Fasismia, vihapuhetta ja persunuoria, -menikö mediakohu ihan nappiin?

Extrauutiset haastatteli Turun Perussuomalaisten puheenjohtajaa Jyrki Ålandia, asiasta mitä ihmettä on tapahtunut persujen nuorisojärjestössä Perusnuorissa. Keskustelun tuloksena saimme jonkinlaisen kuvan asioista.

Nykynuoret elävät aivan erilaisessa ympäristössä, kuin meidän ikäpolvemme, kertoi Turun Perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Åland. Oppikirjoja myöten tuputetaan joka hetki, etteivät naiset ole naisia eivätkä miehet ole miehiä. Sen päälle meihin nähden täysin erilaisia ihmisiä tuodaan selittämään, että ”olen suomalainen”. Tässä ympäristössä nuorelle tulee tarve hakea identiteettiä jostakin, ja varmintahan on katsoa ajassa taaksepäin.

Konservatismi ja oman suomalaisuutensa arvostaminen, ja joskus korostaminenkin, -ne ovat terveitä ja luonnollisia reaktioita epäluonnollisena -ja pakollisena- koettuun ajattelutapaan, joka on jonkinlaista feministis-sekoitteista vasemmistolaisuutta. -Ja ihmisryhmässä myös jonkin kaavamaisuuden vastustaminen hakee omat muotonsa, ja löytää omat konventionsa. Niihinkin voi tarttua sellaista, mikä on enemmän painolasti kuin hyödyllinen työkalu todellisuuden ymmärtämiseen.

”Tunnen tämän Toni Jalosen, ja kyllä hän on demokraattisesti ajatteleva, vaikka nimittikin itseään fasistiksi”, toteaa Åland.

Saattaa olla niin, etteivät tutkijatkaan tiedä, mitä ”fasismi”  tarkoittaa. Fasistisiksi on luonnehdittu mm. (Espanjan diktaattorin) Francon hallintoa, kuten Hitlerin ja Mussoliininkin. Joukkoon mahtuu vielä Argentiinan Juan Peron. Näillä esimerkeillä ei ole kovinkaan paljon yhteistä. Itseasiassa se yleisö Tallinnassa, jolle Toni Jalonen esittäytyi ”fasistina” ymmärsi asian jollain aivan muulla sisällöllä, kuin mitä sana tuo mieleen suuren yleisön korvilla kuultuna.

Meillä on Suomessa useita nuoren polven tutkijoita, joilla on praktiikkaa fasismin tutkimisessa, ja myös julkaisuja ansiolistallaan.  Kovin oivaltavaa fasismin analyysia emme kuitenkaan löydä, mutta jotain sitäkin hätkähdyttävämpää:

Kas, Perusnuoret mainittu! Jäimme vaille tieteellistä fasismi-analyysia, mutta meitä ilahduttaa akateeminen tutkija, jonka mielestä PS-nuoret kuuluvat ”montun reunalle” ja heille luetaan ”lyhyt laki”. Perusnuorten varapuheenjohtaja on siis lausunut valikoituneelle yleisölle maagiset sanat ”olen fasisti”, mutta ei ole uhannut tappaa ketään. Pidämme mielessä. Joku muu on kyllä  huolehtinut tappo-retoriikasta aivan riittävän huolellisesti.

Keskustelimme myös Misha Dellingerin mediakohun aiheuttaneista some-viesteistä, -tai siis hänen perustamalleen twitter-tulille salaperäisesti ilmaantuneista väkivaltafantasioista. Vasemmistotoimitsija -tai siis hänen tunnistamaton kaverinsa- meni viesteissään paljon pidemmälle arveluttavalla alueelle, kuin Jalonen itseään fasistiksi määritellessään. Dellinger ilmaisi hyväksyvänsä ihmisen tappamisen, jos tämä on ”fasisti”. Vasemmiston ja Dellingerin tiet toki erosivat näiden puheiden takia, mutta jäljelle jäi kysymys, miten tätä sanallisen väkivallan lotraamista on voitu harjoittaa niin kauan, ilman että kukaan Vasemmistossa älähtää.

Miksi ylipäätään oli luotu someen anonyymejä vihatilejä, ja mihin niitä on käytetty? Monilla some-alustoilla kirjoittavilla on kokemuksia joukkohyökkäyksistä heidän facebook- tai twitterprofiilejaan kohtaan, mistä on aiheutunut profiilien sulkemisia ja julkaisujen katoamisia. Jää epäily, että Dellingerin nimissä ollut tili on ollut osa jotain sen tyyppistä, mihin edellä viitattiin.

Vasemmiston ja ”populistien” somekäyttäytymisen pohdinta muistuttaisi padan ja kattilan keskustelua, joten jätämme sen. Tarkasteluun jää Suomen poliittinen ilmasto, meitä ympäröivä mielipiteiden ja tiedonjakelun vyyhti jonka keskellä meidän pitäisi löytää se totuuden lanka.

Markkinoidaanko meille ”ääriajatuksia”, jotta olisimme riitaisia keskenämme?  Luodaanko meidän kanssamme erimielisistä tarkoituksella mustavalkoisia mielikuvia, toisinajatteleva demonisoiden ja sitä kautta dehumanisoiden, aikeena epävakauttaa Suomen poliittista ilmapiiriä ja jakaa kansa kahteen keskenään keskustelemattomaan leiriin? Johonkin viittasi presidenttikin äskettäin, ottaessaan puheeksi vuoden 1918 onnettomuuden, jota edelsi syksyn 1917 kyräily ja vihapuhe, jota harjoitettiin puolin ja toisin. 

2 Comments

 1. Savon Sulttaani
  29.2.2020 23:55

  Kannatti sitten oikeistoa tai vasemmistoa, niin (lähes) kaikki suomalaiset ovat MALTILLISEN toiminnan kannattajia.

  Media vain esittelee ääritapauksilla ja haluaa repiä kansaa kahtia, koska sillä saa klikkauksia artikkeleihin=rahaa tilille.

  Vastaa
 2. Mädät puoluejohdot
  1.3.2020 12:43

  Valtaapitäville ja niiden omistamille medioille ei kelpaa nationalismi. Vaan kaiken pitäisi olla globalismia. Sen vuoski ne perustavat valeoppositioita kuten Persut. Ne kerväävät kansa soraäänet mutta eivät oikeasti koskaan horjuta isäntiensä vala-asemaa kansallisen työväestön hyväksi.

  On surullista että Persuja äänestävät eivät sitä ymmärrä. Järjestössä on monta nationalisesti ajattelevaa, mutta koska puolueen johto pistää heille suitset suuhun, eivät ruohonjuuritason toimijat koskaan pääse puolueessa/puolueissa vaikuttavaan asemaan. Ja tämä tulisi tiedostaa näiden puolueisiinkin kuuluvien.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top