Helsingin narinkkatorin vaalimökeillä kuultua

Extran toimittaja ja kuvaaja käväisivät torstaina tarkkailemassa vaalihulinaa Helsingin Narinkkatorilla. Osalla ehdokkaista oli paljonkin sanottavaa, osalla vähemmän.Haastatelluille esitettiin samat viisi kysymystä


Ensimmäisenä pääsi vastaamaan Harry ”Hjallis” Harkimo, Nyt-liikkeestä. Harkimo toivoo kuluttajien osoittavan vastuullisuutta kierrättämällä. Sähköautojen suhteen Harkimo oli skeptinen: Tehtailla ei ole kapasiteettia tehdä niitä niin suuressa määrin kuin oletetaan, ja sähköautot eivät vielä ole tarpeeksi kehittyneitä korvaamaan moottorikäyttöisiä ajoneuvoja suuremmassa määrin. Harkimo luottaisi vähäpäästöisiin polttomoottoriautoihin, joita teollisuus on kehitellyt jo pidemmän aikaa.


Mari Rantanen Perussuomalaisista piti vastuullisena kotimaisten tuotteiden kuluttamista, erityisesti elintarvikkeiden. Sähköautojen elinkaaren aikaisiin päästöihin on laskettava mukaan niiden raskasmetalli-päästöt. Lobbausten tiukempaa kontrollia hän kannatti, ja Helsingin kaupungin ideaa lobbarirekiseristä hän piti hyvänä. Ehdokas kertoi saaneensa kampanjoinnin aikana paljon palautetta suomalaisten hädänalaisten heikosta tilanteesta. ”Oma kansa ensin” oli hänen ajatuksensa. ”Jos yli kolme miljardia kuluu maahanmuuttoon, ja omia laiminlyödään, prioriteetit eivät ole kohdallaan.


Liberaalien Anna Aaltonen on ehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä. Vastuullista kuluttamista koskevaan kysymykseen Aaltonen vastasi kertoen markkinaliberaalina luottavansa kuluttajien harkintakykyyn. Puoluetukea kansanedustajamäärän mukaan hän piti epäedullisena pienille puolueille. Ehkä tuki voitaisiin maksaa äänimäärän mukaan, kysyi ehdokas. Humanitaarista maahanmuuttoa hän ei haluaisi syyllistää, vaikka suuren pakolaisbuumin aikana Suomessa oltiin valmistautumattomia, ja virheitä tehtiin. Verokuormaa liberaalit haluaisivat keventää.


Vasemmistoliitto oli ainoa, jolle kysymykset olisi pitänyt antaa ennakolta. Se ei olisi ollut oikeudenmukaista muita kohtaan, joten haastattelua ei syntynyt.


Piraatit arkailivat heille uutta mediaa. Ei siis haastattelua.


Keskustan Terhi Peltokorpi piti ympäristönäkökulmaa kulutuksessa tärkeänä. Yksi ongelma aiheutuu pakkaamisesta, joka lisää jätteiden määrää. Peltokorpi toivoo vähemmänhaitallisia pakkausmateriaaleja. Puoluetuen ongelmallisuutta hän piti pohdinnan arvoisena. Lobbaamiseen on kiinnitetty huomiota Keskustan eduskuntaryhmässä, ja pidetty listaa edustajien tapaamista lobbareista, ja julkinen rekisteri lobbareista olisi Peltokorven mielestä kannatettava ajatus.


Sinisten Toni Ahvakaan ei ollut kuullut Extrauutisista, muttei jänistänyt hänelle tuntematonta mediaa. Lähiruoan kulutuksen lisäämistä, mm. julkisissa hankinnoissa hän piti suotavana myös ympäristösyistä. Sähköautojen tuloa hän ei pitänyt ihan lähiajan asiana, ja polttomoottorien kieltämistä hän vastusti. Päätöksenteon läpinäkyvyydessä Ahva näki olevan parannettavaa. Tehtyjä leikkauksia, joilla on ollut epäedullisia vaikutuksia pienituloisten asemaan, hän pitää talouden sanelemina ratkaisuina.


Vihreillä oli kiire.


Ilja Janitskin Seitsemän tähden liikkestä piti hyvänä kierrätyksenä kaupan myymättäjääneiden elintarvikkeiden jakamista kodittomille tai muille vähäosaisille. Ilmastokeskustelua Janitskin piti absurdina. Sähköautojen akkujen valmistuksen päästöt tekevät niistä bensa-autoja ympäristöhaitallisempia, muistutti Janitskin. Korruptiota ja hyvä-veli verkostoja hän piti epäkohtana. Janitskinin mielestä maahanmuuttoon käytettävät 3,2 miljardia pitäisi käyttää oman maan köyhiin.


Pertti Riihelä Kristillisdemokraateista piti vastuullisena kuluttamisena sitä, että käy töissä ja kuluttaa sitten ansaitsemansa rahat. Toki työelämän ulkopuolisillakin, kuten eläkeläisillä, pitää olla mahdollisuus kuluttaa. Pakokaasun poisjäämistä hän piti sähköautojen etuina. Töölössä asuvana hän koki katupölyn ongelmana. Ahdinkoon joutuneiden auttamista Riihelä piti tärkeänä ja oikeudenmukaisena, niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin. Suomen pitäisi ehkä pakolaisten vastaanotossa toimia niin, että mennään näille leireille joita on kriisalueilla, hakemaan ne ihmiset jotka tarvitsevat turvaa ja tukea.


Kokoomuksen Atte Kaleva mainitsi vastuullisesta kuluttamisesta esimerkkinä reilun kaupan tuotteet, joita hän itsekin ostaa. Puoluetukea hän pitää demokratian kannalta hyvänä asiana. Lobbaamisen epäkohtiin puuttumista lainsäädännöllisillä keinoilla hän piti vaikeana. Hyvä-veli -kerhot ovat Kalevan mielestä katoamassa. Kansantaloudellisesti hyödyllisenä hän pitää sellaista maahanmuuttoa, joka tuo Suomeen itsensä elättävää väkeä, eikä lisää rasitusta julkistaloudelle. Integroitumiseen haluttomia ja tukien varaan heittäytyviä hän ei haluaa Suomeen lisää. Maahanmuuttopolitiikalla on edistettävä sellaisten ihmisten tuloa, jotka haluavat sopeutua ja joilla siis on omaa aktiivista kotoutumishalukkuutta, ja rajoittaa sopeutumishaluttomien tuloa.

Haastatelluilla ehdokkailla oli paljon muutakin kiinnostavaa sanottavaa, jota voi kuunnella videoleikkeillä. Valitettavasti Vihreiden tapahtuman alkaminen torilla nosti taustamelun sille tasolle, ettei haastatteluja voinut jatkaa. Tästä syystä Sosialidemokraatit jäivät haastattelematta.

1 Comment

  1. Harri Huovinen
    13.4.2019 00:48

    Erinomainen jalkautuminen. Hyvät kysymykset. Tosi harmi tuo ettei SDP päässyt möläyttelemään sammakoita. Mutta koetan kestää.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top