052 kW
Nopeus 10.0 solmua
Matkustajia 195
Autoja 19
IMO 8712582
M/S Eivor, entinen Baldur, on hankittu Meritie Oy:lle Rosita Oy:ltä ja on alunperin Islannista. Eivor liikennöi päivittäin Nauvon Pärnäisten ja Utön välillä reitillä Pärnäinen – Beghamn – Nötö – Aspö – Jurmo – Utö.
M/S Eivorilla on A-oikeudet ja koko laiva on anniskelualuetta. Laivalta saa ostaa myös ruokaa. Tupakointi on sallittu aurinkokannella. Palvelu laivalla on todella ystävällistä. Laivalta löytyy WC:t, jotka eivät välttämättä ole koolla pilattu, mutta olivat todella siistissä kunnossa.
Väliasemilta kyytiin tuleville tiedoksi, että m/s Eivorin aikataulu on +/- 15 minuuttia, eli rannassa kannattaa olla ajoissa.
Extrauutisten toimituksen mielestä ainoa oikea paikka matkustaa m/s Eivorilla on aurinkokansi, josta pääsee nauttimaan uskomattomista merimaisemista ja viileästä merituulesta!
Extrauutiset pääsi myös seuraamaan, kun m/s Eivorin kapteeni nosti kyytiin peräkärryn alle 4 minuutissa. Asiansa osaava kaveri.
Utö
Utö on Suomen eteläisin asuttu saari ja se kuuluu Paraisten kaupunkiin entisen Korppoon kunnan alueella. Utö sijaitsee Saaristomeren eteläosassa, noin 90 kilometriä Hangosta länteen, noin 88 kilometriä Turusta lounaaseen ja noin 88 kilometriä Maarianhaminasta itäkaakkoon. Utö tunnetaan suuresta Utön majakasta, haaksirikoista, linnustostaan ja merisäätiedotuksista. Utön pinta-ala on 81 hehtaaria. Majakan väritys juontaa juurensa merenkulun viestilipuista ja tarkoittaa, että saarella toimii luotsiasema.
Museovirasto on määritellyt Utön linnakkeen, majakka- ja luotsiyhdyskunnan valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.
Utössä on 1500-luvulta lähtien ollut majakanvartijoita ja luotseja, myöhemmin myös tullilaitoksen henkilökuntaa. Sotilaita Utössä on ollut vuodesta 1918 lähtien, mutta henkilökunta rajoittui yhteen henkilöön vuoteen 1939 saakka. Vasta 1960-luvulla Utön linnake laajennettiin samoin kuin henkilökuntaa lisättiin. Utössä on Suomen vanhin merimajakka. Ensimmäinen valomajakka rakennettiin vuonna 1753, mutta se räjäytettiin Suomen sodassa. Nykyinen majakka rakennettiin entisen paikalle vuonna 1814.
Ennen ensimmäistä maailmansotaa Utöllä oli pakkolunastettu maata luotsi- ja tulliasemia varten. Rannikkopuolustusta koskevat pakkolunastukset alkoivat 13. helmikuuta 1912. Kesäkuussa 1912 alkoi alueen määrittäminen meripuolustuksen käyttöön. Itämeren alueen viestipäällikkö, kommodori Adrian Nepenin, kävi tarkastamassa alueen. Viestiasema tuli valmiiksi 28. elokuuta 1914.
Venäläiset varustivat saarta vahvasti huhtikuusta 1915 elokuuhun 1916. Saarelle sijoitettiin rannikkotykistöpatterit № 62 – № 64a, järeitä 152/45 C- ja 75 mm:n tykkejä osaksi Turun–Ahvenanmaan vahvistettua asemaa kesäkuussa 1912 laaditun suunnitelmanmukaisesti. 10. elokuuta 1915 Utölle hyökkäsi saksalainen laivasto-osasto, mutta saarella oli jo kuuden tuuman tilapäinen tykkipatteri. Talvisodassa 14. joulukuuta 1939 Turun lohkoon kuuluvaa Utöä lähestyi kaksi neuvostoliittolaista hävittäjää, joista toinne oli Gnevnyi. Toinen ilmeisesti upotettiin ampumalla Canet-tykeillä.
Vuoden 2005 lopulla Utön valmiuslinnake lakkautettiin ja muutettiin vartiolinnakkeeksi. Varusmieskoulutus saarella lakkautettiin samalla.
Asukkaat
Utössä asuu vakituisesti alle viisikymmentä asukasta, mutta kesäaikaan väkimäärä kasvaa moninkertaiseksi. Utössä on ympäri vuoden auki oleva kauppa ja Suomen oppilasmäärältään pienin koulu, jotka ovat myös Suomen eteläisimpiä.
Majoitus
Ulkosaaristo-olosuhteisiin nähden saaren majoitus-, kokous- ja ravintolapalvelut ovat hämmästyttäneet tasokkuudellaan.
Utö Havshotellista löytyy mm. hyvin varustettu 70 hengen kokoustila sekä viihtyisä hyvästä ruoastaan tunnettu ravintola.
Hannas horisont tarjoaa Bed and Breakfastia, ruokailua ja opastusta Utön saarella Hannan tarinoiden ja perinteiden mukaan. Saatavana useita erilaisia majoitustiloja tarpeiden mukaan. Hannas Horisont tarjoaa myös pitopalvelua.
Kahvila sijaitsee kylän vanhan puulaiturin kohdalla rinteessä. Kesäisin kahvila on auki päivittäin, muina aikoina tunnistat aukiolon kylätielle näkyvästä punavalkoisesta merkkilipusta. Kahvilasta löydät kahvin, limun ja leivonnaisten lisäksi erilaisia Utö-matkamuistoesineitä. Kahvilaan hoidetaan myös kylälaiturin vierasvenemaksut.
Utö logilla on kaksi mökkiä, 40 m² kappale, vuokrattavina viikoksi, viikonlopuksi tai sopimuksen mukaan. Kummassakin mökissä on kaksi makuuhuonetta, olohuone ja terassi merinäköalalla. Mökit voidaan vuokrata ympäri vuoden ja niiden asumistaso on korkea.
Lisäksi saarella on vuokrattavissa rivitalohuoneistoja.
Telttailu on sallittua Utössä vain sille varatulla paikalla. Telttapaikka sijaitsee eteläisellä niemellä.
Luonto
Utö on yksi Suomen parhaimmista lintupaikoista ja saarella on käynyt vuosikymmeniä lintuharrastajia, mutta toden teolla retkeilymahdollisuudet avautuivat vuonna 2005, kun Puolustusvoimat poistui suurimmasta osaa saarta. Utössä lintujen muuttokausi on pitkä ja vain keskitalvella on hiljaisempaa. Utön saari sijaitsee hyvällä paikalla Saaristomeren laidalla suhteessa lintujen muuttoreitteihin. Syksyisin saareen ympäristöön saapuu lintuja idästä Hangosta, lännestä Kökarin kautta ja pohjoisesta saariston kautta, mutta sopivalla tuulella myös Viron rannikolta. Keväisin lintuja muutta massoittain hyvillä lounais- ja etelätuulilla. Huonon säärintaman kuten vesisateen tai sumun eli niin sanotun pudotuskelin ansiosta Utöhön tippuu paljon lintuja muutolta.
Maaliskuussa alkaa kevätmuutto säästä riippumatta ja Utön vesillä voi nähdä suuria haahkaparvia. Huhtikuussa saapuvat joukoittain muun muassa tiltaltit, punarinnat, lehtokurpat ja mustapääkertut. Huhti-toukokuun taitteessa pajulinnut saapuvat saareen ja hieman myöhemmin siepot sekä kertut ja myöhemmin toukokuussa satakielet ja sinirinnat. Kahlaajalintujen syysmuutto on meneillään jo heinäkuun alussa jolloin saaren itäniityllä voi nähdä useita pohjoisesta lentäneitä lintuja. Syksyllä saaren ylittävät peipot ja talitiaiset jolloin päiväsummat voivat nousta tuhansiin yksilöihin. Saaren harvassa puustossa voi nähdä yhdessä männyssä useita sarvipöllöjä. Utö on tunnettu harvinaisuuksistaan joista jokavuotisia pikkuharvinaisuuksia ovat muun muassa keväiset sepelsiepot ja mustaleppälinnut ja syksyiset hippiäis- ja taigauunilinnut. Merisirrejä näkee saaren ja lähiluotojen rannoilla talvisin.
Utön vuotuinen keskilämpötila (mittausjaksona vuodet 1981–2010) on 6,5 °C ja sademäärä 549 mm. Keskimääräinen lumipeitteen alkamisajankohta on 23. tammikuuta ja päättymisajankohta 15. maaliskuuta. Saarta ympäröivät avoimet merialueet – kapeita salmia lukuun ottamatta – jäätyvät keskimäärin vain noin kerran viidessä vuodessa. Ulkosaariston sijaintinsa vuoksi Utössä on tuulista, ja tuuli voi yltyä ja muuttaa suuntaansa nopeasti.
8. heinäkuuta 2009 Turun saaristossa satoi puolessa vuorokaudessa ennätyssade: Ilmatieteen laitoksen Utön tutkimusasemalla vettä satoi 12 tunnissa 68,5 mm ja vuorokaudessa 70,2 mm. Se oli suurin mitattu sademäärä 50 vuoteen.
Yhteenveto
Utö on henkeäsalpaavan upea paikka. Toimittajakaksikkomme alkoi jo vakavasti miettiä ensi kesän viettämistä Utössa. Siihen nähden, että Utö sijaitsee kauniisti sanoen hieman keskellä ei mitään, siellä on kaikki välttämättömimmät elämiseen ja olemiseen tarvittavat palvelut. Kännykän kentät ovat täydet, johtuen saarella sijaitsevasta telemastosta. Nettinatiiveille tiedoksi, että sosiaalisen median käyttö kännykällä onnistuu vaivatta. Meille vähän vanhemmille tiedoksi, että saarella on postilaatikko, eli kirjeen lähettäminen kotiin onnistuu vaivatta.
Ihmiset alueella ovat sosiaalisia ja ystävällisiä. Suomen kielelläkin pärjää vallan mainiosti, jos pakkoruotsi ei koulujärjestelmän 9 vuoden yrityksestä huolimatta ole sattunut tarttumaan. Alueella on runsaasti huikeita luonnon tarjomia yksityiskohtia, erityisesti eXtrauutiset havaitsi valtavan kokoisia hämähäkinseittejä eri puolella saarta. Saarella paljon lenkkeilevä henkilö varoitti, että saarella on jonkun verran kyykäärmeitä, joka kannattaa ottaa huomioon varustereppua pakatessa.
Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Extrauutiset suosittelee!
Nauvon peltipoliisi
Extrauutisten alkuperäiseen tuotantosuunnitelmaan ei kuulunut Nauvon keskustan peltipoliisin toiminnan testaaminen. Kuitenkin pyytämättä ja yllätyksenä paluumatkalla Nauvon keskustan 40 km/h nopeusrajoitusalueella totesimme, että hyvin toimii peltipoliisi ja salama on oikein kirkas. Extrauutiset jääkin odottamaan postia ylikomisario, Twitter-kuningas Dennis Pastersteinilta. Ja autolla matkaaville tiedoksi: näitä Denniksen selfie-laitteita on sitten Saaristotiellä monta ja molempiin suuntiin!
Lähteet/eXtrauutiset kiittää yhteistyöstä: Visit Pargas, Visit Utö, Visit Turku, Visit Åland, Meritie Oy, Puolustusvoimat, Wikipedia, Google Maps, Utön asukkaat, Utön yrittäjät, MS Eivorin matkustajat ja M/S Eivorin henkilökunta.
eXtrauutiset testaa lukijoiden toivomuksesta erilaisia asioita, paikkoja ja tapahtumia. Omia ehdotuksia voi lähettää: toimitus@extrauutiset.com
15.8.2019 17:34
Paras vuodenaika kokea hiukan todellista saaristolaiselämää on käydä Utössä talvella, esimerkiksi joulukuussa.
Silloinkin kannattaa matkustaa aurinkokannella, varsinkin jos tuulee vähän kovempaa ja pyryttää lunta.
Kesä saaristossa on lälläritouhua!
15.8.2019 18:51
Nyt kyl täytyy tunnustaa, että käsitys teist muuttui. Luulin et kirjoitatte vain rasistisia ja negatiivisiä juttuja. näin on kerrottu mulle. Lisää tällaisia, mistä mäkee et ootte oikeesti tehnyt töitä jutun kans ja viel noin monen tahonkin. Toi Pasterssein oli kyl hyvä loppukevennys! 😀
16.8.2019 08:26
Erittäin hyvä juttu ja paljon paremmin kirjoitettu sekä enemmän informaatiota sisältävä, kuin keskimääräinen Ilta-Turhakkeen ”klikkaa mua täällä julkkis sitä ja tätä, melkein nakukuvat ohoh” tyyppiset roskajutut.
Nimimerkki ’utelias vierailija’ kin on varmaan valitettavasti ottanut HS / YLE jutut ’valemedioista’ todesta , vaikka oikeasti nämä pienemmät mediat tuntuvat nykyään tasokkaammilta kuin perinteiset ! Sekä näissä on muutakin juttua kuin vain jatkuvaa Trumpin ja Persujen haukkumista ja Pride / Ilmasto kiihoilua jota tosiaan maistuvat puulta kun niitä koko ajan tuputetaan. Mutta hyvä että hänkin itse kävi tutkimassa asian 🙂
16.8.2019 10:28
Hieno kirjoitus.
17.8.2019 13:22
Tosi upea artikkeli! Tule Valtteri tekemään samanlainen Hailuodosta.
18.8.2019 13:33
Extrauutisten historian paras juttu. Lisää tällaisia Waltteri!