Federalistit pelkäävät rökäletappiota Populisteilta tulevissa Euroopan parlamenttivaaleissa – hajoaako unioni, se federalistien unelma?

Kuka olisi uskonut, että Suomen liittyessä Euroopan Unioniin maa ajettaisiin taloudellisesti tuhon partaalle, ja kuilu rikkauden ja köyhien välillä olisi kasvanut järkyttäviin mittasuhteisiin, järjestäytynyt rikollisuus olisi ryöstäytymässä käsistä, ja että maassa olisi tuhansia laittomasti maahan laskettuja sosiaalipummeja.

Euroopan unionin pullataikina tavoin paisunut ökykallis hallintohimmeli on ainutlaatuinen kokeilu koko maailmassa. Sen toimivuudesta tai toimimattomuudesta ei ole mitään ennakkotapausta mistä matkan varrella olisi löytynyt vertailukohtaa.

Silloin kun Suomen tulevasta EU-jäsenyydestä äänestettiin, käytiin julkisuudessa ruusunpunaista keskustelua unionin hyödyistä ja hienouksista pienelle Suomen valtiolle. Kaikesta piti tulla niin hyvää ja hienoa. Maailmanrauhakin piti olla kättemme ulottuvilla. Tätä retoriikka kaiken hienoudesta huudatettiin suut vaahdossa lähes joka mediasta. Kaikki epäilyt ja soraäänet pyrittiin hiljentämään sitä mukaa. Sen enempää unionin kuin euronkaan todellisista vaikutuksista kansantaloudelle ei haluttu sen kummemmin ottaa pohdittavaksi. Lähinnä vaakakupissa painoi se, että Suomen vientiyrityksille koittaisi kissanpäivät.

Talouskasvu on ollut aikamme loppuunkulunein mantra. Se perustuu laskennallisesti bruttokansantuotteeseen. Kansalaisten hyvinvoinnin kannalta se on mitä surkea mittari, koska se ei tilastollisesti kerro kansanedustajille kansalaisten köyhtymistä ja ahdinkoa. Siinä ei näy eriteltynä varallisuuserot eikä velkarahalla tehty talouskasvun osuus. Selkokielellä se talouskasvu kuvastaa nykyisessä liberaalin markkinapolitiikan viitekehyksessä lähinnä yksityisten sijoittajien, yksityisten pankkiirien ja suurten yritysten talouden kasvua. Koska nykytrendiinhän kuuluu myös, että valtioiden tulisi yksityistää kutakuinkin kaikki mahdollinen.

Monet näistä suurista yrityksistä voivat myös olla ulkomaalaisessa omistuksessa, jotka yleisesti vielä kaiken lisäksi siirtävät varallisuutta kansantalouden hupenevista verotuloista mm. verosuunnittelun kautta jonnekin muualle. Tästä ja monesta muusta vastaavasta eriarvoistumista lisäävästä sinänsä laillisesta toiminnasta on usein kahvipöytäkeskusteluissa käytetty sanaa ”laillistettu korruptio”.

Viime viikkoina on Ruotsista kantautunut paljon hälyttäviä uutisia kuntien taloudellisesta ahdingosta, joka johtuu osittain Ruotsin keskuspankin pitkään jatkuneesta alijäämäisenä korkopolitiikasta, jolla on yritetty estää asuntokuplan puhkeaminen maassa. Pelivaraa ei enää ole nyt kun Eurooppaan povataan talousennusteessa taantumaa ja tilanne näyttää huolestuttavalta.

Monet kunnat ovat kuitenkin ennennäkemättömässä taloudellisessa ahdingossa myös siitä syystä, että heillä on huomattavan suuri sosiaalietuusperäinen ”pommi” tikittämässä, kun kuntapaikan saaneista siirtolaisista, joita monet kunnista ottivat vastaan pilvin pimein vuodesta 2015 alkaen, eivät ole vieläkään neljän vuoden jälkeen oppineet kieltä tai mitään ammattia, eivätkä ole työllistyneet. Monille ylivelkaantuneille kunnille on lisäksi lisärasitteena tulossa vielä runsaasti elätettäviä lisää perheenyhdistämisten kautta.

Selviytyäkseen näistä kasvaneista kustannuksista, joutuvat monet kunnat Ruotsissa leikkaamaan hyvinvoinnista huomattavasti ja veroja joudutaan myös korotettamaan. Ne kuntalaiset, jotka vielä käyvät ansiotöissä ovat niitä ihmisiä, joilla lasku viime kädessä maksatetaan. Heillä siis elätettävien määrä kasvaa kohisten, kun valtion tuki kunnille loppui. Ei ole olemassa mitään taikaseinää. Velkarahalla elää hetken, mutta takaisin sekin on maksettava. Ja korkojen kera.

Myös Suomessa on vastaavanlainen tilanne. Monet kunnat ovat taloudellisesti todella ahtaalla. Jotkut kunnista ovat velkaantuneet myös Sipilän hallituksen surullisenkuuluisista Sote/Maakunta-fiaskosta. Lasku kuntiin kotoutettujen siirtolaisten osuudesta on vielä Suomessa ollut hyvin vähän julkisesti esillä.

SDP:n Antti Rinteen vetämä vihervasemmistokoalitio on jo suunnitellut tulevalle hallituskaudelle miten rahaa otetaan jostain ja laitetaan jonnekin. Kokoomuksen Orpo on julkisuudessa ”järkyttynyt” näistä Rinteen esittämistä talouden madonluvuista. Vielä suurempi tulee olemaan järkytys, kun hallitusvastuuseen menevät puolueet saavat valtiovarainministeriöltä sen kylmän suihkun niskaansa: ”Pakko jatkaa leikkauspolitiikkaa ja hyvinvoinnista tinkimistä”. Tosiasiahan on, että muuten voi luottoluokitukset maailmalla ruveta laskemaan ja Suomelle käydä ”Kreikat”. Tämä ei kuitenkaan mitenkään lisää hyvinvointia yhteiskunnassa. Päinvastoin.

Tuskin kukaan hallitusvastuuseen menevä rohkenee toimia vastuullisesti suomalaisten hyvinvointia silmällä pitäen ja luopua kaikista turhista menoeristä; alkaen yritystuista ja kohdevaltiota korruptiovasta rahallisesta kehitysavusta? Lainsäädäntöteitse olisi myös helppo tilkkiä erinäinen määrä ”porsaanreikiä”, joilla rikkaat rikastuvat entisestään samalla kuin köyhät köyhtyvät. SAK:n väläyttelemä perintöveron korotus ei myöskään ole mikään ratkaisu. Sen voisi päinvastoin poistaa kokonaan. Monen suomalaisen yrittäjän elinkeinon siirtäminen seuraavalle sukupolvelle olisi silloin toimiva ja realistinen vaihtoehto. Nykyisellään tämä on taloudellisesti usein lähes mahdotonta toteuttaa.

Oma lukunsa kokonaan on se unelma ”rauhanunionista”, kun sitä rauhaa on turvattu milloin missäkin aina aseet kourassa, ja usein vielä miehittämällä suvereeni valtio.

5 Comments

 1. Halttunen
  15.5.2019 21:58

  Itseä ihmetyttää tuo avoimien rajojen ihailu.
  Normimatkailijalle, joka kerran tai kaksi vuodessa pääsee ulkomaille, passin näyttö rajalla ei meinaa mitään.

  Jotka käyvät töissä rajan takana ja rahdin kuljettajille voisi luoda oman kaistan/systeemin…

  Vastaa
 2. Nimetön
  15.5.2019 22:35

  Jotkut eivät kyllä tajua yritystuista mitään.. Kuten tämä kirjoittaja.

  Vastaa
  1. Nimetön
   16.5.2019 06:43

   Yritysten vuoksiko EU:ssa ollaan

   Vastaa
   1. Jussi
    16.5.2019 20:28

    Yritysten kilpailukyvyllähän EU:ta meille perusteltiin, mutta lukemieni tilastojen mukaan vain Saksan vienti kasvoi alkuvuosina Ja tarkempi tutkimus osoitti, ettei Saksan vienti EU:n alueelle kasvanutkaan, vaan Saksan raskaan kone/ajoneuvoteollisuuden vienti kasvoi erityisesti Kiinan ja muun kaukoidän talousnousun hurjaan rakentamiseen liittyen. Nyt Suomen ja EU:n yritykset ovat jo varmaan hyötyneetkin avointen rajojen matalapalkkatyövoimasta. EU:han on alunperin tarkoitettu muuttumaan yhdeksi maaksi, samoin Afrikka sekä Kanada-USA-Meksiko,.. välivaiheena matkalla kohti yhtä maailman kommunismia ilman ihmisoikeuksia, ilman sananvapautta ja ilman yksityisomaisuutta, sekä pienen eliitin lain yläpuolista maailmanhallitusta, joka syntyisi YK:n roolimuutoksella (oliko se YK:n agenda-21 jossa työväki asuu pakosta vankeina megakaupungeissa, joita yhdistää luotijunat ilman välipysähdyksiä ja vain lain yläpuolinen eliitti saa käyttää megacitien välistä aluetta. Keskiluokkaa ei enään ole. No Trumppilaiset patriootit yrittävät pelastaa maansa ja maailman, ja stoppasivat LA:n ja San Franciscon yhdistävän luotijunaprojektin joitain kuukausia sitten…

    Vastaa
 3. Jussi
  16.5.2019 07:10

  Korjaus ekaan linkkiin: USA:n sotilaslähteiden mukaan EU hajoaa, ja se löytyy muistaakseni https://qmap.pub sivuilta ellei niin sitten https://qanon.pub sivuilta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top