Faktantarkastaja Funke – Afganistanin pommi-iskun todellinen uhri?

Kabulin lentokentällä 28.6.2021 tapahtuneen pommi-iskun taustalla oli oman ilmoituksensa mukaan ISIS. Pentagon varmisti tapahtuman. Iskussa kuoli yli 60 afgaania, ja 13 amerikkalaissotilasta. Iskun todellinen uhri saattoi kuitenkin olla USA Today-lehden faktantarkastaja Daniel Funke.

Nykyään mediassa liikkuu paljon tietoa, joka joskus saattaa olla luonteeltaan ristiriitaista. Ihmisille, jotka haluavat olla samaa mieltä kuin muut, ja jotka tahtovat varmistaa oikean mielipiteen, ulkoistaa ajattelunsa toiselle osapuolelle, on syntynyt uusi ryhmä tarjoamaan palveluitaan, faktantarkastajat.

Faktantarkastajat voivat olla riippumattomia, tai sitten julkaisujen omia faktantarkistajia.
Riippumattomia faktantarkistajia käyttävät usein teknojätit, kuten Facebook, jotka ovat ulkoistaneet faktantarkistuksen faktantarkistajille, joita he sitten rahoittavat. USA Today on esimerkki sanomalehdestä, jolla on oma faktantarkistusyksikkö.

Kabulin lentokentällä tapahtui 28.8.2021 itsemurhaisku, jossa kaksi ISIS-K:n itsemurhapommittajaa tappoi useita ihmisiä, Daily Callerin mukaan heti 12 amerikkalaissotilasta, samalla aiheuttaen faktantarkastaja Daniel Funkelle pahaa mieltä.
USA Todayn mukaan 11 terrori-iskussa menehtyneen sotilaan ruumiit lennettiin 29.8.2021 ilmavoimien tukikohtaan Delawaren Doverissa, jossa heitä vastaanottamassa oli presidentti Joe Biden.

Bidenin epäiltiin sortuneen etikettivirheeseen seremoniassa missä kaatuneiden ruumiit tuotiin kotimaan kamaralle. Kun kaatuneiden arkkuja kuljetettiin lentokoneesta heidän viimeiselle matkalleen, vilkuili presidentti Biden rannekelloaan, mikä on tilaisuuden luonteeseen nähden vähemmän kuin elegantti ele. Tilaisuus televisioitiin. Bidenin ele aiheutti sosiaalisessa mediassa kuhinaa. Oliko Bidenin jo aika saada iltapäiväjäätelö?

Daniel Funke on henkilö, jonka Twitter-profiilissa lukee ”checking facts + covering misinfo”. Kuten oikeaan etikettiin kuuluu, on hän laittanut Twitter-profiiliinsa (@dpfunke) pronomininsa (he/him), ja sanoo olevansa alum: (Alumnus? Entinen?) faktantarkastaja PolitiFactin ja Poynterin palveluksissa. Kumpikin – kuuluisa – faktantarkastusyritys. Hän on entinen?

Funke päätti oikaista Bideniä kohtaan aivan syyttä kohdistetun disinformaatiokampanjan. Biden katsoi kelloaan vasta tilaisuuden päätyttyä! Funke kertoo ottaneensa yhteyttä disinformaation levittäjiin. Funken tuomio oli ”osin väärä” (partly false): Biden katsoi kelloaan, mutta vasta kun seremonia oli ohi.

Faktantarkistajien ei-faktuaaliset tuomiot eivät ole itsessään uutisen arvoisia, sillä niiden epätarkkuus on enemmän sääntö kuin poikkeus. Funken tuomio kuitenkin riitautettiin. Funke jopa itse kehotti katsomaan tilaisuuden. Lopputulema: Biden ei katsonut kelloaan vain kerran – vaan useimpien arkkujen kohdalla.

USA Today kumosi 2.9.2010 Funken aiemmin antaman tuomion, ”osin väärä”, ja julkaisi oikaisun, jossa Funken uusi tuomio oli ”asiayhteydestä poikkeava” (missing context).
Faktantarkistusbusiness on vitsi. Kenenkään ei koskaan tulisi turvautua niihin. USA Today on jopa faktantarkastanut Babylon Been, kristillisen satiirisivuston, useammin kuin kerran.

  • USA Todayn mukaan ei pidä paikkaansa, että United Airlines ei päästänyt lennolle kaksivuotiasta, joka kieltäytyi sanomasta ”black lives matter!
  • USA Todayn mukaan Yhdysvaltain Korkein oikeus ei kumonnut yhden sen tuomareista, Ruth Bader Ginsburgin, kuolemaa Perustuslain vastaisena. Babylon Bee kirjoitti, että Korkein oikeus kumosi Ginsburgin kuoleman Perustuslain vastaisena niin, ettei Trump pääsisi nimittämään hänelle seuraajaa.

Jos USA Todayn oikaisu oli huvittava, olivat sitä myös oikaisua seuranneet Funken twiitit, joissa hänen katsottiin, kaiken tuon jälkeen, uhriutuvan. Toinen – kuuluisa – faktantarkistusyritys Snopes tuli Funken avuksi, ja onnitteli häntä ”poikkeuksellisesta journalismista”.

Terrori-iskussa kuolleiden omaiset eivät osaa arvostaa Bidenin impulssikontrollin puutetta. Luultavaa on, että he eivät myöskään pidä Funkea iskun uhrina. Pronominit hänen Twitter-tilillään ovat nyt tarpeen.

Biden vilkuilee kelloaan Doverissa. Ihmiset seisovat vielä muodostelmassa – käsi sydämellä. Voisi kuvitella, että seremonia ei vielä ole ohi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top