Kilpailu mielenosoituksilla jatkuu, salaisen poliisin erotetun johtajan hurja kirje avaa näkymän valtapeliin?

Venezuelan tilanne jatkuu eilisen jälkeen ilman ratkaisua. Molempien el-presidente-hahmojen kannattajat ovat olleet kaduilla, ja turvallisuusjoukot häirinneet guaidolaisia. Eilisen päivän tapahtumista Caracasin ulkopuolella on saatu yksityiskohtaisempia tietoja. Ihmisiä on loukkaantunut tiedettyä enemmän.

Päivitys 02.05:

Vallastaan kiinnipitävän presidentin Nicolas Maduron TV-puheessa oli mielenkiintoinen seikka: Hän kertoi nimittäneensä pahamaineiselle turvallisuuspoliisille SEBIN:lle uuden johtajan. Että hänen vallassapysymisensä kannalta keskeisessä työkalussa, kontrolli- ja peloittelukoneistossa, tapahtuu ylinmmäntason henkilövaihdos keskellä kriisiä, on asia jonka merkitystä ei voi sivuuttaa, ja johon täytyy liittyä jotain kerrottua enempää.

Että turvallisuuspalvelun johtajan, Manuel Ricardo Cristopher Figueran, ero oli poliittinen tapahtuma, siihen on saatu epäsuora vahvistus: Figueira on julkaissut hyvin kummallisen kannanoton, joka kokonaisuudessaan on luettavissa kokonaisuudessaan Noticias Venezuelan sivulla. (Linkki)

Kenraali korostaa ensin uskollisuuttaan Madurolle, mutta kirjeen sisältö on hyvin kriittinen:

Venezuelan ihmisille: Haluan tehdä selväksi, että olen tunnustanut ja tulen aina tunnustamaan presidentti Nicolás Maduro Morosin johtajakseni ja päällikökseni. Kuitenkaan ei ole kenellekään salaisuus, että kotimaani on sukeltanut sekasortoon, ja olisi minun puolestani vastuutonta syyttää siitä vain Pohjois-Amerikan Yhdysvaltoja.

Erotettu kenraali kertoo sitten näkemyksenä Venezuelan tilanteesta. Investointeja teollisuuteen, infran kunnossapitoon ja terveyteen on laiminlyöty, ja korkeille virkamiehille korruption harjoittaminen on ikäänkuin urheilua.

On henkilöitä, jotka ovat uskaltaneet väittää minua petturiksi tai ostetuksi; No, minä sanon heille, että he tuntevat minut hyvin huonosti. Minulla on vahva tunne uskollisuudesta, ja olen vannonut uskollisuutta kotimaalleni ja sen instituutioille. Kotimaalleni, jota lauma roistoja ja ryöstäjiä imee kuiviin, muuttaen arvokkaat laitokset, kuten FANB:n (armeijan) jätekasoiksi. (Hay quienes se han atrevido a llamarme traidor o vendido; pues, a ellos les digo que muy poco me conocen, porque tengo un alto sentido de la lealtad que juré a mi Patria y sus instituciones; la Patria que una parranda de pillos y bribones están saqueando y, sus instituciones que, savo la FANB, han convertido en despojos.)

Haluan kertoa kaikille niille, jotka ovat nimittäneet minua ostetuksi, että yhteenlaskettunakaan kaikki se mitä he ovat ryöstäneet tai uneksivat ryöstävänsä, ei riitä ostamaan minun kunniaani ja uskollisuuttani. Nämä ovat arvoja, eikä niillä voi olla hintaa. Nämä arvot ovat universaaleja kaikissa kulttuureissa, eikä niitä voi myydä tai ostaa.

Lähetin komentajalleni kirjeen, jossa viittasin Santa Inesin taisteluun, tein sen koska olin saanut selville että monet ihmiset joihin hän luotti, juonittelivat hänen selkänsä takana. He eivät tehneet sitä kansakunnan parhaaksi, vaan omien itsekkäiden etujensa vuoksi. Tämän tilanteen sensitiivisyys johti minut ehdottamaan poliittista toimenpidettä. Jotkut ovat rohjenneet kutsua minua pelkuriksi, mutta he itse eivät ole rehellisiä. Nämä ihmiset tietävät, keitä tarkoitan. He muodostavat itse eräänlaisen salaliiton (Cooperativa, una Sociedad de Cómplices).

Toverini aseissa (A mis compañeros de armas), kaikki ylempäni, jotkut teistä kerroitte minulle että tämä ei ole oikea tapa eikä oikea tie. Olette oikeassa: On teidän tehtävänne löytää metodi ja oikea polku, mutta meidän täytyy jälleenrakentaa ja organisoida uudelleen valtio. Sitä ei voida tehdä salassa kansan ja presidentin selkien takana. Meidän yhteiskuntamme on militarisoitunut, ja sen vuoksi meidän arvomme ovat vääristyneet. Meille kaikille on tilaa rakkaassa isänmaassamme, mutta on tullut hetki meidän löytää uusia tapoja tehdä politiikkaa luodaksemme isänmaan, jonka meidän poikamme ja tyttäremme ansaitsevat, -isänmaan joka on oikeudenmukaisempi, eläväisempi ja täynnä yleviä arvoja.

Komentajani (Mi Comandante en Jefe), olen yhä uskollinen Teille ja voin katsoa silmiin Teitä ja armeijan ylintä johtoa, mutta jotkut heistä eivät voi vastata katseeseen.

Ihmisten ei tule elää kurjuudessa näin rikkaassa maassa. Sukupolvi, joka elää nyt lapsuuttaan, tulee kasvamaan kehnon ruokavalion jättämien vaurioiden kanssa, ja nämä vauriot ovat korjaamattomia.

Niille ihmisille, joiden poliittiset näkemykset ovat vastakkaiset lailliselle hallitukselle, sanon: Ryhtykää vaikuttamaan lainsäädännön kautta, lopettakaa olemasta tyhjä kuori joka ei edistä yhteiskuntaa tai maata. Minkä kokoinen on niiden ihmisten arvokkuus jotka toimivat näin?

Tietäkää, että minulle uskollisuus on kuin happi, -sille ei ole korvikkeita.

Mutta lopetetaan Chavezin nimen käyttö liiketoimiin. Isänmaamme kuuluu kaikille, säästyköön se verenvuodatukselta.

Ei enää petoksia;
Isänmaalle, ikuisesti!

Manuel Ricardo Cristopher Figuera, V-8.375.799
Kotimaassani,
sotilas

Näin siis Maduron erottama pelätyn salaisen poliisin SEBIN:n johtaja. Venezuelassa aiheutti spekulointia myös tiistaina Caracasiin saapunut, Venezuelaan jo aiemmin salaperäisiä lentoja tehnyt venäläisen Nordwingsin Boeing 777 -matkustajakone. Arvuuteltiin, että tuliko koneella erikoissotajoukko, vai lähteekö sillä joko Maduro, valtionpankin kultaharkot, vai molemmat. Kone paikoitettiin hyvin syrjäiselle alueelle lentoasemalla. Venezuelan tilanne on paikanpäälläkin epäselvä, ja huhut ja todellisuus ovat vaikeasti erotettavissa.

Huolimatta USA:n presidentin Donald Trumpin ja hänen ulkoministerinsä ja turvallisuusneuvonantajansa lausunnoista, ulkomaisen intervention mahdollisuus ei ole todennäköinen. USA on Mike Pompeon eräistä lauseista päätellen tehnyt paljon näkymätöntä Maduron valtalinnakkeen murtamiseksi, mikä toisi Venezuelan tilanteeseen nopean rauhanomaisen ratkaisun. Parlamenrin puhemiehen Juan Guaidon pyörittämä mielenosoitus-maraton ei näytä johtavan vallanaihtoon niin kauan kun sotilaallinen eliitti tukee Maduroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top