Hallitus kertoi huonot uutiset, pandemiaa vastaan toimitaan rajoituksilla

Hallitus esitteli tänään toimenpidesuunnitelman, jolla korona-pandemian vaikutuksia pyritään hillitsemään. Suunnitelma sisältää suojautumisohjeita kansalaisille ja mm. suurten joukkotilaisuuksien rajoittamisen.

Sisäministeriön tänään klo. 15.19 päivätyssä tiedotteessa kerrotaan, miten suunnitelma vaikuttaa suomalaisten arkeen, ja miten turvallisuusviranomaiset ovat varautuneet koronaviruksen leviämiseen.

Tiedote 18/2020: Sisäisestä turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovat varautuneet koronaviruksen leviämiseen. Suomalaisten arjen turvallisuudesta pidetään huolta.

”Sisäasiainhallinto on ohjeistanut henkilöstönsä suojatoimet, jotta poliisin, rajavalvonnan, hätäkeskusten, pelastustoimen ja Maahanmuuttoviraston toiminta voisi jatkua mahdollisimman häiriöttä. Suunnitelmissa on myös varauduttu tilanteeseen, että osa henkilöstöstä on sairaana.

– Sisäisen turvallisuuden viranomaisilla on tärkeä rooli suomalaisten arjen turvallisuuden rakentajana. Sisäministeriön hallinnonalalla on varauduttu tiivistämään viranomaisten välistä yhteistyötä ja toimimaan terveysviranomaisten suositusten mukaisesti, sisäministeri Maria Ohisalo toteaa.

Rajavartiolaitos toimii yhteistyössä terveysviranomaisten kanssa
Hallitus ilmoitti tänään, että ihmisiä pyydetään välttämään muuta kuin välttämätöntä matkustusta. Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Rajatarkastuksissa havaittavat mahdolliset tartuntaepäilyt ohjataan ensisijaisesti terveydenhoidon piiriin. Rajanylityspaikoilla ei toistaiseksi ole havaittu epäiltyjä tapauksia.

Valtioneuvosto voi halutessaan päättää tietyn rajanylityspaikan sulkemisesta määräajaksi tai toistaiseksi, jos sulkeminen on välttämätöntä esimerkiksi kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Lisäksi Rajavartiolaitoksella on mahdollisuus estää ulkorajoilla yksittäisen henkilön maahanpääsy kansanterveydelle muodostuvan uhan perusteella. Suomen kansalaisen maahanpääsyä ei voi estää.

Jos pahenevassa epidemiatilanteessa haluttaisiin estää ulkomaalaisten henkilöiden maahanpääsyä tietystä maasta tai tietyltä alueelta, se edellyttäisi terveysviranomaisten päätöstä. Rajavartiolaitos jatkaa asian käsittelyä terveysviranomaisten kanssa. Kaikissa tapauksissa kansanterveyden ylläpitämiseen perustuvat ratkaisut kuuluvat terveysviranomaisille.

Suomen ja muun EU:n sisärajat ylittävää liikennettä ei säännönmukaisesti valvota. Rajavalvonnan tilapäinen palauttaminen EU:n sisärajoille ei ole mahdollista kansanterveyden vaarantumisen perusteella. Sisärajatarkastukset voidaan palauttaa yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvan vakavan uhkan perusteella, esimerkiksi mikäli terveydenhuoltojärjestelmää uhkaa romahtaminen.

Poliisi hoitaa kaikkina aikoina kiireelliset tehtävät

Poliisilla on ajantasainen kuva tilanteesta ja varautumissuunnitelmat on juuri päivitetty. Poliisi on kaikkina aikoina toimiva valmiusorganisaatio, jossa on aina jatkuva varautuminen esimerkiksi sairauspoissaolojen tuomiin toiminnan muutoksiin. Kiireelliset tehtävät hoidetaan kaikissa tilanteissa ja se on myös poliisin varautumisen perusta. Poliisin henkilöstö on ohjeistettu ennaltaehkäisystä ja altistumistapauksista. Poliisi on varautunut toimivaltuuksiensa rajoissa tukemaan valtioneuvoston koronavirustilanteeseen liittyvien päätösten toimeenpanossa.

Pelastustoimi ja hätäkeskukset turvana arjen hätätilanteissa

Kunnat vastaavat siitä, että pelastustoimen palveluissa on varauduttu koronaviruksen leviämiseen. Pelastuslaitokset on ohjeistettu tartuntojen ennaltaehkäisystä. Pelastuslaitokset vastaavat palvelujen turvaamisesta sairaustapauksissa muun muassa henkilöstöjärjestelyin. Kiireelliset henkeä ja terveyttä uhkaavat tilanteet sekä muut hälytystehtävät asetetaan etusijalle.

Koronavirustartuntaa tai siihen altistumista epäillessä ei pidä soittaa hätänumeroon 112. Hoito-ohjeita saa valtakunnallisesta neuvontanumerosta 0295 535 535 ja omasta terveyskeskuksesta. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki tai terveys on vaarassa. Sama sääntö pätee aina, oli kyse koronaviruksesta tai muusta sairastumisesta.

Turhat tiedustelusoitot kuormittavat hätäkeskuksia ja saattavat viivästyttää hätätilanteessa olevien henkilöiden avunsaantia.

Vastaanottokeskukset ovat varautuneet

Maahanmuuttovirasto on varautunut koronaviruksen mahdollisen leviämiseen ja tekee yhteistyötä terveysviranomaisten kanssa. Vastaanottokeskukset ovat varautuneet mahdollisiin tartuntatauteihin. Vastaanottokeskuksissa työskentelee terveydenhuollon henkilökuntaa.

Turvapaikanhakijoille tehdään aina alkuterveystarkastus maahan saapumisen jälkeen. Terveystarkastuksessa huomioidaan se, onko hakija oleskellut epidemia-alueella sekä tarkastetaan oireet ja sairaudet.

Sisäministeriö tukee hallinnonalaa

Sisäministeriö osallistuu tilanteen edellyttämään kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön sekä varautuu tilanteen vaikeutumiseen. Myös ministeriön johtaminen ja toimintakyky pyritään turvaamaan henkilöstön ohjeistuksin etätöistä, kokouksista ja matkustamisesta.

Sisäministeriön pelastusosasto on Suomen vastuuviranomainen EU:n pelastuspalvelumekanismissa, joka on koronavirustilanteen takia aktivoitu. Se tarkoittaa käytännössä, että EU:n komissio voi muun muassa tukea jäsenmaita materiaaliavulla, avustushenkilöstöllä ja rahoittaa kustannuksia.”

Näin siis ministeriö tiedotteessaan tänään. Hallituksen tiedotustilaisuudessa korona-pandemian suhteen tehtävistä toimenpiteistä lausuttiin sana valmiuslaki,  Sitä ei kuitenkaan nykyisessä tilanteessa käytetä. Pääministeri Sanna Marin arveli, että pandemian ensimmäisessä aallossa tartunta voi koskea 35%:a suomalaisista. Valtionvarainministeri Katri Kulmunin mukaan tarvittava lisätalousarvio saadaan nopeasti, ja kansalaisia voidaan tukea  mm. verojen maksua koskevilla helpotuksilla pandemian aiheuttamissa poikkeuksellisissa oloissa.

Sosiaali ja terveysinisteri Hanna-Kaisa Pekosen mukaan pandemiaa ei ole kyetty rajoittamaan, eikä sen pysäyttäminen ole enää mahdollista. Taudin torjunnassa keskitytään sen leviämisen hidastamiseen, mikä säästää terveystoimen ylisuurelta rasitukselta ja auttaa resurssien riittämistä korkeatasoiseen hoitoon kaikille sairastuneille.

Kuten tiedotteesta ilmenee, turhat joukkokoontumiset ovat nyt terveysriski, ja ne peruutetaan. Pääministeri mainitsi ”yli 500:n henkilön kokoontumiset”, mutta luku on vain suuntaa antava. Terveysviranomaiset toimivat lain ja ohjeistuksensa mukaisesti. Monissa maissa on toteutettu tai lähipäivinä toteutetaan pidemmällekin meneviä toimenpiteitä, kuin mitä Marin esitteli tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlallisuudet on myös peruutettu em. terveysriskin takia. Suomalaiset ovat jälleen kerran tuntemattoman kohtalon edessä. 

Eduskunnan keskustelua 12.03:

 • Eduskunnan keskustelussa Päivi Räsänen mainitsi, että Suomessa on käytettävissä 200 tehohoidon potilaspaikkaa.
 • Hjallis Harkimo (Nyt) arvioi, että jos ei kouluja suljeta nyt, ne suljetaan viikon kuluttua.
 • Li Andersson kertoi, ettei kouluja suljeta, juuri tuli median kautta (The Times of Israel) että Israelissa koulut suljettiin juuri äsken.

5 Comments

 1. Myrsky vesilasissa
  12.3.2020 17:20

  Otetaas nyt hattu päästä ja mietitääs vähän…

  Normaalit influenssat tappavat ihmisiä vuodessa noin 250 000 – 690 000kpl. Nyt mennään coronan osalta vasta muutamassa tuhannessa, mutta kaikki kirkuu lehtien otsikoissa pandemiasta. Ja syynä on EU:n ”pandemia laina” jonka se otti ja joka olisi lauennut maksettavaksi kesällä. Kiinnostuneemmat voivat etsiä asiasta lisää tietoa.

  No, miten tämä sitten eroaa kausi-influenssasta? Ei mitenkään. Jos se tappaa niin se tappaa. Mutta samalla tavalla voit kuolla pari kertaa Suomen vuodessa läpi meneviin influenssoihin.

  No sitten ne jotka sanoo että ”Italiassa kolmikymppiset nuoretkin kuolee”… ööö… Juuri uutisoitiin miten Italiassa ihmiset ovat maailman laihimpia. Eli, ne syövät siis vähän eikä niillä elimistössä luontaisesti ole mitään millä vastustaa tauteja. Silloin jokainen tauti on tappava kun elimistö kuivuu ja pienikin tulehdustaso lamaa niiden vähäistnkin unaverisolujen hapenkuljetuksen.

  Täälä Suomessa tilanne on ihan erilainen. Täälä syödään juureksia ja lihaa. Ja pohjoinen ilmasto pitää huolen että ihmiset keräävät talvella vararavintoa. Ainoa poikkeus ovat energiajuomia litkivät ihmiset jotka vielä syövät aspartaamilla maustettuja eineksiä ja nielevät sisäänsä soijaa sekä muita elimistölle hyödyttömiä, mutta myrkyllisiä, ruoka-aineita. Heidän elimistönsä on koko ajan tulehdustilassa ja siihen yksi corona lisää saattaa olla kohalokas.

  Niin että syökää normaalisi, käyttäkää paljon valkosipulia, spiruliinaa ja käykää kupparilla. Älkää syökö niitä tuotteita joissa on palmuöljyä tai joiden valmistukseen on käytetty palmuöljyä. Silloin saatte tästäkin influenssasta elimistöä vahvistavan suojan.

  Kohta kuitenkin tulee ”ihme-rokote” josta ihmiset tappelevat jonoissa kuten sika-flunssassakin. Rokote, joka on äärimmäisen tappava ja joka heikentää vastustuskykä. Tai joka muuten vaan, sikaflunssan rokotteen tavoin, on kliinisessä testivaiheessa oleva rokote. ja sitä jonotetaan ja siitä maksetaan.

  Järki käteeen.

  Vastaa
 2. jani
  12.3.2020 23:54

  ”Sosiaali ja terveysinisteri Hanna-Kaisa Pekosen mukaan pandemiaa ei ole kyetty rajoittamaan, eikä sen pysäyttäminen ole enää mahdollista.”

  Ei kai kun mitään ennaltaehkäisevää ei missään vaiheessa tehty. Kaikenlaista vähemmän tärkeää liikennettä ja toimintaa olisi pitänyt alkaa rajoittaa jo viikkoja sitten.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.3.2020 12:15

   Sinisteri toisti vain WHO:n jo lausuman. Koulujen sulkemiset näyttävät olevan jo tehty useassa maassa, mm. Virossa. Mitä nopeammin maailma sulkeutuu, sitä nopeammin kriisi on ohi.

   Mediassa kommentoidaan, että THL johtaa maata, eikä hallitus. -Tohon en ota kantaa, mutta joku on lukenut sinistereille madonluvut.

   Vastaa
 3. Naurattaa
  13.3.2020 11:00

  Tähän asti vuotuinen kausi-influenssa on tarvinnut ~250 potilaan kohdalla tehohoitoa. Corona, … ei yhdenkään osalta. Että sellainen pandemia.

  Vastaa
 4. Monica Powell
  14.3.2020 00:16

  Sulkekaa rajat. Koulut ja päiväkodit. Tiukka linja NYT !!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top