Feministitoimittaja chemnitziläis-rouvien koulussa: Huolta tulevaisuudesta, ei äärioikeistolaisuutta

Saksalainen feministijulkaisu Emma, joka on myös antanut puheenvuoron huivipakkoa vastustaville musliminaisille, kiirehti Chemnitzin protestimarssien vielä jatkuessa kuuntelemaan chemnitziläisiä naisia, saksalaista Anna W:tä, ja saksanturkkilaista Nesriniä, joka on muslimi kuten myös hänen saksalaisen aviomiehensä kanssa saamansa tyttäretkin. Tytärtensä vuoksi Nesrin käytti tylyjä sanoja Chemnitzin turvallisuustilanteesta.

Jakavatko feministitoimittajan haastattelemat sosialidemokraattinen virkanainen ja saksanturkkilainen perheenemäntä siis samat huolet, kuin joiden ilmaisemisesta 10 000 mielenosoittajaa leimattiin mediassa natseiksi? Tähänkin kysymykseen Emma etsi vastauksia Chemnitzistä.

”Tiedät jo, mitä haluat kirjoittaa joka tapauksessa! Että olemme kaikki tyhmä osseja (itäsaksalaisia), ”vastasi Anna W., 38-vuotias opettaja ja perheenäiti Chemnitzistä Emman toimittajalle Annika Roosille. Kuten useimmat muutkin Roosin Chemnitzissä haastattelemat, frau W esiintyy pseudonyyminä.

”Sitten meidät sysätään äärioikeistoon! (rechte Ecke)”, jatkaa Anna W. vihaisena. Sitten media ja poliitikot upottavat heidän kaupunginsa ruskeaan suohon (braunen Sumpf), tiedotusvälineissä ja politiikassa. ”He sivuuttavat täysin pakolaisten aiheuttamat ongelmat!”

Anna W. jatkaa: ”Kyllä, meillä on Saksin osavaltiossa ongelmia oikeistolaisten kanssa. Meillä on kuitenkin Chemnitzissä ongelmia myös pakolaisten kanssa. Ja meidän on puhuttava myös tästä!”

”Haluan kertoa teille jotain: olen opettaja ja kannatan SPD:tä (Sosialidemokraatit). Koululuokkani kanssa olemme osallistuneet pakolaisten auttamiseen: Keräsimme lasten vaatteita ja leluja heitä varten. Pakolaisperheet, joilla on lapsia, eivät ole ongelma. Vanhemmat haluavat lapsilleen parempaa tulevaisuutta. Tässä kohtaa integraatio toimii.”

Emma: Mutta missä sitten on ongelma? Anna W: ”20- 30-vuotiaat nuoret miehet ovat ongelma! Erityisesti Pohjois-Afrikasta, Syyriasta ja Irakista. Nämä miehet ovat muuttaneet kaupunkimme.”

Anna W: ”Naisille elämä on tullut vaarallisemmaksi. Pelkään tyttärieni ja koululaisteni puolesta. Erityisesti tyttöjen. Näillä nuorilla miehillä ei ole mitään tekemistä. Heillä on hyvin vastenmielinen naiskäsitys, seksuaalisesti hyväksikäyttävä, eikä heillä ole mitään pidäkkeitä.”

Anna W kertoi feministilehdelle, että maahanmuuttajamiesten tulon jälkeen koululaisten seksuaalinen ahdistelu on yleistynyt. Yksi hänen oppilaistaan on raiskattu näiden nuortenmiesten toimesta. Kaupungissa ei ollut tälläistä ennen v.2015 joukkoryntäystä.

”Anna W”, joka ei siis uskalla esiintyä lehdessä nimellään opettajantoimensa takia, syyttää tilanteesta poliitikkoja ja johtavia virkamiehiä: ”Kaikki tämä on ollut tiedossa jo pitkän aika, mutta mitään ei tapahdu. Koska kaikki ovat pelkurimaisia. Koska kaikki pelkäävät itänatsi (Nazi Ossi) -leimaa.”

Nyt joudumme oikein pysähtymään miettimään: Itäsaksalainen demari-virkanainen on kertonut meille feministilehdessä, että Saksan vastuulliset päättäjät pelkäävät poliittista leimaamista, ja jättävät siksi huolehtimatta kansalaisten turvallisuudesta, mikä on kaatunut naisten ja tyttöjen niskaan Chemitzissä ja muissakin kaupungeissa. Onko sama ilmiö muuallakin? Meillä Suomessakin?

Frau W puhui Emmalle vielä em. natsi-pelotteesta: ”Kyllä, heil-hitler mielenosoittajia oli. Jokunen heistä teki Hitlerin tervehdyksen – ja kuvat ovat jo ympäri maailmaa. Ja mitä on puhuttu, se jää olemaan. ” Hän kiinnittää huomiota siihen, että kun äärioikeisto on saanut tilaisuuden vakuuttaa että vain heillä on ratkaisu ongelmiin, on ihmisiä jotka uskovat heitä.

Frau W, niin vasemmiston äänestäjä kun onkin, katsoo ettei niillä jotka eivät noudata Saksan lakeja, ole mahdollisuutta jäädä Saksaan.

Nesrin, 44v, on asunut Chemnitzissä 17 vuotta, on kahden tyttären äiti ja naimisissa saksalaisen miehen kanssa. Hänenkään kokemuksensa uusista maahanmuuttajista eivät ole positiivisia. Syyrialaiset ovat huudelleet hänelle ”juutalaisen huora!” hänen liikkuessaan Chemnitzissä aviomiehensä kanssa, mutta yhtä ongelmaa hänellä ei ole: Nesriniä ei nimitellä natsiksi tai rasistiksi, -hänen turkkilaisen syntyperänsä takia.

Heinäkuussa Gablenzer Bad:in uimalassa Nesrinin tytär pelastui kahden syyrialaisen lähentelyltä turvamiesten puututtua ajoissa asiaan. Kyllä, Saksassa uimalaitoksissa päivystävät vartijat, estääkseen sattumuksia. 2015 syksyn jälkeen tämä on ollut aivan välttämätöntä.

Nesrin toistaa frau W:n jo kertoman: Saksalaiset ovat saamattomia, ja pelkäävät natsi-leimaa: „Ihr Deutschen seid echte Weicheier”, sagt sie. „Ihr habt so große Angst, als Nazis da zu stehen, dass ihr euch alles gefallen lasst. Eure Polizei ist viel zu schwach.“

Pakolais-aallon vaikutukset heijastuvat myös Nesrinin elämään: Hän on huomannut niiden saksalaisten, jotka eivät tunne häntä, alkaneen suhtautumaan aiempaa varautuneemmin. Ilmapiiri on kiristynyt myös niiden kohdalla, jotka eivät ole antaneet siihen aihetta.

Nesrin kertoo olevansa peloissaan uusnatsien takia, mutta hän kertoo pelkäävänsä enemmän äskettäin Saksaan tulleita nuoriamiehiä, -erityisesti tyttäriensä takia:

„Es mag komisch klingen, aber die meiste Angst habe ich zurzeit vor Ausländern, vor diesen jungen Männern, vor allem wegen meiner Töchter“

Nesrin haluaa tyttärilleen turvallisuutta, ja tulevaisuuden jossa kukaan ei pakota heitä käyttämään huivia, eikä määräile heidän elämästään.

Anna W muistuttaa vielä eräästä näkökulmasta: ”Hitlerin (kädenojennus-)tervehdys on taas pahempaa kuin että kun tyttö on raiskattu. Meidän on puhuttava niin paljon. Monien tyytymättömyydestä tapahtuneseen muutokseen, oikeiston kannatuksen noususta, mutta tärkeintä on puhua nuorten pakolaisten ongelmasta!”

Emma 31.08.2018.

Näin siis chemnitziläiset naiset, SPD:n vanha kannattaja virkanainen, ja monikulttuurisen perheen saksanturkkilainen äiti, kouluttivat feministisesti ajattelevaa toimittajaa, siis älykköä ja mielipidevaikuttajaa.

#Naisasia ja naiset kohtasivat Chemnitzin kadulla, viikko Daniel H:n murhan ja pari päivää Saksan median koko volyymilla ”natsilaisiksi” leimattujen joukkomielenilmaisujen jälkeen.

Suomalainen media tarttui valitettavasti helpoimpaan vaihtoehtoon Chemnitzin tapahtumien uutisoinnissa: Otettiin tarjolla oleva natsi-narratiivi, ja toistettiin sitä niin kauan kuin tosiasiat eivät tulleet pahasti sitä kaatamaan. No, tulivathan ne: Ulkomaalaisilta-näyttävien takaa-ajot olivat ideologisten silmälasien tuomaa vääristymää, mutta se ankka tulikin ammuttua alas. Vai tuliko?

(Itä-)Saksalaisen mediatutkijan Georg Klausin mukaan mediassa levitetty valhe jättää 1:1 sen mukaisen muistijäljen vaikka se kumottaisiin jo levittäjänsä toimesta jo 2min sen julkaisemisen jälkeen jopa levittäjänsä toimesta. Klaus on tutkinut asian. Hänen materiaalinaan oli erään toisen saksalaisen, Josef Göbbelsin, metodi.

Göbbels ja Klaus suosittelivat ikävän tiedon torjumiseksi #vastahömppäkampanjaa, jolla torjuttava tieto peitetään. Siis:

  • Torjuttava tieto: Chemnitziläiset tavalliset kansalaiset ovat lähteneet liikkeelle protestoimaan turvattomuutta vastaan yhden heistä tultua murhatuksi keskelle katua.
  • Vastahömppä-kampanja: Etsitään joukosta pari-kolme natsia, ja näytetään vain niitä. Käytetään #mielikuvatasoa 30-luku visioita toistaen.

Että Josef Göbbelsin työkalupakki on avattu, jos sitä on koskaan suljettukaan, on ymmärrettävää koska massamaahanmuuttoon kohdistuvan kritiikin leimaaminen #äärioikeiston repertuaariin on keskeisin osa 2000-luvun eurooppalaista mielipiteiden hallintaa.

Tieto, etteivät Chemnitzissä marssineet ”natsit” vaan tavikset, oli kätkettävä, -erityisesti taviksilta itseltään.

Median rooli mielipidevaikuttajana on kauan sitten ohittanut uutisten ja tiedon jakamisen. Nyt huolestuneet Chemnitzin naiset saivat todelliset mielipiteensä esiin feministi-aikakauslehden kautta.

„Jetzt ist der Hitlergruß wieder schlimmer, als wenn ein Mädchen vergewaltigt wird” on aika pahasti sanottua, feministilehdeltä. Toki se on täysin feministisen agendan mukaista, mutta kuulemme sen heitä hyvin harvoin. Emman toimittaja, joka valitsi haastatellulta nuo sanat korostaakseen niitä giffillä, ymmärsi ilmeisesti jotain Klausin ja Göbbelsin osaamisista: Natsi-leimaaminen on peiteoperaatio, jolla naisrauhan katoamista Euroopasta kätketään yleisöltä.

Muidenkin kuin Emman haastattelemilta saksalaisilta kuuluu lausuntoja, joista paistaa läpi heidän hämmennyksensä siitä, että vaikka he ajattelevat ja puhuvat omien arvojensa (vasemmistolaisten, feminististen, kristillisten, etc.) mukaisesti, he huomaavat puhuvansa samoista asioista, kuin ”natsit”.

Tämä havainto luo epävarmuutta ja syyllisyydentuntoa. Henkilö ottaakin kengät pois jaloistaan, ja jättää menemättä mielenosoitukseen. Silloin em. klaussilais-göbbelsiläinen mediamanipulointi on saavuttanut tavoitteensa: Kansa pysyy pilttuussaan ja politiikkaa saa tehdä rauhassa kabineteissa, ilman että ikävät kysymykset häiritsevät.

Chemnitziläis-rouvilta kuulimme myös mielenkiintoisen totuuden: Valtapuolueet ovat jättäneet muutamat kansalaisille tärkeät asiat heitteille, ja ”äärioikeisto” (leimasanan mukaan) on ottanut kopin. Kuullostaa ihan siltä, että kansan suusta on jälleen kerran kuultu totuus. Jos ei Bundestagilla istuvat tätä oppia ota, siellä on toiset miehet ja naiset jotka ovat sen opin sisäistäneet.

En tagaa tähän ketään, löydätte kyllä tänne itsekin.
Emmavideo:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top