Helsingin poliisi aikoo nujertaa katujengit

Saas nähdä kuinka käy, mutta tosissaan ovat. Poliisin sisältä muodostetaan yksikkö joka käy monen ryhmän voimin katujengien kimppuun.

Tämä kävi ilmi Helsingin poliisin medialle järjestämässä yhteiskunnallisia asioita käsitelleessä viestintätilaisuudessa. Poliisin mukaan siihen tulee uhka tutkintaryhmä, analyysi- ja tiedusteluryhmä ja vielä erikseen omat yksiköt valvonnalle ja estotoiminnalle.

Jengejä on alkanut tulla kuin sieniä sateella

Viime vuoden keväästä lähtien jengien määrä on vain lisääntynyt, eikä kysymys ole mistään ”murkkuporukasta,” tosin nuorimmat katuryöstöistä kiinniotetut ovat olleet kymmenvuotiaita. Nämä ovat keskimäärin 20 vuotiaitten 95%:sti ulkomaalaistaustaisten nuorten miesten järjestäytyneitä joukkoja.

Noiden tekemien rikosten määrä on jo tänä vuonna kasvanut vuoden takaisesta kolmanneksella ja niitä on kirjattu pelkästään Helsingissä 1300 siis yli 100 per kuukausi 3-5 joka päivä. Poliisi on pitänyt ongelmaa vakavana jo viime kesästä lähtien mutta vasta viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla myös vihreitä edustava sisäministeri Krista Mikkonen myönsi, että ”katujengit ovat iso ongelma.”

Sama ilmiö on kasvussa myös Espoossa ja Vantaalla, eivätkä ”paitsi” ole jääneet myöskään Tampere ja Turku. Kukaan ei pysty sanomaan, etteivätkö seuraavana ole vuorossa muut Suomen yli 100 000:n asukkaan kaupungit jne.

Tämä on poliisin mukaan aivan uusi ilmiö ja mitään tällaista ei meillä ole koettu ainakaan tällä vuosituhannella ja aiemmin se olisikin ollut yhteiskunnan koostumuksen vuoksi mahdotonta.

Ylimielisyys ja viha kostaytuu jengiläisille

Sen lisäksi, että nuo jengit käyvät lähes kenen tahansa kimppuun, niin toistaiseksi ne ovat keskittäneet suurimman raivonsa toisiin maahanmuuttajasakkeihin.

Yksi keskeinen asia jolla vihaa boostataan on nk. ”gangstarap”, jossa ”lauletaan” omasta ylivoimaisuudesta ja myös kerrotaan ketä erityisesti vihataan ja jolle ”kyllä vielä kostetaan”. Lontoon poliisi on aloittanut jo ajat sitten noiden netissä leviävien videoiden tarkan katselun ohella kuuntelun, koska tällä tavoin usein selviää koska -suunnilleen- ja kenen kimppuun hyökätään, samaan on varmaan menossa myös Helsingin poliisi.

Aseina näilla muutaman kymmenen hengen jengeillä on puukkoja, pistooleita – jotka on usein ”korjattu” startti pistooleista, pyörän kettinkejä, pesäpallomailoja, liki main metrin mittaisia viidakkoveitsiä ja jopa puoliautomaattisia aseita.

Poliisi ei suoraan myöntänyt, että olemme ”Ruotsin tiellä”, ei vaan olemme Helsingin poliisin mielestä ”Suomen tiellä.” Joka tarkoittaa sitä, että olemme tuon Ruotsin tien alkutaipaleella.

Helsingin poliisin -ainakin paperilla -vahva panostus katujengien lopettamiseksi ja jopa uhkan poistamiseksi on tietenkin oikea suuntaus, jota kaikki suomalaiset kannattavat mutta nähtäväksi jää onko tai saadaanko siihen riittävästi resursseja niin henkilöstöä kuin materiaaleja?

Kysymyksen voi asettaa perustellusti, koska etenkin Helsingin poliittinen johto on halunnut avokätisesti tukea esimerkiksi laitonta maahanmuuttoa ja niin kutsuttuja paperittomia.

Seppo Huhta

3 Comments

 1. Turhia kuvitelmia
  29.11.2022 19:39

  Millä ne katjengit nujertaa? Eihän ne voi huumeiden katukaupallekkaan yhtään mitään. Ainoa vaihtoehto olisi ympärivuorokautinen korttelipoliisi-toiminta -80 luvun malliin. Mutta eihän meillä ole niitä sheriffejä jotka partioisivat kaduilla edes öiseen aikaan. Ihan turha kuvitella että poliisi voisi katujengeille yhtään mitään.

  Vastaa
 2. Kaikki Vihreet on hulluja
  29.11.2022 19:51

  Voishan se onnata, mutta mielisairaat Vihreet sen voi kampittaa.

  Vastaa
 3. murre iisakki riepunen
  1.12.2022 08:33

  Perustetaan työryhmiä, pidetään palavereja, koordinaatioita, pähkäillään kuka ja mitä saa tehdä, ettei vaan kukaan suutu. Taposet sun muut vihreät lehdistötilaisuudessa inttävät ettei varsinaisia katujengejä ole olemassa, jos onkin, niistä ei vaaraa sivullisille, keskenään nahistelevat, kuten nuorten miesten tapana on, joten eiköhän tämäkin rynnäkkö jengejä vastaan lopahda alkuunsa, ministeriön varoitellessa liian kovista otteista.
  Valtamedian, etenkin Ylen vähätellessä ongelmaa jolta verorahojen tuntuvaa leikkausta useampikin taho ehdottelee.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top