Hallitus esittää: Yksintulleiden lapsuutta jatketaan 25-vuoden ikään

Hallitus on löytänyt epäkohdan Suomeen alaikäisinä tulleiden kansainvälistä suojelua tarvitsevien tasa-arvoisuudessa kotimaisiin tukitoimien tarvitsijoihin nähden, mutta vääryys korjataan ripeästi.

Tiedote tänään:

Hallituksen esitys lausuntokierrokselle: muutos lakiin kotoutumisen edistämisestä

Hallitus esittää muutosta kotoutumisen edistämisestä annettuun lakiin siten, että alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa Suomeen tullut nuori voi saada lastensuojelun jälkihuoltoon rinnasteista tukea nykyisen 21 vuoden yläikärajan sijaan siihen asti, kunnes hän täyttää 25 vuotta.

Laissa kotoutumisen edistämisestä (30.12.2010/1386) säädetään niistä palveluista, joita oleskeluluvan saaneille ilman huoltajaa tulleille alaikäisille tarjotaan. Nuorille voidaan tällä hetkellä järjestää lastensuojelun jälkihuoltoa vastaavaa tukea, kunnes he täyttävät 21 vuotta.

Perustelu kotoutumislakiin esitettävään muutokseen on, että vastaava lastensuojelun jälkihuollon yläikäraja nousi 25 vuoteen 1.1.2020. Nyt ehdotettavan muutoksen myötä korkeampi ikäraja koskisi myös kansainvälisen suojelun perusteella Suomeen tulleita nuoria.

Suomesta hakee vuosittain turvapaikkaa muutama sata ilman huoltajaa saapunutta lasta. Suurin osa lapsista on tullut Suomeen konfliktialueilta Afganistanista, Irakista ja Somaliasta ja useimmat ovat tullessaan 16 – 17 –vuotiaita. Saapuneiden joukossa on kuitenkin kaiken ikäisiä lapsia.

Jotta ilman huoltajaa maassa olevat lapset ja nuoret olisivat yhdenvertaisessa asemassa suhteessa lastensuojelun asiakkaisiin, tulisi myös kotoutumislakiin sisältyvä ikäraja nostaa. Asiakasryhmän kannalta perustelut lakimuutokselle ovat samat kuin lastensuojelulain vastaavan muutoksen kohdalla. Jälkihuollon asiakkaiden on havaittu tarvitsevan tukea myös sen jälkeen, kun he täyttävät 21 vuotta.

Valtio korvaa kunnille kotoutumislain mukaisen jälkihoidon kulut, joita aiheutuu ilman huoltajaa Suomeen tulleiden, nykyisen lain mukaan enintään 21-vuotiaiden, asumisesta ja tuista. Hallituksen esitys nostaa yläikärajaa kolmella vuodella, 25:een.

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallituksen-esitys-lausuntokierrokselle-muutos-lakiin-kotoutumisen-edistamisesta

5 Comments

 1. Orang Utang
  14.4.2020 14:03

  Eikö tuon ikärajan voisi saman tien nostaa 65 vuoteen niin ei tarvitse aina uudestaan pidentää lapsuutta.

  Vastaa
  1. Minä
   14.4.2020 15:37

   Kanta-asukkaiden eduilla ei ole mitään tekemistä turvapaikanhakijoiden kanssa. Yksin tulleet tulisi palauttaa kotimaihinsa vanhempiensa huostaan, eikä hyysätä Suomessa tai muualla Euroopassa. Se on ainoa oikea tapa yhdistää perheitä.

   Näinhän suomalaisten lasten kanssa toimitaan, jos lähtevät ulkomaille kuka mistäkin syystä.

   Miksi tämä kanta-asukkaita koskeva käytäntö ei kelpaakaan näiden ankkurilasten kohdalla?

   Ilmeisesti siksi, että viheriäiset ihmiset haluavat kerätä näitä Suomeen ja leikkiä oikeudenmukaisuusleikkejä ikään kuin kysymys olisi suomalaislapsista. Viheriäiset eivät edes ole rehellisiä niistä koituvista kustannuksista ja muista ongelmista. Niistä valehdellaan ja niitä pimitetään sekä selitellään mitä omituisimmin väittämin.

   Vastaa
 2. Los6666
  14.4.2020 15:04

  kyllä, koskapa näistä partalapsosista suurin osa onkin jotain 20-50 ikävuoden väliltä…

  Vastaa
 3. Janis Petke
  14.4.2020 15:29

  lapsilisiltä suoraan eläkkeelle?

  Vastaa
 4. Rudolf
  14.4.2020 16:38

  Ei vankilat täyty insinööreistä näin toimimalla…onhan se hyvä että jäävät vapaalle rakentamaan feministien paratiisia.
  Saa lisäksi vielä avioitua suomalaisten orjien alaikäisille tyttärille joutumatta syyteharkintaan pedof….eikun uskonnon harjoittamisesta, tällä menolla maahanmuuttajat eivät koskaan eläköidy.
  Näin väistetään maahanmuuttajien aiheuttama eläkekupla ja annetaan laissa porsaanreikä seksuaalisille perversioille ja väkivallalle

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top