Hallituksen esitys eduskunnalle taksilain uudistamisesta näyttää tähtävään Bernerin jälkien korjaamiseen

Takseilla matkustaneet ovat aiemman liikenneministeri Anne Bernerin tekemien uudistusten jälkeen kokeneet eriskummallisia asioita. Tänään julkistetuissa lainmuutos-ehdotuksissaan hallitus pyrkii palauttamaan asiakkaiden luottamuksen taksikyyteihin, sanomatta että tavoite on paluu ”vanhaan normaaliin”.

Hallitus antoi eduskunnalle 15. lokakuuta esityksen useista muutoksista taksiliikennettä sääteleviin lakeihin: Liikennepalvelulakiin, ajoneuvolakiin ja tieliikennelakiin. ”Muutosten tavoitteena on kaikkia asiakkaita palveleva ja luotettava taksiliikenne”, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote tänään.

LVM listaa taksitoiminnassa havaittuja epäkohtia:

 • Turvallisuus,
 • harmaan talouden tunkeutuminen taksi-alalle,
 • hinnoittelun läpinäkyvyyteen liittyvät ongelmat, ja
 • taksien saatavuus.

Viranomaisilla ei myöskään ole mahdollisuutta muodostaa tilannekuvaa taksipalvelujen saatavuudesta, todetaan LVM:n tiedotteessa. Kertomatta jää, että kaikissa näissä kysymyksissä oltiin vakaalla ja ongelmattomalla pohjalla ennen edellisiä uudistuksia.

– Taksisääntelyn korjaussarjan tarkoitus on luottamuksen palauttaminen niin asiakkaiden kuin taksitoimijoiden keskuudessa. Taksit ovat monelle tärkeä liikkumismuoto, joten palvelua koskevasta epävarmuudesta tulisi päästä eroon, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Hallitus ehdottaa mm. seuraavaa toimenpidettä: Tarkemmin määritelty koe kuljettajille ja uusi vapaaehtoinen erityisryhmien kuljettajakoulutus. -Kuinka selvisimmekään 1950- 60- 70- 80- ja 90-luvulla ilman että piti kiinnittää huomiota näihin asioihin?  Tässä jää vahva vaikutelma tarkoituksella tehdyn ongelman korjauksista, joihin ei olisi niin mitään tarvetta, jos Suomen toimivaa taksisysteemiä ei olisi lähdetty korjaamaan.

LVM kiinnittää huomiota taksinkuljettajien ammattitaitoon, ja mm. ajolupa-tutkintoihin. Tutkinnoissa vilpistely -taas yksi uuden normaalin ihmeitä- mainitaan erikseen:  Havaitusta koevilpistä seuraisi kokeen keskeytys ja kuuden kuukauden pituinen kielto osallistua taksinkuljettajan kokeeseen uudelleen.

Että tämänkaltainen asia tulee mainita erikseen, jättää mielikuvaa oudosta alamaailmasta, jossa vallitsevat viidakon lait. Extran toimittaja muisteli taannoin Esson-baarin taksikuskien pöydässä kuulemaansa. -Siellä tiedettiin jo viime vuosituhannella se, mistä LVM ja ministeri Timo Harakka kertovat tänään, -tai siis eivät kerro mutta kertovat toimenpiteistä ongelmaan josta ei saa puhua.

Kertoivatpa kuskit, kuinka heidän taksirenkinsä hakivat ajolupaa virallisesta tutkinnosta: Olipa lupaa tenttivien joukossa ”värikästäkin” väkeä. Katselivat opettajat ja tutkinnon vastaanottajat ovelta luokkahuoneeseen monta kertaa silmiään pyöritellen. Kunnes rohkaistuivat, tulivat luokkaan, ja sanoivat: ”Maahanmuuttajien tutkinto suoritaan toisessa luokkahuoneessa…” Niinpä jäivät pottunokat paikoilleen, ja muut lähtivät. ”Et sitten arvaa, kummassa ryhmässä ei ollut reputtaneita”, kertoi kansankyynikko Extran toimittajalle. Näinpä luotiin ongelmaa, jota Harakka joutui pähkäilemään tänään. Uudemmat tiedot ilman henkilöllisyyden tarkista suoritetuista tutkinnoista sopivat hyvin kokonaisuuteen.

Hinnoittelu ja hinnanmuodostusperusteiden esittely asiakkaille ennen matkaa saa hallituksen esityksessä huomiota. Tätäkään ongelmaa ei ollut käytännössä lainkaan -kunnes Anne Berner.

Hinnoitteluun läpinäkyvyyttä ja tehokkaampaa harmaan talouden valvontaa
Lakiesityksessä on yhtenäistetty kyytien hinnoittelua kokevia velvoitteita, jotta asiakkailla on paremmat mahdollisuudet arvioida taksimatkan hintaa.

Liikennepalvelulaissa määriteltäisiin kaikista taksikyydeistä verovalvontaa varten kerättävät tiedot, jotka tulisi kerätä taksamittarin tai muun lain ja määräysten mukaisen laitteen tai järjestelmän avulla. Yrittäjiltä vaadittaisiin Y-tunnus jo taksiliikenneluvan myöntämisvaiheessa.

Verovelvollisuuksien laiminlyönti, siis harmaa talous, on saattanut kopioitua taksi-alalle esm. pizzerioista, joissa on jo vuosia työskennelty ”serkku-pojan firmassa” ja kielitaidottomuus on estänyt kuittien kirjoittamisen. Kun tämä kerran on saavutettu etu toisaalla, miksei taksissa toimittaisi samoin?, -on ilmeisesti ajateltu.

Hallituksen esitys luettelee asioita, jotka ovat olleet normi jo vuokra-autoliikennettä Suomessa aloitettaessa. Tänään ne ovat asiaintila, jota tavoitellaan uudistuksilla. Kuulen mielessäni erään entisen ministerin hohottavan kolttoseensa tyytyväisenä.

Taksisääntelyyn ehdotettujen muutosten on suunniteltu pääsääntöisesti tulevan voimaan vuoden 2021 alussa. Muutosten voimaantuloa ehdotetaan kuitenkin porrastettavaksi niin, että taksipalvelujen hinnoittelua sekä taksamittareita ja muita laitteita koskevat lakimuutokset tulisivat voimaan vasta 1.6.2021. Liikennepalvelulain muutokseen liittyy myös siirtymäaikoja koulutusvelvoitteiden täyttämiseen ja y-tunnuksen hankkimiseen.

 

1 Comment

 1. Petri
  15.10.2020 21:37

  Ei tilanne ole miksikään. Lähes jokainen taksiin istuva asiakas toivoo vanhan taksilain palauttamista. Kukaan ei käsitä miksi se ylipäätään mentiin uusimaan, koska 90 vuotta toiminut laki oli yksi niistä laeista, joka toimi aivan loistavasti. Se oli menneinä vuosikymmeninä hiottu huippuunsa ja kaikilta kohderyhmiltä tuli kiitosta. Eritoten ulkomaalaisilta asiakkailta. Heidän mielestään oli käsittämätöntä, että Suomessa taksiin saattoi istua turvallisin mielin. Ei kusettu! Hinta ei ollut aivan banaanivaltioiden tasoa, mutta ei missään nimessä kalleinkaan. Sitä pidettin sopivana.

  Itse tuhansia asiakkaita kuljettaneena tiedän kyllä, mistä mitä puhun. Lähes jokainen kansalainen on kauhuissaan tästä ”uudistuksesta”. Erikoisinta kaikessa on, että kaiken maailman ”kikyt” voitiin pyörtää, mutta täydellisesti epäonnistuneen taksilain kohdalla se ei mukamas ole mahdollista! Onko kyse ainoastaan siitä, että sosialistit vihaavat yrittäjiä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top