Halailevia koruvarkaita pääkaupunkiseudulla, poliisi varoittaa

Poliisin tiedote varoittaa varkaista, ja kertoo heidän toimintatapansa. Kannattaa lukea tarkkaan.

Varas lähestyy tekosyyn varjolla, ja pyrkii halaamaan yllättäen

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella on heinä-elokuun aikana tullut tietoon tapauksia, joissa tuntematon henkilö on lähestynyt viattomalta vaikuttavalla asialla, esimerkiksi kysymällä ajo-ohjeita. Keskustelun päätteeksi kysyjä on halannut häntä neuvonutta ja anastanut samalla kultaisia koruja suoraan kaulalta. On myös ollut tapauksia, joissa esimerkiksi kaupan pysäköintialueella on tultu juttelemaan ja esittelemään kultakorua. Keskustelun päätteeksi korujen esittelijä on halannut ja samalla vaihtanut halattavan kaulassa olevan aidon kultakorun rihkamakoruun.

‒ Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Itä-Uudenmaalla on halauksen päätteeksi myös viety rahaa lompakosta ja pankkikortti. Erästä henkilöä huijattiin siten, että hänen luokseen tultiin kaupassa pyytämään rahaa ja hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin. Tämän jälkeen häntä oli halattu ja samalla lompakosta oli kadonnut 240 euroa rahaa, jotka hän oli hetkeä aikaisemmin nostanut pankkiautomaatista. Toisessa tapauksessa taas henkilöä oli halattu huoltoaseman pihalla ilman syytä. Tässä yhteydessä henkilöltä oli anastettu pankkikortti ja pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli hävinnyt 1200 euroa.

‒ Nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään rikosilmoituksia tällaisista tilanteista mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Itä-Uudenmaan poliisille voi ilmoittaa myös havainnoista sähköpostitse osoitteella vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi, Mettovaara neuvoo.

Helsingin poliisi on ottanut epäiltyjä kiinni ja palauttanut koruja

Myös Helsingin poliisilla on tutkinnassa muutama samankaltainen tapaus. Niissä rikosten uhreja on lähestynyt yksi tai useampi henkilö, joka on puhunut paljon ja tarjonnut kaulalle korua. Korua kaulaan laittaessa uhrin kaulalta on lähtenyt hänen oma korunsa ja tilalle on ilmestynyt rihkamakoru.

– Asian johdosta on tehty kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa anastetuista kultaketjuista on saatu palautettua asianomistajille. Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Helsingissä tehdyt havainnot epäilyttävästä toiminnasta voi ilmoittaa osoitteeseen analyysi.helsinki@poliisi.fi.

Rikosilmoituksen voi tehdä lähimmällä poliisiasemalla, riippumatta epäillyn rikoksen tapahtumapaikasta, sekä verkossa: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus. Asiasta voi myös ilmoittaa heti rikoksen tai sen yrityksen tapahduttua poliisille soittamalla hätäkeskukseen.

Näin siis poliisi. Korun vaihto kohteena olevan henkilön kaulalta on erikoinen piirre, ja kertoo ammattilaisuudesta. Emme löytäneet vastaavaa eurooppalaisesta uutisoinnista, joten Suomessa näyttävät toimivan vuodesta toiseen samat rikolliset. Halaamis-metodi kertoo erikoistumisesta, ja myös jonkinlaisesta koulutuksesta.

Samasta ilmiöstä toisaalla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top