Haarez: Uhkaako juutalaisia oikeisto vai vasemmisto

Israelilainen lehti kirjoitti eilen 2000-luvun antisemitismistä, jota pitkän tauon jälkeen on alkanut esiintymään Euroopassakin. Lehden kirjoittaja kysyy, tuleeko se oikealta vai vasemmalta.

Israelissa ilmestyvä sanomalehti Haarez antoi eilen tilaa keskustelulle, kumpi antisemitsimi on pahempaa: Oikeiston vai vasemmiston. Keskustelua on ajankohtaistanut Brysselin juutalaiseen museoon iskeneen islamistiterroristin, Mehdi Nemmouchen, tuomio (07.03.2019) murhista ja terroriteosta. Nemmouche hyökkäsi juutalaisia vastaan v.2004, turvautuen tekonsa jälkeen paikallisen kulttuurisen enklaavin suojeluun viranomaisia paetessaan. Jo aiemmin on kuultu länsieurooppalaisten juutalaisseurakuntien edustajilta varoituksia turvallisuustilanteen heikkenemisestä. Nobelisti Paul Krugman näkee kuitenkin uhkat siellä, missä ne ovat olleet ennenkin.

Krugman: Kolme asiaa ovat varmoja elämässä: Kuolema, verot (ellet ole Donald Trump) ja antisemitismin pysyvyys, mutta vain yksi laji antisemitismiä pelottaa minua, eikä se tule vasemmalta.

Haarezin kirjoittaja, saksalais-israelilainen tutkija Petra Marquardt-Bigman, palauttaa mieleen vuoden 2017, jolloin presidentti Donald Trumpia kritisoitiin siitä, ettei hän tuominnut äärioikeistoa, ja vain kahta vuotta myöhemmin demokraateille ei onnistu irtisanoutuminen Ilhan Omarista (otsikkokuvassa, huivi päässä, ilman huppua), ja hänen antisemiittisistä lausunnoistaan. Marquardt-Bigman tylyttää tästä Krugmania:

Kuten monet vasemmalla, Krugman ilmeisesti uskoo, että Omar’in antisemitistiset haukahdukset kuullostavat suloisemmilta (sweeter), kun ne tulevat omasta poliittisesta leiristä. Ehkä Nobel-palkittu Krugman on tietämätön siitäkin, että Ku Klux Klanin entinen johtaja David Duke, -jota hän pitää pelottavana antisemitismin peikkona, juhli demokraattien kongressiedustajan Ilhan Omarin kommentteja, ja katsoi niiden tukevan omia kannanottojaan. Duke jopa ylisti Omaria ”USA:n kongressin tärkeimpänä jäsenenä”. Miten tämä sopii Krugmanin kategorioihin, kysyi Marquardt-Bigman Haarezin kolumnissaan eilen.

Tutkija muistuttaa äärioikeiston ja äärivasemmiston löytäneen ennenkin toisensa, yhdistyen vastustamaan ”sionisteja” ja Israelin valtiota, ja jatkaa pohdintaa islamismiin. Kuvassa (alla) muistotilaisuus 19.03.2014 Toulousessa Ranskassa juutalaiseen kouluun tehdyn terrori-iskun uhreille.

Tästäkin on pian tasavuodet. Kuka sitä muistelee, paitsi surmattujen omaiset. Oikeiston ja vasemmiston sijasta antisemitismin viitan ottavatkin islamistit, arvelee kirjoittaja lopuksi.

Antisemitismissäkin on siis ”parempi” ja ”huonompi” kategoria, kuten monessa muussakin asiassa, -syrjintä nyt tulee ensimmäisenä mieleen, mutta sitähän antisemitismikin on.

Haarez 14.03.2019: Are Jewish Lives More Threatened by the Left or the Right? That’s the Wrong Question.

3 Comments

 1. Heino Keppi
  16.3.2019 07:38

  ” koko maailma taas uhkaa” Siksi voi ja saa olla aggressiiivinen

  Vastaa
 2. Alarik Lundin
  16.3.2019 10:28

  Antisemitismi toki terminä ilmentää syrjintää, nimittäin positiivista syrjintää juutalaista rotua kohtaan.
  Minkään muun väestöryhmän kritisointia ei markkinoida patologisoivalla termillä yhtä hanakasti.
  Antisemitismi itsessään ei tietenkään ole syrjivää, vaan pyrkimys asettaa juutalainen kansanluonne ja juutalaisille yhteisöille luonteenomaisten asioiden edistämisen vaikutukset maailmassa samanlaisen arvioinnin alaisuuteen, kuin esimerkiksi valkoisten yhteiskuntien luonteenomaisten toimintatapojen arviointi on.

  On huomattavaa, ettei valkoiseen rotuun kohdistuvalle kritiikille ole olemassa mitään anti- sanaa.

  Vastaa
 3. Tommi Rautio
  17.3.2019 10:29

  Kysymys on totaalisen absurdi.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top