Hallitus esittää: Hiilineutraalius 2035 kirjataan lakiin

Hallitus on tänään hyväksynyt lakiesityksen, jossa Suomen vuoteen ajoittuva 2035 hiilineutraalisuustavoite kirjataan uuteen ilmastolakiin. Lain on tarkoitus astua voimaan 1. heinäkuuta.

Ilmastolaki, sisältäen hiilineutraaliustavoitteen ja sekä kansainväliset että EU-tason ilmastotavoitteet, sitoo voimaan astuttuaan hallituksia yli vaalikausien.

Ilmastolailla ilmastotyö jatkuu vaalikausien yli

”Ilmastolaki on pysyvimmän jäljen jättävä hallituksen ilmastopäätös. Sillä varmistetaan, että hiilineutraaliustavoite 2035 säilyy ja ilmastotyö jatkuu vaalikausien yli. Ilmastolaki antaa myös yrityksille vahvan signaalin siitä, että tässä maassa kannattaa investoida puhtaisiin ratkaisuihin. Olen erityisen ylpeä siitä, että ilmastolain laatimisessa on tehty vahvaa yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja laissa asetettavat tavoitteet perustuvat tieteen suosituksiin”, sanoo ympäristö -ja ilmastoministeri Emma Kari.

Hiilineutraaliustavoitteen lisäksi laki asettaa päästövähennystavoitteet vuosille 2030, 2040 ja 2050. Laissa säädetään ilmastopolitiikan suunnitelmista ja uudistuksen myötä laki laajenee koskemaan maankäyttösektoria. Lakiin lisätään myös hiilinielujen vahvistamista koskeva tavoite.

”Suomen tavoite rakentaa fossiilivapaata hyvinvointivaltiota on paitsi ilmastokriisiin myös turvallisuuspolitiikkaan liittyvä kysymys. Mitä nopeammin irtaudumme fossiiliriippuvuudesta, sitä parempi ilmastolle ja sitä parempi Suomen ja koko Euroopan turvallisuudelle”, Kari jatkaa.

Edellisessä ilmastolaissa, vuodelta 2015, päästövähennystavoite oli kirjattu vuodelle 2050. Päästövähennystavoitteet ovat -60 % vuoteen 2030 mennessä, -80 % vuoteen 2040 mennessä ja -90 % pyrkien kuitenkin -95 % vuoteen 2050 mennessä, verrattuna vuoden 1990 tasoon. Päästövähennyksillä tarkoitetaan Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä mainituilla prosenttiosuuksilla.

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma

Uutuutena laissa säädetään maankäyttösektorin ilmastosuunnitelmasta: Hiilinielut ja maankäytön päästöt tulevat ilmastolain piiriin ja laissa asetetaan tavoite nielujen vahvistamisesta. Lisäksi säädetään suunnitelmien toteutumisen seurannasta.

Saamelainen ilmastoneuvosto

Suomeen perustetaan saamelainen ilmastoneuvosto. Neuvosto tulee olemaan riippumaton asiantuntijaelin, joka tuottaa tietoa ja lausuu ilmastopolitiikan suunnitelmista saamelaiskulttuurin näkökulmasta. Laissa viranomaisille asetettaisiin myös velvollisuus neuvotella saamelaiskäräjien kanssa ilmastosuunnitelmia laadittaessa.

Kuntien ilmastosuunnitelmat

Syksyllä 2021 hallitus linjasi budjettineuvotteluissa, että lainsäädäntöön lisätään velvoite kunnille, seuduille tai maakunnille laatia ilmastosuunnitelmat. Täydentävä esitys ilmastolaista on tarkoitus antaa hallituksen esityksenä tulevana syksynä. Samalla on tarkoitus säätää myös ilmastolain muutoksenhausta, mitä koskeva selvitys valmistuu maaliskuun aikana.

 • Ympäristöministeriö antoi asiasta tiedotteen tänään.

STOP ”Hiilineutraali”: Ilmasto onkin kylmenemässä!

5 Comments

 1. juha II
  3.3.2022 14:19

  Tavoitteeseen päästään vain ja ainoastaan kansanmurhalla, joka on tietenkin vain hallituksen ”tiedonanto” eduskunnalle!

  Vastaa
  1. Mikkis
   3.3.2022 15:34

   Näinpä… Ihan täysin sekopäitä tämä femakkotyttösten utopiahallitus.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    3.3.2022 15:55

    Palautetaan sinne Vanhanen, niin siellä on yksi mies lisää… -Ääh, antaa olla. 🙁

    Vastaa
 2. pöh
  3.3.2022 15:11

  Eikö ois tärkeämpääkin tällä hetkellä kun hyödytön ilmastohumppa?
  2 vuotta koronalla kuritettu taloutta, ja nyt on sota päällä euroopassa, ja siitä seuraa koko maailmantalouden lopullinen romahdus, mahdollisesti energiapula, sähköpulaa, ruokapulaa, hinnat nousee pilviin, työttömyys lisääntyy, isot fimat menee konkurssiin, ihmiset on peloteltu niin kuoliaaks että mielenterveys pettää, pakolaiskriisit jne jne.. Kai tämä kaikki kuuluu suunnitelmaan.

  Vastaa
 3. Obelix
  3.3.2022 15:19

  ”Hallitus esittää: Hiilineutraalius 2035 kirjataan lakiin”. Jaahas, taas tämä sama ”hurmahenki” Emma Karin muodossa on päästetty pullosta ulos. En tiedä, mutta minulla on vahva epäilys siitä, että inflaation lähdettyä EU:ssa laukalle, on seuraavalla hallituksella ensimmäisenä tehtävänään KUMOTA tuo laki, koska Suomessa demokraattisen enemmistön perseet ei kestä siitä koituvia seurauksia. Tai ainakin siirtää tavoite vuoteen 2050 – muun Euroopan tapaan.

  Huom! Keskiverto autoilija ajaa käytettävissä olevien rahojensa rajallisuuden takia – pakosta – muutaman tonnin arvoisella autolla! Tästä syystä seuraavan hallituksen on pakko siirtää tavoite ainakin vuoteen 2050 – muun Euroopan tapaan. Ellei sitten seuraava hallitus etsi itselleen omahyväisyyksissään tarpeettomia ikävyyksiä. Sanoin ikävyyksiä, koska on hyvin mahdollista – lähi tulevaisuudessa – että ne ikävyydet ovat vain neljän lämpimän aterian päässä odottamassa.

  Ps. Seuraavalle hallituskoalitiolle tiedoksi: Bensiinin veroton hinta oli viime viikolla n. 0.8€/litra ja ulosmyyntihinta polttoainepumpulla yli 2€/litra. Toisin sanoen, ainakin minä näen siinä 1.2€:n verran per/litra vastaantulovaraa autoilijoille, joilla ei ole varaa ajaa muilla, kuin muutaman tonnin autoilla. Tai sitten, poistakaa tuloverot alle 2500€:a/kk ansaitsevilta kokonaan. Pallo on nyt Teillä!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top