Helsingin kaupunginvaltuustolta ei löydy myötätuntoa Hurstin avustustyölle

Otsikkokuvan ”nälkä” ei ole kevennys, vaan totista todellisuutta siellä missä indeksijäädytykset ja budjettileikkaukset vaikuttavat. Päättäjien maailma on jossain toisaalla, kuten näimme keskiviikkona: Helsingin kaupunginvaltuustossa käsiteltiin 7.11. Pia Kopran (PS) aloite Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n ruoka-avun turvaamiseksi.  Asia meni äänestykseen ja valtuusto päätti hylätä aloitteen.

Hursti tarvitsee edelleen rahallista tukea toimintaansa, kirjoittaa Kopra. Heikki Hurstin leipäjonojen asiakasmäärät ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Jonoissa on kerrallaan n. 3000 henkilöä. ”Hurstin valinta” jakaa Helsingin Kalliossa ruokaa vähävaraisille kaksi kertaa viikossa. Toiminta on ollut käynnissä jo 50 vuotta ja se perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin, joita tulee vaihtelevasti.

Helsingin kaupunki laski muutama vuosi sitten Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon. Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille. Tilalle ehdotettiin uusia yhteistyö- ja järjestämisvaihtoehtoja. Eri poliitikot ovat esittäneet esim. ”yhteinen pöytä”- mallia, jossa ihmiset voisivat ruokailla yhdessä.

Kopran mielestä on outoa, ettei Hurstin asiakkailta ole kysytty mitä he haluavat? ”Asiakkaat ovat itse kertoneet, että saavat Hurstin kerta-avusta kolme ateriaa ja jos käyvät kahdesti viikossa niin yhteensä n. kuusi ateriaa viikossa. He eivät itse halua yhteisiin pöytiin. Sitä paitsi Hurstilla on ollut jo vuosia yhteinen pöytä jouluisin ja itsenäisyyspäivinä. Hänellä on ollut olemassa kustannustehokas toimintamalli jo vuosia”.

Kopran mielestä on outoa, että ihmiset jotka eivät koskaan ole olleet ruokajonoissa, tulevat kertomaan asianosaisille mikä on oikea menetelmä.

”En voi kuin ihmetellä, miksi kaupunki ei halua auttaa Hurstia auttamaan muita? Hurstin vapaaehtoistyöntekijät hakevat 30:sta kaupasta hävikkiruokaa ja yhdistyksellä on kalusto ja ihmiset siihen.”

Kopra on vakuuttunut siitä, että uudistuksista huolimatta laupeudentyötä tarvitaan Helsingissä, jotta kaikki tarvitsijat saavat ruokaa.

”Kysymys on myös päättäjien sydämen asenteesta. Päätös evätä 50 000 euroa yhdistykseltä on käsittämätön. Se miten nyt toimittiin, antaa mielestäni suuntaa sille, miten Helsinki tulee kohtelemaan näitä kaikkein vähäosaisimpia tulevaisuudessa ja se kohtelu on häikäilemätöntä.”

 

Extra kysyi Hurstin avustustyössä pitkään mukanaolleelta Kallelta, miten hän kokee valtuuston asennoitumisen Hurstin toimintaan:

Minä Kalle olen usean vuoden ajalta Veikon eläessä ollut mukana jeesimässä tapahtumissa missä Hursti on jakannut ruokaa,vaatteita ym., ja tiedän että ihmisille on ollut esim jouluisin jopa ainoa kerta joulun päivinä kun saanneet kunnon ruokaa ja joulumieltä. Hurstin avustus jos joku tarvii taloudellista tukea ja on eliitiltä törkeä veto hylätä ainoiden valtuuttettujen ehdotus joilla sydän on vielä mukana työssään jota he Stadin puolesta tekevät. Mutta valtaosa valtuutetuista ei tee duuniaan stadilaisten eteen vaan ELIITTISAASTAN jonka köyden pääs ne juoksee. KIITOS TEILLE VALTUUTETUILLE JOTKA VIELÄ TUNNETTE SYDÄMESSÄ JOTAIN STADIN VÄHÄOSAISIA KOHTAAN  SEKÄ MUITAKIN JOTKA HURSTIN AVUN TARPEESSA OVAT. KIITOS.

10 Comments

 1. Kalle Mehtonen
  9.11.2018 11:50

  Hiukan tarkennus lausumaan olin kun Veka Heikin faija eli mukana monien vuosien ajan jota nyt jatkaa Heikki upeasti ja tarvii kaiken tuen mitä vaan vähäosaisille voi antaa jos jonoissa on 3000 kävijän määrii ei Stadin päättäjistä valtaosa paljon arvosta huonompiosaisten elämää 😠😠

  Vastaa
 2. jari
  9.11.2018 12:01

  onko tämä nyt sitä hyvinvointi valtion oikeuden mukaisutta

  josta kokoomus eliitti vinkuu että se on uhatuna unkariasa puolassa esim

  somessa sen hyvinvoinin alas ajon kokevat juuri koviten ne heikompi osaiset
  vcaikka kun leikataan juuri olenaisista asioista murentaen sen hyvinvointi valtion palveluita
  poliitikot pokkana väitävät että he pelastavat sitä
  siis sen köyhän ihmisen tulojen leikauksillako lisätään hyvinvointia
  näköjään näiden suomen poliitikojen logikalla

  metallica lohjoitaa hurstille mutta ei helsinkin kaupunkin valtuusto

  kiva valtuusto haistakaa nyt ,,,,, kuinka moni suomalainen maksaisi veroja niin että ne ohjutuisivat vaikka hurstin säätiölle mielummin
  kuin esim yleen
  väitän niitä ihmisiä olisi 2 miljoonaa suomalaista joidenka oikeuden mukaisuus olisi hurstin ainoan vilpitömän
  kutsumus auttajan takana

  Vastaa
 3. Jari
  9.11.2018 12:30

  Punaisen Ristin pohjaton lipas

  TÄMÄN RAHOITUS EI TUOTTANUT MITÄÄN ONGELMIA SUOMEN PÄÄTÄJILLE

  väkisinkin tulee jotain mieleen ketä suositaan kuka on ykkös autettava

  MOT: Punaisen ristin pohjaton lipas
  .
  Turvapaikan hakijoiden vastaanottopalveluihin paloi vuonna 2016 yli puoli miljardia euroa valtion rahaa. Noin puolet summasta meni Punaisen Ristin vastaanottokeskuksiin, toiseksi eniten Luonalle.
  Kuluissa olisi säästetty noin kaksi sataa miljoonaa euroa, jos maahamuuttovirasto olisi onnistunut saavuttamaan tavoittelemansa hintatason.

  Grafiikka:

  Vastaanottopalveluiden kustannukset 2016
  Yhteensä 554 milj €

  –SPR 259 milj. €

  — HURSTILLE EI PENNIÄKÄÄN TÄNÄ VUONNA MUISTAAKSENI

  Luona 57 milj. €

  todelakin prioriteetit kohdilaan saatika suhteelisuuden taju rahankäytön suhteen
  näiden kahden asian suhteen

  suomen köyhistä eivät nazimat hyödy penniäkän mutta muista
  kyllä te tiedätte miljoonia
  eli nämä poliitikot ovat todella pyytetömiä
  tai sitten he ovat häikäilemätömiä hyväksi käyttäjiä

  kaksinaamaisia tekopyhiä paskakasoja muka suvaitsevaisia

  hursti ei vaan huomaa heidän hyväntahtoisuutaan ikinä

  hän itkee yleensä

  näiden suomen huumaneiden vain joillekin
  poliitikojen pyrkyreiden
  toiminan takia

  Vastaa
 4. Minä
  9.11.2018 13:02

  Kansainvälisten ammattipummien kohdalla sen sijaan ei säästellä.

  Vastaa
 5. Karri Nyman
  9.11.2018 14:13

  Ei ole kaupungilla varaa vääräuskoisille ja ateisteille. Pitää säästää fyrkat paperittomien sairaanhoitoon ja hammaslääkäreihi ja jonon ohi tietenkin.

  Olisiko aika käydä vihjaamassa asunnottomille ja muille heikko osaisille, että asialle voisi tehdä jotain? Vähintään soppa jono kaupungintalon eteen tai sitten ihan kunnon valtuustosalin valloitus. Nämä sieltä kevyemmästä päästä.

  Vastaa
 6. K.Ansa
  9.11.2018 14:29

  Heikki Hurstin leipäjonolaupeudentyö ansaitsisi hallinnolta lisäresursseja ja presidentti voisi antaa korkeimman kunniamerkin tätä esimerkillistä työtä Suomessa ja suomalaisten eteen tekevälle hvyäntekijälle. Sen sijaan että kunniamerkkejä saavat rintapieleensä poliitikot jotka ajavat Suomen hyvinvointivaltiota ja itsenäisyyttä alas sekä avittavat kansallisomaisuuden anastusta. Tolkku on Suomessa mennyt täysin kun nälkäisten eteen tehtävää hyväntekeväisyystyötäkin sabotoidaan poliittisideologisista syistä. Tätä se liian monen äänestämättä jättäminen tietää, huono-osaisilta viedään viimeinenkin apu. Hävetkää!

  Vastaa
 7. Nestori Lundahl
  9.11.2018 14:40

  Vihervasemmiston periaate: muita autetaan mutta ei suomalaisia.
  Tänään 9.11. Helsingin kaupunginvaltuusto viettää nenäpäivää näyttämällä pitkää nenää Hurstille.

  Vastaa
 8. Valtsu
  10.11.2018 20:40

  Aikalailla röyhkeetä toimintaa, olen itse joutunut tällä hetkellä tilenteeseen jossa en pääse liikumaan sillä ei ole julkista liikennettä tarjolla. Kela katsoo että 450 eur riittää kaikkeen mitä tarvitsen (puhtaus, puhelin, atk liittymät jne sekä ruoka). Olen käynyt sosiaalitoimstossa ja kysynyt myös mahdollista ruokaavustusta niin vastaukseksi sain seuraavaa : sun pitää mennä hakemaan jostain ruokapakettia esim SAALEM, tai kirkoilla on joskus ruokailua. Tämä oli se apu jota sieltä sain. Helsingissä syntyneenä ja melkein koko ikäni siellä asuneena koetan nyt päästä sinne takaisin. Tuli vaan mieleen että monillekko sosiaalitoimisto sanoo siellä että ”sun pitää mennä Hurstille” Kyllä ahdingossa olevat pannaan vielä enemmän ahdinkoon. Tuntuu jo siltä että onko mitään järkeä enää elää.

  Vastaa
 9. Suomimies
  12.11.2018 17:51

  On se väärin että jotkut tulee useamman maan läpi valmiiseen pöytään omia syrjitään turviksille pyyhitään jopa perse

  Vastaa
 10. Jaakko Uotila
  13.11.2018 15:02

  V**** vuoden vanhaa uutista taas kierrätetään. Pahoittakaa mielenne jostain muusta välillä

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top