Gaddafin jäädytetyt miljoonat päätyneet aseellisille ryhmille?

Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin ulkomailla olevia varoja löydettiin ja jäädytettiin miljardien edestä. Nyt tästä diktaattorin säästöpossusta on vain rippeet jäljellä.

Belgian mediat kertoivat maaliskuussa, että noin 10 miljardia euroa ($12.3 billion) on kadonnut neljältä Libyan valtion elimien Muammar Gaddafin hallituskaudella avaamilta tililtä, jotka oli jäädytetty osana Libyaan kohdistuneita YK:n sanktioita. Keväällä v.2011 YK päätti pakotteista Libyan silloista diktaattoria ja hänen lähipiiriään kohtaan, ja yhteensä 16.1 miljardia euroa sisältäneet tilit jäädytettiin.

Dennis Goeman, tutkijaviranomainen Brysselissä, totesi medialle: ”Siellä on jäljellä vähemmän kuin 5 miljardia euroa viidellä Euroclear Bank -pankkiin avatulla tilillä.” Rahojen katoaminen huomattiin jo v.2017.

Tilit kuuluivat LIA:lle (Libyan Investment Authority), joka perustettiin v.2006 hallinnoimaan Libyan öljytuloja. Ei ole täysin selvää, kuka pyörittää em. rahastoa tänään, ja miten jäädytetyiltä tileiltä on voitu siirtää rahaa. Libyassa oleva YK:n tunnustama hallitus ja parlamentti ovat nykyisin eri teillä, ja hallitsevat omia sektoreitaan maasta. Osia Libyasta kontrolloivat islamistiset asejoukot.

LIA:n tileiltä kadonneiden miljardien epäillään päätyneen joillekin aseellisille ryhmille.

Politico.eu 08.02.-14.02.2018: Millions flow from Gaddafi’s ‘frozen funds’ to unknown beneficiaries.

Reuters 29.10.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top