Hallitus tiedottaa koronasta klo.19:30 (SUORA)

Koko hallituksen viisikko on kertomassa, miten rajoituksia jatketaan tai puretaan. Mukana virkamies-vahvistus.

Sanna Marin alusti rajoitusten osittaisesta keventämisestä, -mm. kokoontumisrajoitusta lievennetään kymmenestä enintään viiteenkymmeneen. Yli 500:n henkilön yleisötilaisuuksien kielto jatkuu heinäkuun loppuun.

Katri Kulmuni käytti sanontaa ”epidemia pidetään kurissa”.  Rajoituksia puretaan asteittain. ”Tartuntojen rajoittaminen” mainittu, kuten Marinillakin. Urheilukilpailut sallitaan kesäkuun alusta, tietyin edellytyksin. Tuet ravintoloille mainittu. Ravintoloita voidaan avat kesäkuun alusta, asteittain.

Maria Ohisalo viittasi tartuntalain antamiin valtuuksiin. ”Voimme siirtyä hieman joustavimpiin rajoituksiin”. Tilanne arvioidaan kesäkuussa uudelleen. Tilaisuuksien turvallisuus varmistetaan asiakasmääriä rajoittamalla. Ohisalon mukaan riskiryhmien suojelussa on onnistuttu.

Kasvomaskien käyttämisestä tehdään selvitys. Schengen-rajoilla sallitaan työmatkat ja muu välttämätön liikenne. Rajavalvonta jatkuu. Maahantulijoille myöhemmin ohjeistus karanteeneista.

Rajaliikenteen avaamisen ensimmäinen vaihe oli tässä, myöhemmin avataan lisää.  Julkisen keskustelu näistä laajoista päätöksistä on suotavaa. ”Emme elä enää samanlaisessa maailmassa”: Turvavälit etc. voivat olla uusi normaali.

Li Andersson: 14.05. alkaen palataan lähiopetukseen. (Väljyys ja käsihygienia mainittu.) ”Haluan kiittää opetusalan ammattilaisia suuresta työstä jota on tehty.” Opetusryhmät pidetään erillään toisistaan, jos mahdollista. ”Emme palaa samanlaiseen yhtyeiskuntaan, kuin oli vuoden alussa.” ”Emme vielä tiedä, kuinka pitkään virus tulee olemaan läsnä.” Opetussektoriin kohdistuvia rajoituksia ei jatketa 13.05. jälkeen (poikkeuslakiin tukeutuen).” Eräissä oppilaitoksissa jatketaan etäopetusta.

Kesällä lähiopetusta voidaan järjestää, hygienia ja väljyys huomioiden. Koulutusta koskevien rajoitusten purku tehdään joustavasti.

Anna-Maja Henriksson kertoi että rajoituksia on noudatettu hyvin, ja toivoo että niitä noudatetaan myös nyt kun rajoituksia puretaan. ”Koronaviruksen aiheuttama akuutti huoli on hieman hellittänyt.” Korona on verrattavissa suuronnetrtromuuteen, toinen aalto on mahdollinen. Poikkeustilan toimivaltuuksia voidaan käyttää vain jos tilanne ei ole hallittavissa tavanomaisilla viranomais-toimilla. Valmiuslain perusteella käyttöönotetut poikkeusohjeet ovat kohdistuneet terveydenhuoltoon.

Rajoituksia mm. hoitoyksiköissä vierailujen suhteen jatketaan tartuntautilain perusteella.  Suositus yli 70-vuotiaiden sosiaalisten kontaktien välttämisestä pidetään voimassa.

Lehdistö kysyy:

Kreetta Karvala, IL: -Kysyi mökkiläisistä.

Marin: Hallitus sivusi tätä aihetta neuvotteluissa. Seuraamme epidemian kehittymistä, ja linjaamme uudelleen.

Rain Kooli, Viron yleisradio: Säilyykö Viron-Suomen liikenteessä 14-päivän karanteeni? Milloin laivalippuja saa myydä?

Ohisalo: Omaehtoinen karanteeni on edelleen 14vrk kaikille. Fyysiset kontaktit on minimoitava.

Päivi Lakka IS: Lastenlasten vierailut isovanhempien luona?

Marin: Hallitus kantaa huolta ikäihmisten hyvinvoinnista erittäin laajasti. Hallitus ei voi suosittaa ikääntyneille fyysistä kontaktia muihin. Jaamme kansalaisten huolen hankalasta tilanteesta.

Kaija Runsten Maaseudun Tulevaisuus: Miksi ravit mahdollisia vasta kesäkuun alussa? Raviradoilla on valmius aloittaa aiemmin.

Kulmuni: 01.06. alkaa urheilu, sisällä ja ulkona.

Anniina Luotonen, STT: Kuinka korkealle r-luku saa nousta että rajoituksia kiristetään?

Marin: Tämä kysymys on mukana Hetemäen työryhmän raportissa. Jos tapahtuu nopeita muutoksia, hallitus arvioi linjaukset uudelleen. Yhtä tiettyä r-lukua ei pidetä rajana.

Ohisalo: Hallituksen päätökset pohjautuvat kokonaisharkintaan. Seurataan mm. tehohoitopaikkojen riittävyyttä.

Ossi Rajala, MTV, kysyi testauksista.

Marin: Testaaminen on erittäin tärkeää, kapasiteettia on lisätty. Jos ihmisillä ei oireita ole, he eivät testeihin hakeudu. Hallituksen tahto on, että testataan enemmän.

Kansialapäällikkö Varhila: Kapasiteetti lähenee nyt 6000 testiä per päivä, pyritään 10 000:een.

Henriksson: Hallitus laittanut vireille lainsäädäntöhankkeen, joka tukee mobiilisovellusta joka auttaisi jäljittämisessä. Tietosuoja ja yksityisyys mainittu.

Hannu Pikkala, Yle, kysyi ravintoloiden avaamisesta?

Kulmuni:  Pystymme lainsäädännöllä joko avaamaan tai sulkemaan ravintolat. Ravintolatoimintaa avataan kesäkuun alussa, kuten myös urheilutapahtumia, ensin erikoisjärjestelyin.

Marin: Kesäkuun alusta avattaville ravintoloille valmistellaan lainsäädäntöä, jolla esm. rajoitetaan asiakkaiden määrää. Lainsäädäntötyö on käynnissä, ja käsitellään eduskunnassa ennen kesäkuuta.

Jussi Pullinen, HS, kysyi epidemian täydellisestä tukahduttamisesta: Onko hallituksen linja, ettei epidemian täydellinen tukahduttaminen ole mahdollista?

Marin: Hallitus otti raportin (Hetemäen) vastaan, ei tarkemmin puuttunut siihen. Hallitus ei ole saanut sellaista arvioita, että taudin tukahduttaminen olisi mahdollista. Rajoitustoimet pitkittyisivät. Salminen voi kertoa…

Mika Salminen:  Toivottavaa että virus voitaisiin hävittää, mutta pandemiaksi päässeen viruksen hävittäminen on toivoton tehtävä.  Hyvin tiukkoja rajoituksia jouduttaisiin ylläpitämään pitkään.

Epidemian leviämistä on voimakkaasti jarrutettu. Toinen aalto on mahdollinen. ”Jarruttaa kyllä, mutta uusin keinoin, ja varovaisesti rajoituksia poistaen.” Suomessa on hyvä testauskapasiteetti. Epidemia on rauhoittunut. Viruksesta tulee todennäköisyydellä kausittaisesti esiintyvä.

Marin: Etenemme kohti uutta normaalia, emme voi palata vanhaan tilanteeseen, elämään yhteiskunnassa jossa tätä tautia ei ole. (Etäisyys ja käsihygieni mainittu.)

Ohisalo: Riskiryhmien suojaaminen on tavoite. Testaamme, jäljitämme, eristämme ja hoidamme. Pystymme saamaan tautiketjut enemmän kiinni.

(Teksti purettu videolta, ei ole sanatarkka.)

4 Comments

 1. HULLU HALLITUS
  4.5.2020 20:33

  Tervemenoa, sanoo hallitus. Kuolkaa ikäihmiset siellä eristyksissä ilman, että kukaan tietää, sanoo hallitus. Onko hallitusta syytä syyttää kansanmurhasta?

  Vastaa
  1. HENGITYSKONEMURHAT?
   5.5.2020 01:10

   Elämänvastaisen demarien osavaltiojohdon kerrotaan eräässä osavaltiossa, useampi sairaanhoitaja raportoinut anomyyminä muiden kautta, jopa tuottavan sairaaloissa tarkoituksella potilaskuolemia, jotta tilastot saataisiin pelottaviksi. Se tapahtuu posauttamalla keuhkot hengityskoneessta liiallisella paineella. Jos keuhkoissa on tai raportoidaan olleen vettä, voi sama tapahtua kuin ”vahingossa”, kun ilmalle on vähemmän tilaa. Kuuluisa lääkäri MD Rashid Buttar pitää yleistyneitä, jopa jossain vaadittuja, kuonokoppia – no kasvomaskeja – enimmäkseen haitallisina, happivajauksen riski kasvaa ja mahdollinen tartunta vain itää paremmin maskin sisäpuolella happivajauksessa. Hänen mukaansa leikkauksissa maski estää hien yms. putoamisen potilaan avohaavaan, muttei se suojaa merkittävästi miltään tartunnalta.

   Vastaa
   1. HOITAJA KERHOO HOITOMURHISTA
    5.5.2020 19:45

    Tässä yhden sairaanhoitajan hälytys näkemistään tahalliselta vaikuttavista potilaskuolemista. Hengityskone-mokien lisäksi on annettu väärää insuliinia ja paljon, kielletty puuttumasta asiaan hätätilanteessa, sanottu ”kuolis se joka tapauksessa muutenkin”, usean tyyppisiä tappavia hoitovirheitä:
    https://www.thegatewaypundit.com/2020/05/must-watch-tearful-nurse-blows-whistle-new-york-hospitals-murdering-covid-patients-complete-medical-mismanagement/?ff_source=Email&ff_medium=the-gateway-pundit&ff_campaign=dailypm&ff_content=daily
    Hoitatajan tilannekuvauksen video
    https://youtu.be/CvhTQV5FNUE

    Vastaa
 2. HAMMASTAHNA EI MENE TUUBIIN TAKAISIN
  4.5.2020 23:39

  Keinotekoinen mediapelottelulla tuettu karanteenikriisi on jo paljastunut ympäri maailmaa. Pakomahdollisuutta vastuusta ei enään ole eikä tule. Sairaalat ympäri maailmaa ovat tyhjiä. Riippumattomat eli luotettavat (ei oma lehmä ojassa) lääkärit paljastivat, ettei tartunta ole tutkimustensa eikä tilastojen perusteella kausiflunssaa vaarallisempi. Terveiden karanteenille ei heidän mukaansa olisi muutenkaan mitään lääketieteellistä syytä. Lisäksi on todistettu ettei karanteenin tasolla tai karanteenittomuudella ole ollut mitään vaikutusta tartunnan leviämiseen missään maassa, eikä osavaltiossa. Tunnetut, mutta meiltä massoilta salatut hoidot ja aineet yleisiin vakaviin sairauksiin tulevat julki joka tapauksessa Trumpin kautta, että niissä tarvittavia aineita olisi syytä alkaa tehdä kaikkien saataville apteekkeihin ja luontaistuotekauppoihin, ettei syntitaakka kasva nykyisestä. Esimerkkeinä Hydroxychloroquine, azithromycin (z-pak?), Colloidial Silver solution, veren hapetusmenetelmä jotenkin Ozonilla (O3), B17 vitamiini, kaupoista puuttuvat muut vitamiinit, CBD öljy ja luullakseni tehokkain tunnettu antioksidantti C60. Ne puuttuvat ”sattumalta” valikoimista. Nyt pitää ajaa isoimmalla peruutusvaihteella (R5) kaasupolkimella seisoen. Robert F Kennedy Jr on jo 2018 voittanut oikeudenkäynnin, jossa selvisi, ettei yhtäkään rokotetta ole turvatestattu 30 vuoteen, mutta se ei ylittänyt uutiskynnystä. Luottaisinko RFKjr:in dokumentteihin vai kotimaisen rokotesuosittelijan suulliseen kehotukseen? Kill Batesia ja VVH0:ta odottavat jo vanhat syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan Intiassa (490 000 alle 5 vuotiasta lasta halvaantunut polio-rokotteesta, jonka piti estää se halvantuminen), Filippiineillä ja Keniassa (miljoonia tyttöjä tietämättään tahtomattaan steriloitu Tetanus rokotteen sivuvaikutuksena), Autismi vauvojen/lasten rokotteista, Dementia/Alzheimer influenssarokotteista, jne. Laivasto on julkistanut yleiseen ilmaiseen hyötykäyttöön vanhoja salattuja patentteja , mm. sähkömagneettisten kenttien ja pyorivän liikkeen Torsion Field (TF) yhdistelmällä syntyvä paikallisen painovoiman kumoaminen tila-aika-avaruuden vääristyksellä, patentit löytyvät keksijän Salvatore Cezar Pais nimissä. CO2 globaalin lämpenemisen harhaakaan on turha tekohengittää, green new deal on jo haudassa. Elämälle välttämätön ilman hyötykaasu CO2 on myös vähentynyt jatkuvasti miljoonia vuosia. Maksimoikaa hiilijalanjälkenne ja boikotoikaa harhauttajien tuotteita. Koska taloudelliset menetykset ja lasten turha ILMU-pelottelu korvataan? Ilmastovouhona CO2 päästöjen nollausta karsimalla ihmispopulaatiota rokotuksilla ja lihan korvausta keinotuotteilla ajanut rokoteterroristi Kill Bates osti 43 miljoonan ranta-asunnon – eikö se jääkään meren alle? https://youtu.be/JYQ6eZDXXRE?t=552

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top