Hallitus myönsi töpeksineensä: Vaalit siirrettiin

Eduskunnan kyselytunnilla, tavan mukaan, suurin oppositioryhmä perussuomalaiset aloittivat ryöpytyksen ja muut oppositiopuolueet jatkoivat, vaikka sitten olivatkin lopulta myöntyneet vaalien siirtoon puoluesihteerityöryhmän erimielisen esityksen jälkeen.

Opposioryhmilla oli kullakin omat näkökulmansa mutta jäi sellainen yleistuntuma, että ”väärin sammutettu”.

Oikeusministeri myönsi hallituksen moganneen

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kysyikin, että vaalien pitäminen huhtikuussa olisi voitu turvata jos olisi haluttu, vai mitä ? Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri RKP:n puheenjohtaja, sanoi että kyllä olisimme voineet pidentää ennakkoäänestysaikaa. Kaiken kaikkiaan vääntäminen vaalien siirrosta oli sitä samaa puherulettia mikä on näkynyt ja kuulunut viimeisen viikon ajan.

Jatkoajalla ehdokkaiksi vain nuorimmat?

Mutta Perussuomalaisten puolesta esitettiinkin jotain aivan uutta eli, että uusiksi ehdokkaiksi pääsisivät uusien määräaikojen voimaan tullessa vain sellaiset henkilöt, jotka täyttävät 18 vuotta ennen kuin seuraava ehdokkaiden asettamisaika toukokuussa päättyy. Eli toisin sanoen jo nyt täysi-ikäisiä uusia ihmisiä ei toukokuun jättöpäivään mennessä saisi asettaa ehdokkaaksi. Joku epäili persujen esitystä juoneksi mutta ei osannut sanoa miksi se sellainen olisi. Yksi taas oli sitä mieltä, että kun PS:lla on ehdokashankinta sujunut tähän mennessä suhteessa aiempaa paremmin, niin tällä persut koittivat kampittaa muiden ehdokashankintaa.

Potentiaalisesti maalis- ,huhti- ja toukokuussa vuonna 2003 syntyneitä on noin 10 000. Ja, kun tiedämme nuorimpien täysi-ikäisten – valitettavan vähäisyyden ehdokkaiden joukossa – niin puhutaan noin ehkä kymmenistä nuorista ja on vaikea kuvitella, että lakeja ruvetaan säätämään muutaman kymmenen ihmisen vuoksi, varsinkaan kun kysymys ei ole ”kansallisesta hätätilasta”. Summa summarum, tuo esitys ei saanut kannatusta muilta puolueilta, ei suuressa salissa, eikä kuppilassakaan.

Oikeusministeri ei oikein ymmärtänyt koko kysymystä, eikä kovin moni muukaan. Nimittäin vastauksessaan Henriksson ei kommentoinut kysymystä millään tavoin, vaan puhui vaalien terveysturvallisuudesta niin kuin moni muukin liki jokaisessa puheenvuorossa -niin ministerit kuin kansanedustajakin. Vaalien siirrosta jäi sellainen maku, että kukaan ei ainakaan myöntänyt olleensa siihen tyytyväinen mutta lohduteltiin varsinkin perussuomalaisia, että ”ei kannata surra maahan kaatunutta maitoa”.

Totta puhuen lisäaika helpottaa tähän 9.3. eli ”vanhaan” ehdokaslistojen jättöpäivään nähden ennen muuta demareita ja Keskustaa, ja nehän ovat nykyhallituksen suurimmat puolueet, vaikka jos julkisuudessa äänenpidon perusteella pitäisi arvioida niin Vihreät on ehdottomasti Sanna Marinin punavihreän hallituksen suurin puolue.

Seppo Huhta

3 Comments

 1. juha.
  12.3.2021 18:41

  Korona ja politiikka ovat siamilaiset kaksoset ja jos ne yritetään leikkauksella toisistaan erottaa. Molemmat kuolevat verenhukkaan, koska ”röörit” ovat valtaosaltaan yhteiset!!!

  Vastaa
 2. Puolueeton
  12.3.2021 19:01

  Vaaleissa ehdokkaitten tulisi olla täysi-ikäisiä kokemusta hankineita kansalaisia eikä nuorisoa tai muuten lepsua väkeä, joka ei osaa muuta kuin mielistellä puoluejohtoa. Puoluejohto harrastaa kieroa peliä ja yrittää saada ehdokkaiksi enimmäkseen nuorta tai luotettavaa ehdokasväkeä, joka tukee johtajien asemaa.

  Muistan hyvin alle 10000 asukkaan kunnassa kaikista asioista päätti pari kolme henkilöä. Kun lautakunnassa syntyi uusia ajatuksia, ne saattoivat saada tukea ensimmäisessä kokouksessa. Seuraavissa kokouksessa ehdotusta tukeneet olivat hiljaa. Joku näistä pomoista oli selvitellyt hairahtuneille kuinka tässä kunnassa asioita tulee hoitaa, jos haluaa edetä kunnallispolitiikassa. Näin toimii suomalainen demokratia tyhmien äänestäjien tuella. Paasikivi aikoinaan kirjoitti päiväkirjansa sivulle, suomalainen on tyhmä äänestäjä puhui suomea tai ruotsia.

  Vastaa
 3. Tehdäänkehitysmaayhdessä
  13.3.2021 09:08

  Rätti naamalla voi mennä kaupan kassalle , mutta ei äänestämään. Tuota valhetta on osta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top