Hawaijin osavaltio kieltää ravintoloista muovipakkaukset

Tyynenmeren muoviroskalautta on ongelma, jota ei enää voida olla huomaanmatta, ja pasifisissa valtioissa, kuten myös USA:n osavaltiossa Hawaijilla, on herätty huomaamaan välinpitämättömyydellä aiheutettu ympäristön pilaantuminen.

Eräissä alueen saarivaltioissa ollaan säätämässä tai on jo asetettu lakeja rajoittamaan mm. muovikassien jakamista markettien asiakkaille. Nyt Hawaiji kieltää pikaruokapakkaukset. Kehityksen suunta ja tarkoitus ovat hyvät, mutta Tyynenmeren kelluva jätelautta tulee kuitenkin muualta, kuin paikallisista lähteistä. Selvityksen mukaan valtamerten kelluva muoviroska on suurimmalta osalta peräisin viidestä Aasian mantereen suuresta joesta, joihin jätteet dumpataan pääasiassa Intiassa ja Kiinassa. Myös Suomesta kuljetetaan kierrätyskelvotonta muovijätettä Kiinaan ”hävitettäväksi”.

Osassa Hawaijia on jo voimassa muovin käyttöä rajoittavia säädöksiä, ja ympäristövastuullisuus onkin tiedostettu. Paperipohjaisten pakkausten ympäristörasite ei välttämättä ole muovituotetta pienempi, mutta niiden hävittäminen onnistuu helpommin. Muovin käyttöä mm. Tyynenmeren ympäristössä on lisännyt ruokatarvikehygienian kohonneet vaatimukset ja läntisen kulutuskeskeisyyden jäljittely. Tälle trendille on kuitenkin myös vastatrendi, joka Tyynellämerellä näkyy perinteisen elämäntavan uutena arvostamisena. Valtameripurjehtijoiden Noonsite.com -sivusto kertoo niistä saarista, joilla matkailijan on otettava oma kantoväline mukaan ostoksille, kun muovikasseja ei ole saatavilla.

Nyt hawaijilaiset muuttavat kulutustottumuksiaan heidän silmiensä alla tapahtuvan meren likaantumisen pelästyttäminä. Voimme ehkä Suomesta käsin tukea heidän pyrkimyksiään lopettamalla muovijätteen ulkoistamisen, ja käyttämällä sen energiaksi lämpövoimaloissa, joissa palamislämpötila on riittävän korkea muoville.

Asiasta kertoi tänään CNN.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top