Hallitukselle välikysymys energiamarkkinoiden toimista

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ilmoitti eduskunnan täysistunnossa pääministerin ilmoituksen yhteydessä, että perussuomalaiset tekee hallitukselle välikysymyksen energiamarkkinoiden toiminnasta, sähkön hinnasta ja hallituksen Fortum-politiikasta.

Purran mukaan hallitus ei edelleenkään ymmärrä tilanteen koko kuvaa. Kyse ei ole pelkästään Venäjän hyökkäyssodasta vaan energia- ja ilmastopolitiikassa tehdyistä virheistä.

Venäjän hyökkäys on akuutin kärjistymisen aiheuttaja, mutta se ei ole energiaongelmien koko syy. Ideologisesti toteutettu energia- ja ilmastopolitiikka on perimmäinen syy ongelmille ja energiakriisille. Koska hallitus ei vieläkään suostu tätä ymmärtämään, eivät sen esittämät korjauskeinotkaan ole toimivia, Purra sanoo.

Purra sanoo uskovansa, että myös EU:ta halutaan jälleen kriisin varjolla kehittää tulonsiirtojen, yhteisten verojen ja velkapakettien suuntaan, ja tämä lisää entisestään ongelmia.

Purra huomauttaa, että perussuomalaiset nosti nousevan energiakriisin esille vuosi sitten. Jo silloin päästöoikeuksien hinta, kaasu, sähkö ja yleisesti energian, kuten liikennepolttoaineiden, hinta oli voimakkaassa nousussa. Myös sähkön loppumisesta varoitettiin. Perussuomalaiset on esittänyt erilaisia sekä nopeita että rakenteellisia toimenpiteitä sähkön ja muun energian hinnan laskemiseksi.

Purra moittii myös sitä, että pääministeri ei vastannut Fortumia ja omistajaohjausta koskeviin perussuomalaisten kysymyksiin.

Olemme vaatineet saada vastauksia heinäkuusta asti. Näitä ei edelleenkään tullut. Haluamme saada selvyyden, mitä tammikuussa tapahtui, kun Fortum tuki Uniperia 8 miljardilla ja miksi Suomelle jäi kesällä Saksan edessä luu käteen niin sanotussa Uniperin pelastuspaketissa. Mikä tulee olemaan suomalaisen veronmaksajan enimmäisvastuu näistä sotkuista ja hallituksen ja neuvottelijoiden osaamattomuudesta?

Nyt ei tehdä ilmastopoliittisia linjoja, vaan ratkotaan energiapolitiikan ja sähkön hinnan ja riittävyyden hyvin vakavia ongelmia, Purra täsmentää.

1 Comment

  1. Puolueeton
    8.9.2022 22:24

    Vaikea oli asia ratkaistavaksi, koska suomalaiset poliitikot olivat innokkaita Venäjän pakotteiden puolesta. Näistä pakotteista seurasi kaasupula ja Fortumille ongelmia sen tytäryhtiön sopimusten takaajana. Saksa oli kuitenkin itse lopettamassa kaasun ostoa Venäjältä ja oli myös syyllinen kaasupulaan ja hintojen kohoamiselle Saksaan tuotaville kaasuille. Saksa on siten syyllinen nro 1 omaan kaasupulaansa eikä Fortum.
    Nyt kuitenkin hallitus sovittelevaisuudessaan (nöyryydessään) panee monia miljardeja suomalaisten veronmaksajien rahoja korvauksiin, joihin suomalaiset eivät ole vaikuttamassa. Hallitus toimi Saksan hyväksi eikä Suomen kansalasiten hyväksi. Tässä syy erottaa hallitus.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top