Hallitus pääsee kaikkeen yksitysautojen dataan Kiinassa

Nykyaikainen henkilöauto lähettää paljon dataa johonkin, ja jos autoilija käyttää navigaattoria, dataa saattaa lähteä vielä enemmän. Sähköautoissa tämä data on aivan uudella tasolla, ja nykyinen Kiina, joka näyttää olevan jonkinlainen tulevaisuuden mallimaa, on edellä tässäkin asiassa: Autoista lähtevä data kuuluu lainkin mukaan hallitukselle, so. vallankäyttäjä tietää alamaisen autosta ja liikkumisista enemmän kuin hän itse.

Kiinalainen Tesla-sähköauton omistaja Shan Junhua kysyy: ”En tiennyt tästä (tiedonkeräämisestä), mutta toki Tesla tarvitsee ne tiedot, mutta miksi se jakaa ne hallituksen kanssa? Tämän rikkoo yksityisyyttä.

Enemmän kuin 200 valmistajaa, mukana mm. Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi ja USA:han rekisteröity sähköauto-start-up NIO antavat Kiinan hallituksen kontrolloimien tarkkailukeskusten päästä autojen paikannus- ja muihinkin tiedostoihin, -ja tämä tapahtuu auton omistajan tietämättä, kertoo lehti.

Autojen valmistajat noudattavat kaikissa maissa paikallisia lakeja, eikä tämä koske vain Kiinaa tai uusien energiamuotojen käyttäjiä. Kiinan viranomaisten mukaan tiedostoja käytetään yleisen turvallisuuden suojaamiseen, teollisen kehityksen tukemiseen ja infrastruktuurin suunnitteluun, ja virheiden estämiseen.

Muut maat, joissa sähköautot ovat markkinoilla, USA, Japani ja EU-maat, eivät kerää tälläistä reaaliaikaista dataa. (Niin?)

Xi Jinpingin johtama Kiina ottaa vakavasti kaikenlaisen kommunistipuolueen valtaan kohdistuvan potentiaalisen uhkan tirjumisen, ja keskittää voimavaroja kansalaisten valvontaan. Mm. netinkäyttö elää jo vihapuheen kriminalisoimisen jälkeistä aikaa. Järjestelmiä netissä liikkuvan datan kontrolloimiseen ja netinkäyttäjien yksilökohtaiseen seuraamiseen on hankittu mm. Suomesta.

Shanghai Electric Vehicle Public Data Collecting, Monitoring and Research Center toimii ikävännäköisessä tornitalossa Jiadingin esikaupunkialueella. Seinänkokoiset näytöt kertovat yksittäisten autojen sijainnit ja kulkureitit Sanghain kaupungissa, kertoo NZ Herald. Screemi toimii kuten merenkulkijoille ja lentoliikennettä seuraaville tutut palvelut, esm. flightradar24.com, jossa ajoneuvoa kuvaavaa symbolia klikkaamalla saa ne tiedot, joita siitä on rekisteröity pop-up-ikkunassa.

Tällä hetkellä Sanghaissa liikkuu yli 220 000 sähköautoja, joita järjestelmä siis pystyy seuraamaan. Ne ovat enemmistö liikenteessä olevista yksityisautoista, sillä moottorikäyttöisiä vanhempia ajoneuvoja on vielä liikenteessä.

Sanghain keskuksen johtaja Ding Xiaohua kertoi NZ Heraldille, että ”Me toimitamme hallitukselle paljon dataa kuluttajilta auttaakseemme hallitusta suunnittelussa”.

Kiinassa valmistetut sähköautot lähettävät vähintään 61 erilaista tietoa autojen valmistajille, koskien mm. akkujen lataustilaa, moottorin toimintaa ja ajoneuvon paikannusta. Valtiolliset organisaatiot saavat myös kaiken tämän tiedon, joka valtakunnallisesti käsitellään Beijing Institute of Technology:ssä. BIT seuraa noin 1,1 miljoonaa ajoneuvoa, jotka liikkuvat eri puolilla Kiinaa.

Viime vuonna Xinjiangin maakunta läntisessä Kiinassa päätti ryhtyä ajoneuvoliikenteen seurannan edelläkävijäksi: Autoilijat määrättiin hankkimaan ajoneuvoihinsa GPS-laitteet, joita hallitus sitten voi hakkeroida. Tämän kertoi virallinen media. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vähän huolissaan tälläisestä kehityksestä.

Myös monen amerikkalaisen, japanilaisen tai eurooppalaisen autovalmistajan ajoneuvot lähettävät tietoa valmistajalle, mm. auton sijaintiin liittyvää, mutta tämä tieto jää tehtaalle tai enintään välitetään katastrofipalveluille. Päästäkseen käsiksi näihin tietoihin amerikkalainen poliisi tarvitsee alioikeuden päätöksen.

Kiina, globalisaation hyötyjänä ja edelläkävijänä, on yksilöiden oikeuksien suhteen huomattavan suuripiirteinen, mutta heidän big-brother-skenaarionsa ovat huomattavan lähellä liikenne ja viestintäministeri Anne Bernerin eräitä projekteja.

Asian kertoi NZ Herald 29.11.2018: n China, private car data is sent to the government by law.

2 Comments

 1. Minä
  30.11.2018 02:52

  Suvakkien unelma ratkaisu. Vihapuhujien autotkin saadaan valvontaan ja vaikkapa pysäytetyksi.

  Vastaa
 2. Timppa
  12.12.2018 20:22

  Aihe on mielenkiintoinen ja tärkeä, mutta kirjoittaja ei nyt kyllä kaikilta osin tiedä mitä kirjoittaa, tai ei osaa ilmaista tietämäänsä. Mielelläni lukisin täsmennyksiä ja seuraaviin huomioihini, ja toki päivitystä aiheesta muutenkin.

  ”Tällä hetkellä Shanghaissa liikkuu yli 220 000 sähköautoja, joita järjestelmä siis pystyy seuraamaan. Ne ovat enemmistö liikenteessä olevista yksityisautoista, sillä moottorikäyttöisiä vanhempia ajoneuvoja on vielä liikenteessä.”

  Mitähän tämä sekava ja paradoksinen kappale yrittää tarkoittaa? Ei auennut minulle. Siis Shanghain 220 000 sähköautoa ovat enemmistö sikäläisistä yksityisautoista? Eiköhän Shanghain autokanta kuitenkin ole tuosta luvusta pari magnitudia suurempi, joten tuosta lukemasta ei enemmistöä saane tekemälläkään. Edelleen paradoksaalisempaa on viimeinen, edelläkerrotun perusteluun viittaavalla sillä -sanalla alkava sivulause. Eli sen mukaan (poltto?)moottorikäyttöisten ajoneuvojen edelleen liikenteessäolo tekee sähköautoista enemmistön? Minun logiikkatajuni mukaan asia menisi täysin päinvastoin.

  ”Viime vuonna Xinjiangin maakunta läntisessä Kiinassa päätti ryhtyä ajoneuvoliikenteen seurannan edelläkävijäksi: Autoilijat määrättiin hankkimaan ajoneuvoihinsa GPS-laitteet, joita hallitus sitten voi hakkeroida.”

  Mitähän ihmettä tässä tarkoitetaan GPS-laitteiden hakkeroinnilla, ja mihin hallitus sillä pyrkisi? GPS-rajapinta kun ainoastaan vastaanottaa paikannussignaalin satelliiteilta, ja ainoa tapa tuon kautta hakkeroimiseen olisi syöttää ulkoisella lähettimellä satelliitteja matkivia signaaleja niin, että laite ”näkee väärät koordinaatit”. Tätä voisi harrastaa lähinnä kapinahenkinen autoilija itse, sijaintinsa huijaamiseksi, tai korkeintaan joku rikollinen lavastaakseen ulkopuolisen ”näkymään” omalle rikospaikalle. Mutta hallituksella ei moiseen ole mitään intressiä, sehän haluaa nimenomaan oikeat koordinaatit. Ja jos vaikka hallitus haluaakin lavastaa väärinajattelijaksi merkkaamansa autoilijan rikospaikalle, niin siihen ei tarvitse auton laitetta hakkeroida, vaan väärät koordinaatit voivat syöttää järjestelmään näppärästi samaisesta tornitalosta.

  Sen sijaan kommunikaatiorajapinnan (josta auto keskustelee tornitalon kanssa) kautta on toki mahdollista hakkeroitua auton järjestelmään, mutta se taas tulisi myös kyseeseen lähinnä rikollisten toimesta, mikä tarkoitus hallituksella olisi moisee? Hallitus kun lähinnä haluaa niitä paikannustietoja, sekä kaikkea muuta sellaista joka on sille saatavissa aivan normaalilla, tarkoituksenmukaisella laitteen toiminnalla, jota varten hallitus on laitteet määrännyt, ilman mitään hakkeroinnin tarvetta.

  ”Tämän kertoi virallinen media. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vähän huolissaan tälläisestä kehityksestä.”

  Mikähän media, ja minkä tahon virallinen? Tuskin ainakaan Kiinan virallinen media kertoo määräävänsä autoihin laitteita, joita hallitus voi sitten hakkeroida? Olikohan pilkunjälkeinen sittenkin Extrauutisten tai Heraldin omaa kommentaaria? Vai oliko tämä lännen virallisesta mediasta, joka yrittää epätoivoisesti saada tyhmät, hakkerointi-sanaakaan tietämättömät länkkärit taivastelemaan Kiinan hallitusta? Lännen taholta eivät vastaavat soopauutisoinnitkaan olisi mitään uutta.

  ”Myös monen amerikkalaisen, japanilaisen tai eurooppalaisen autovalmistajan ajoneuvot lähettävät tietoa valmistajalle, mm. auton sijaintiin liittyvää, mutta tämä tieto jää tehtaalle tai enintään välitetään katastrofipalveluille. Päästäkseen käsiksi näihin tietoihin amerikkalainen poliisi tarvitsee alioikeuden päätöksen.”

  Periaatteessa kyllä näin, ainakin vielä hetken, jonka päättymistä Anne Berner vesikielellä odottaa. Mutta käytännössä lännessäkin jo nyt kierretään kyseistä periaatetta kahdella tavalla. Ensimmäinen on tekaista sopiva rikosepäily ja sen verukkeella hankkia tarvittava oikeuden päätös juuri siihen tarkoitukseen ja aina juuri silloin kuin virkavalta sellaista haluaa. Onnistuu läpihuutojuttuna, siinä missä puhelinkuuntelukin. Oikeastaan autoilun sijaintitiedolle lupa heltiää vielä helpomminkin, koska sitä ei koske viestintäsalaisuus, eikä se ole muutenkaan pidettävissä yhtä salaisena yksityisasiana kuin puhelinkeskustelua. Autoiluhan kun on lähtökohtaisesti julkista toimintaa, jonka voi kuka tahansa nähdä rekisterinumeroineen, ja jopa kuvata.

  Toinen kiertotapa mitä käytetään, on että valmistajat (tod.näk. valtiohallinnon lobbauksella ja lahjonnalla) tekevät toinen toistaan hienompia ”sijainninjakotoimintoja”, jotka ovat oletuksena päällä ja tallentavat tiedot jonnekin julkisille tai hallinnon pääsyllä varustetuille palvelimille, tällaisista joko tehdään niin näppäriä tai trendikkäitä että suurin osa ei haluakaan edes uhrata ajatustakaan tällaiselle tiedonkeruulle (vrt. facebook), tahi tehdään toiminteesta mahdollisimman huomaamaton ja kerrotaan siitä niin pienellä präntillä, ettei suurin osa käyttäjistä hoksaa edes toiminteen olemassaoloa (vrt. Google).

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top