Hallituksen ilmastotavoite: Finnairin koneet ilmaan vaikka tyhjänä?

Eikö se ollutkin lentoliikenne, se ilmastopeikko? Valtionvarainministeri Katri Kulmunin twiittiä voi syyttää maakuntapopulismista, mutta ei ilmastopopulismista: ”Kaikkinainen spekulaatio maan sisäisten reittien kokonaan lakkaamisesta kannattaa lopettaa ennen edes sen alkamista.

Koronakriisin mukana tullut matkustajakato on tuonut totuuden hetken maalaislentokentille, kun Finnair viivyttää vähiten matkustajia keränneiden lentojen uudelleenkäynnistämistä ainakin kesän yli. Samalla toki lentopetroolin polttaminen ilmakehän kiusaksi vähenee, joten ilmasto-orientoituneen hallituksemme luulisi kiemurtelevan tyytyväisyydestä, mutta ei ihan siltä näytä.

Maakuntakaupungeista on kuulunut protesteeraamista, odotetusti. Jyväskylän ja Joensuun kaupunginjohtajilla on huoli maakuntansa bisnes-houkuttelevuudesta, kun yliopistokaupunkiin ei enää pääse lentäen. Ymmärrettävää, sillä oma lentokenttä on rakas fetissi: Se tekee kaupungista metropolin, -ainakin kun kaupungintalolta asioita tarkastelee. Mutta mihin jäi universumin kunnianhimoisin ilmastopolitiikka?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson otti asiaan kantaa tänään Ylen pääuutislähetyksessä, lentoliikenteen jatkamisen puolesta. Hänen huolensa on ymmärrettävää, mutta eikös ne olleet nämä lossit ja saaristolautat jotka ylläpitävät kielivähemmistön reservaatteja? Finnair kuuluu omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen vastuualaan, ja hänkin ottaa kantaa:

Lentäminen on tärkeää, mutta miten tähän suhtautuu hallitusohjelma?

2020-luvun maailma tarvitsee edelläkävijöitä. Ekologisesti kestävä Suomi näyttää tietä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa. Hallitus piirtää tiekarttaa kohti päästötöntä Suomea.

Miten luvattu 700 miljoonaa veronmaksajien varoja kannattamattomiin lentolinjoihin edistää hiilineutraalisuutta ja päästöttömyyttä, se ei maallikolle ihan helpolla avaudu. Äänestäjälle ja politiikkaa seuraavalle median edustajalle jää mieltä kaivertamaan kysymys, voiko hallituksen lupauksia niin ilmaston kuin maakuntienkaan suhteen pitää uskottavina, kun puheet ovat aina kuulijan mukaan, eikä puhuva pää itsekään huomaa että eri tahoille annetut lupaukset syövät toisiaan? Näin siis ministerit toimivat

Emme tavoittaneet Greta Thunbergia kommentoimaan Suomen hallituksen tapaa vähentää lentoliikenteen päästöjä ja hiilidioksidiorasitetta.

Finnairin kotimaanlennot kesällä 2020:

Finnair tiedottaa lennettävistä ja ei-lennettävistä kotimaan linjoista seuraavasti:

 • Finnair on huhti-toukokuussa lentänyt kotimaassa Maarianhaminaan, Kuopioon, Ouluun ja Rovaniemelle yhteensä 21-33 vuoroa viikossa.
 • Heinäkuusta alkaen lentoja ja kohteita lisätään:  Kuopioon, Maarianhaminaan, Ouluun, Rovaniemelle, Turkuun ja Vaasaan.
 • Elokuussa alkavat lennot Ivaloon ja Kittilään ja syyskuussa lennot Kuusamoon ja Tampereelle.
 • Kotimaan liikenteessä oli huhtikuussa 2 400 matkustajaa ja matkustajakäyttöaste oli 21,9 %. Toukokuussa Finnairilla on ollut kotimaan reiteillä tähän mennessä 1 800 matkustajaa.
 • Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan ei lennetä vielä kesän 2020 aikana.Finnarin myynnistä vastaava johtaja Mikko Turtiainen sanoo yhtiön tiedotteessa: ”Ymmärrämme hyvin lentoyhteyksien merkityksen alueiden elinkeinoelämälle, mutta näiden reittien täyttöasteet ovat jo ennestään olleet alhaisia, ja kysyntä on nyt koronatilanteen johdosta normaaliakin pienempää.”

3 Comments

 1. Pertti Grandell
  18.5.2020 03:25

  vähäsen paska kommenttia oli toi lossien ja lauttojen alistaminen.. jos kirjoittaja jaksaisi olla ajan tasalla, niin nämä mainitsemasi lossit/lautat ovat maantien jatkoja pirun saariile, heilläkin on oikeus elämiseen, mahdollisuus kuten saatannalliset karviksien hallajien hell singillä…kiitos vaan hienosta sceidan heittämisestä toisille kunnille…

  Vastaa
 2. Juha
  18.5.2020 06:39

  heh heh. ja jotkut vielä äänestää näitä sosialisteja.. herätkää pahvit.. turha toivo, ei ne herää ja suuri kusetus jatkuu

  Vastaa
 3. Koneiden kulutus lienee mitätön
  18.5.2020 17:08

  Seuraamieni vakuuttavia visuaalisia todisteita esittävien lähteiden mukaan matkustajalentoliikenteeseen littyy monen valeen sekoitus. Ne videot sensuroidaan netistä, miksihän utube rahoittajineen pelkää niiden suosiota?
  1. Matkustajakoneen todellinen kulutus on alhainen. Kulutus keskittyy suihkumoottorien kylmäkäynnistykseen. Lennon aikana nykymoottoreissa ilman kompressiolla saavutetaan korkea hyötysuhde ja kulutus on paljon ilmoitettua alhaisempi. Nousevan kaukolennon koneen siipien uskotellaan olevan raskaita lentopetroolin säiliöitä, mutta kun koneen siipi avataan huoltoa varten, ei sisällä näy säiliöksi soveltuvia rakenteita. Säiliöiden on pakko olla pieniä ja sijaita vain lähellä runkoa siiven valtaosan ollessa sisältä tyhjä. Ilmoitetut lentopetroolimäärät eivät mahtuisi koneessa minnekään.
  2. Ainakin moderneissa sotilaskoneissa käytetään jo painovoimaa täysin tai osin kumoavaa tekniikkaa. Se on tietysti kotimaassamme painovoimasta syötettävän ja yliopistoissakin opetettavan teorian vastainen totuus. Salattuina olleista, jo julkaistuista laivaston patenteista (painovoiman kumoaminen, ilmainen energia ilman polttoainetta, fuusioenergia yli 100% hyötysuhteen generaattorilla – eli pienellä syöttöenergialla valtava output energia, suprajohtavuus lämpimässä) saa tietoa mm. tästä: https://patents.justia.com/inventor/salvatore-cezar-pais
  Ilmavoimien konekannan uusinta jo vanhentuneella tekniikalla olisi valtava tuhlaus. Painovoimatta valtavalla nopeudella vaikka suoraan ylös nousevat ja mihin tahansa hetkessä kiitävät ja paikallaankin kelluvat avaruuskelpoiset koneet ovat olleet teiltä salattua todellisuutta jo kymmeniä vuosia. Alueiden 51 ja S4 saiailu oli pääasiassa ko. koneiden piilottelua.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top