Finnair reagoi koronakriisiin henkilöstön lomautuksilla

Omistuksenohjausministerille toimistaan vastaava lentoyhtiö Finnair aloittaa yt-neuviottelut mahdollisista lisälomautuksista. Koronapoikkeuksien takia on huhti-kesäkuussa lennetty vain noin 5% normaalista liikenteestä. Finnair on tehnyt poikkeustilanteesta johtuvia lomautuksia jo keväällä.

Yhteistoimintamenettely (yt) koskee Finnairin koko Suomessa olevaa henkilökuntaa, 6100 työntekijää. Neuvottelut aloitetaan 25.05.  Suomen ulkopuolella olevan henkilöstön suhteen toimitaan paikallisten normien mukaisesti. Toteutuvat lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassaolevia.

”On selvää, että kun lennämme huomattavasti normaalia vähemmän, myös tarjolla oleva työn määrä on pienempi. Asteittain kasvava liikenneohjelma lisää vähitellen myös tarjolla olevaa työtä. Kuitenkin, huomioiden matkustusrajoitteisiin ja koronapandemian kehittymiseen liittyvät epävarmuustekijät, paluu normaalitilanteeseen tulee viemään huomattavan pitkään. Siksi nyt neuvottelun kohteena olevat mahdolliset lomautukset näyttävät valitettavasti väistämättömiltä”, kertoo Finnairin henkilöstöjohtaja Johanna Karppi yhtiön tiedotteessa tänään.

Merkittävä osuus Finnairin kuluista -noin 60%-  on volyymisidonnaisia, ja voi joustaa kysynnän mukaan. Nykyisessä markkinatilanteissa yhtiö pyrkii sopeutumaan tätä kuluosuutta pienentämällä, mihin sisältyvät myös henkilöstön lomautukset.

 • Finnairin tavoite on saada tämän lisäksi pysyviä vuositason kustannussäästöjä. Tavoite on säästää vuosittain lähes 80 miljoonaa euroa vuoden 2022 alun jälkeen, verrattuna vuoden 2019 kuluihin.
 • Säästöjä haetaan muun muassa kiinteistökuluista, koneiden vuokrauskuluista, palkitsemisrakenteista, myynti- ja jakelukuluista, IT-kustannuksista sekä hallintokuluista.
 • Lisäksi yhtiö jatkaa toimintojen tehostamista, eri asiakasprosessien digitalisointia ja automatisointia sekä neuvottelee uudelleen sopimuksia toimittajiensa ja kumppaniensa kanssa.

”Koronaviruksen vaikutukset muuttavat lentoliikennemarkkinaa merkittävästi myös pidemmällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä joudumme sopeuttamaan toimintaamme merkittävästi laskeneeseen kysyntäämme. Aikaisemmin julkistamiemme lomautusten lisäksi olemme tänään ilmoittaneet aloittavamme keskustelut lisäsopeutustarpeista. Suomalainen lomautuskäytäntö mahdollistaa työnantajan ja työntekijän kannalta joustavat työvoimasopeutukset tällaisissa poikkeusoloissa”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner. ”Koronan jälkeisessä markkinassa menestyvät ne, jotka pystyvät sopeuttamaan kulunsa muuttunutta markkinaa ja kilpailutilannetta vastaaviksi. Finnair aikoo olla voittajien joukossa ja siksi haemme määrätietoisesti säästöjä eri kustannuseristä.”

Finnairin lentoja lisätään asteittaisen heinäkuusta alkaen, noin 30 %:iin normaalista lentomäärästään, ja vuoden loppuun mennessä noin 70%:iin kapasiteetistaan. Lentoliikenteen palauituminen vuoden 2019 tasolla tapahtuu Finnairin arvion mukaan 2-3:ssa vuodessa.

4 Comments

 1. Juha6
  20.5.2020 10:47

  heh. onneksi valtion (lue veronmaksajien) taskut ovat pohjattomat niin saa johtoporsas jatkaa suhmurointiaan

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hankamaki/148704-finnairista-uusi-nokia/

  Vastaa
 2. Väärästä päästä
  20.5.2020 13:29

  Olisi parempi jos Finnairkin reagoisi ensimmäisenä lentokoneiden Leasing-sopimusten irtisanmisella. Väkeä voi pitää palkattuna vaikka lennäteltäviä koneita olisikin vähemmän. Koneet ovat se suurin yksittäinen kuluerä polttoaineiden lisäksi. Joten, vähemmän koneita, vähemmän kuluja.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.5.2020 13:53

   Lentoyhtiöillä on tapana joskus pääomittaa itseään myymällä uusi kone esm. sijoittajille, ja liisaamalla se takaisin. Näin reagoidaan esm. matkustajamäärien jäämiseen laskettua alemmas. Leasing-soppareissa saattaa olla määräaikojakin?

   Vastaa
 3. ROKOTTEET VIEMÄRIIN - HCL KÄYTTÖÖN
  20.5.2020 21:29

  Finnair reagoi lääketieteellisesti perusteettomaan ja aiemmin kokeilemattomaan perustuslainkin vastaiseen (sitä ei siis tarvitse noudattaa) terveiden karanteenilla aiheutettuun kriisiin…
  Ovatkohan päättäjät, media ja terveystaho saaneet jo aiemmasta rokotteesta niille tyypillisen aivovamman, kun oppimiskyky ei riitä hahmottamaan tehokkaan, turvallisen ja halvan lääkkeen jatkuvaa olemassaoloa. Lääke estäisi koronan ja muutkin flunssat soveltuen vuosien jatkuvaan käyttöön ennaltaehkäisevänä. Se parantaisi myös jo sitä ennen sairastuneet. Ko. heikkolahjaisten trio tarvinnee erikoisopetuksen tukea menestyäkseen älykkäiden kansalaisten parissa. Ja kun erinomainen lääke on jo valmiina, menee joku triosta seniilinä lupaamaan satoja miljoonia veronmaksajien varoja uuden vaarallisen rokotteen kehitykseen, vaikka valmis turvallinen lääke on jo apteekissa. Olisikohan puolustusvoimien ja reserviläisten aika jo pelastaa maa sisäisiltä tuholaisilta, vai annetaanko syytelistan kasvaa lisää?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top