Finnair valmistautuu ottamaan verokertymästä, mutta lisää muhkeiden kokouspalkkioiden nostajien määrää: Nukkuuko Omistajaohjaus?

Eipä nuku, sillä valtionyhtiöiden ylivalvoja, Omistaohjausosasto, on Finnairin 29.05. yhtiökokouksen jälkeen ringside-paikalla tarkkailemassa, miten kokouspalkkioiden ja etujen kehityssuunta suhtautuu yhtiön taloudelliseen tilanteeseen, varsinkin verokertymästä kahmaistaviin tukiaisiin.

Finnairin virtuaalisesti pidetty yhtiökokous vahvisti eilen perjantaina seuraavat kokouspalkkiot ja etuisuudet:

Yhtiökokous päätti yhtiön suurimman osakkeenomistajan, Suomen valtion, ehdotuksen mukaisesti, että hallituksen jäsenten vuosipalkkiot ovat seuraavat:

 •  Puheenjohtaja 63 000 euroa,
 • varapuheenjohtaja 32 700 euroa,
 • tarkastusvaliokunnan ja henkilöstö- ja palkitsemisvaliokunnan puheenjohtajat 32 700 euroa siinä tapauksessa, että he eivät samalla toimi hallituksen puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana,  ja
 • jäsenen vuosipalkkio 30 300 euroa.

Hallituksen tai valiokunnan kokouksilta maksettava kokouspalkkio on 600 euroa kokoukselta, mikäli kokous on hallituksen jäsenen kotimaassa. Muista kokouksista kokouspalkkiota maksetaan 2 400 euroa kokoukselta ja puhelinkokouksista 600 euroa kokoukselta.

Hallituksen jäsenille korvataan kohtuulliset matkakustannukset Finnairin yleisen matkustussäännön mukaisesti. Lisäksi hallituksen jäsenillä ja heidän puolisoillaan on rajoitettu oikeus lentolippuetuun Finnairin henkilöstölippuohjesäännön hallituksen jäseniä koskevan ohjeistuksen mukaisesti.

Näin siis Finnairin yhtiökokous pääomistajan, Suomen valtion, ehdotuksesta. Edunsaajiin lisättiin myös valtion Omistajaohjauksen virkamies, finanssineuvos Maija Strandberg joka siis valittiin Finnairin hallitukseen uutena jäsenenä.

Yhtiökokoukselle ehdotuksen tehnyt nimitystoimikunta päätyi Maija Strandbergin lisäämiseen Finnairin hallituksen uudeksi jäseneksi, perusteella että koronatilanteen yms. vuoksi ”on tarpeen entisestään vahvistaa hallituksen osaamista ehdokkaalla, jolla on vahvaa osaamista pörssiyrityksen taloudellisista kysymyksistä ja laajaa ymmärrystä niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä”. Yhteiskuntasuhteita siis vahvistettiin Finnairissa.

Omistajaohjausosastolle uusia virkanimityksiä

Omistajaohjausosastolle uusia virkanimityksiä”, kertoi ”avoimen tiedottamisen Mekka”, Valtioneuvoston kanslia, 10.06.2019:

Maija Strandberg on nimitetty finanssineuvoksen virkaan (Omistajaohjausosastolle). Aiemmin hän on työskennellyt CFO-tason tehtävissä teollisten pörssiyhtiöiden palveluksessa.

 • Finanssineuvoksen urakehitys on siis eilen ulottunut Omistajaohjausosastolta Finnairin hallitukseen, mutta ilmaantuuko intressiristiriitoja tai peräti jääviyksiä, kun sama henkilöoletettu istuu sekä tekijänä että tekemisen valvojana?
 • Tähän palkitsemisen avokätisyyteen ja edunsaaja-joukon kasvattamiseen nähden yhtiön mahdollinen lähestyminen valtion suuntaan kerjuukuppi kädessään antaa sekin omantapaisensa vaikutelman yhteiskuntasuhteiden vahvistumisesta. Onko valtionyhtiön taloudenpito varmasti harkittua ja huolellista?

Miten on, rouva ministeri Tytti Tuppurainen

3 Comments

 1. Taloudesta kiinnostunut
  30.5.2020 15:57

  Erittäin hienoa, että edes jossain mediassa uskalletaan nostaa tätä esiin. On niin nähtävillä samat merkit valtaa käyttävien tahoilta, kuten oli 80-luvulla ennen surullisen kuuluisaa 90-luvun lamaa. Silloin 80-luvun lopulla ohjattiin Wärtsilän konkurssin yhteydessä varojen keskittämistä vain poliittisesti mieluisille tahoille. Toivottavasti ottaisitte joskus syvällisempään tarkasteluun 90-luvun laman aiheuttsneet tekijät, koska menneistä on hyvä oppia. Teillä näyttäisi olevan aiheesta tietotaitoa.

  Vastaa
 2. Alexxx Stybb
  31.5.2020 09:15

  Niin ihanasti osallistuu Helsingin kermaperseet puoluekirjan väriin katsomatta kahmintakilpailuun kun on yhteisestä kassasta mannaa tarjolla, toverit lapio ja viherhipin kassi on alla suu auki kun kokkare ja kepuli lyö tahtia.

  Voi suomen kansa minkä teitte ja mitä saitte.

  Suora demokratia. Nyt. Heti.

  Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  31.5.2020 10:45

  Nuo silmät. -Ne on kaikki nauttinu jotain?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top