Hallitus ottaa köyhiltä, sanoo oppositio

Hallituksen esitys etuisuuksien indeksileikkauksista herätti keskiviikkona (10.10.) niin vilkkaan keskustelun, ettei aika riittänyt. Shown pelasti Paavo Väyrysen verbaaliakrobatia ”euro-elefantista”.

Jo keskustelun alkaessa puhemies totesi, että jos kaikkia puheenvuoroja ei ehditä käyttää varatussa ajassa, keskustelua jatketaan muiden asioiden jälkeen. Niinpä tehtiinkin, mutta keskustelijat olivat jo tipo-tiessään (kuva tyhjästä salista). Hallitus siis esittää eläke yms. etusuuksien jäädyttämistä vuoden 2018 tasolle. Esitys koskee kansaneläkkeen määrään sidottuja etuisuuksia, mm. työttömyysturvan peruspäivärahaa. Hallitus esittää vastapainoksi toimeentulotukea koskevan lain muuttamista, ja toimeentulotuen nostamista.

Kansanedustajien puheenvuoroissa kiinnitettiin huomiota mm. siihen, että etuisuuksien leikkauksia tehdään juuri nyt, noususuhdanteen aikana. Vasemmiston Li Andersson oli laskeskellut, että kuluvan vaalikauden aikana sosiaalietuisuuksista on hallituksen toimesta viety yhteensä noin 300 miljoonaa, ja tämä leikkausten summa sattuu juuri pienituloisimpiin. (Videotallenteen kohdassa 00:11:35). Eero Heinäluomaa (sd) järkytti erityisesti leikkausten osuminen sotiemme veteraaneihin (00:13:58). Paavo Väyrynen muisti muistuttaa Keskustaa Santeri Alkion ja Urho Kekkosen periaatteesta, ettei köyhiä saa uohtaa (00:19:51).

Väyrysen mielestä ehdotetut ja aiemmatkin leikkaukset eivät ole seurausta hallituksen ilkeydestä, vaan Suomen liittymisestä euroalueeseen. Elintaso ja sosiaaliturvan taso ovat hänen mukaansa laskeneet euron aikana: ”Tästä euro-elefantista ei haluta puhua”, tiivisti Väyrynen ajatuksensa.

Keskustelun jatko-ajalla Kike Elomaa (ps) muistutti, että nyt elettävä taloudellinen noususuhdanne nostaa hintatasoa kysynnän vilkastumisen kautta, ja myös vuokratasoa. Eläkkeiden indeksijäädytys on siksi nousukaudella hallitukselta erityisen vahingollinen ja epäoikeudenmukainen valinta. Muita keskustelijoita ei sitten enää ollutkaan paikalla. Hallituksen esitys lähetettiin perustuslakivaliokunnalle valmisteltavaksi.

Eduskunta 10.10.2018, videointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top