Helsingin poliisilaitokselle moitteet romanien valvonnasta

Poliisihallitus on antanut Helsingin poliisilaitokselle moitteet romanien valvontaa koskevassa asiassa.

Moitteet liittyvät Helsingin poliisilaitoksella 2010-luvun puolivälissä olleeseen erityisesti romaniväestöön kohdistuneeseen ennaltaestämis- ja tiedonkeruuoperaatioon (KURI1). Poliisihallituksen saatua asian tietoonsa,  se aloitti asiasta oma-aloitteisesti laillisuusvalvontaselvityksen. Tavoitteena oli selvittää, onko projektin suorittaminen rikkonut etnisen profiloinnin kieltoa.

Poliisihallituksen mukaan operaatioon liittyvän toimintaohjeen yleisluonteiset kirjaukset olivat ongelmallisia

– Ainoastaan tiettyyn väestöryhmään kohdistuva menettely ei voi olla osa normaalia poliisitoimintaa. Tämänkaltaisten operaatioiden on aina perustuttava tietojohtoisuuteen, konkreettisiin ilmiöihin ja käsillä oleviin tutkintoihin. Henkilön oikeuksiin ei koskaan voida puuttua ainoastaan tämän etnisen taustan perusteella, poliisiylitarkastaja Pekka-Matias Väisänen Poliisihallituksesta toteaa.

Ratkaisussaan Poliisihallitus katsoi, että saadun selvityksen perusteella operaatioon liittyvän Helsingin poliisilaitoksen toimintaohjeen mukaisella menettelyllä sinänsä on ollut yhdenvertaisuuslain mukainen oikeuttamisperuste, eikä ole syytä epäillä menettelyssä olleen kyse syrjinnästä etnisen taustan perusteella.

– Toiminta on siis säädetyllä tavalla perustunut lakiin, sillä on ollut lähtökohtaisesti hyväksyttävä tavoite ja poliisimiesten käyttämät keinot tavoitteen saavuttamiseksi vaikuttavat olleen oikeasuhtaisia, Väisänen sanoo.

– Vaikka toimenpiteen kohteeksi valikoitumiseen on vaikuttanut henkilöiden oletettu etninen alkuperä, se ei kuitenkaan ole ollut toimenpiteiden ainut tai määräävä peruste.

Poliisihallitus on ratkaisussaan kiinnittänyt Helsingin poliisilaitoksen huomiota syrjintää koskevien näkökohtien ja etnisen profiloinnin kiellon huomioimiseen kaikessa poliisitoiminnassa.

Sivulliset ovat joutuneet vaaraan

Helsingin poliisilaitokselta saadun selvityksen mukaan kyseessä oli vuosina 2013-2015 toiminnassa ollut operaatio, joka oli liittynyt romanisukujen välisiin levottomuuksiin. Projektin taustalla oli lyhyen aikavälin aikana poliisin tietoon tulleet lukuisat suomalaisten romanisukujen toisiinsa kohdistamat vakavat henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset. Rikoksille oli ollut ominaista, että ne olivat tapahtuneet ampuma-asetta käyttämällä.

Ammuskelut ja muut väkivallanteot tapahtuivat usein julkisella paikalla siten, että myös sivullisten henki ja terveys olivat vaarassa.

Lähde: Poliisihallitus 04.06. 2021.

4 Comments

 1. Obelix
  4.6.2021 15:21

  En sano, enkä väitä, mutta jotenkin minulla on hytinä siitä, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ”joku taho” aloittaa oma-aloitteisesti laillisuusvalvontaselvityksen tästä poliisihallituksen ”pyllyttärien” suomalaisvihamielisestä toiminnasta, koska on pakko. Jonka selvityksen tavoitteena on selvittää, onko ko. projektin suorittaminen rikkonut Suomen kansalaisten enemmistön oikeusturvaa – varsinkin katutason väkivaltaa ja omaisuusrikoksia koskien.

  Vastaa
 2. murre iisakki riepunen
  4.6.2021 17:31

  Meidän Impivaara-aikaa kaihoisasti muistelevien on syytä muistaa se tuhon vimma, joka päättäjiä vallassaan pitään, otteesta irti ei pääse, yhä tiukemmin se villitsee kantaväkeen kuuluvien kimppuun käymisen. Etniset ryhmät, oli ne mitä tahansa, voivat mellastaa suht rauhassa, arvostelun kohteeksi ei mellakoivat joudu, puolesta puhujia kylläkin, ministereitä myöten.
  Etnisten vähemmistöjen tekemät raakuudet lakaistaan piiloon, valtamedia on hipihiljaa, ylistää naisenergian voimaa ja lumoa.

  Vastaa
 3. Junnu
  6.6.2021 05:38

  ..tun ääliöt tajuatteko että jotkut vetää lujaa

  Vastaa
 4. Juurivesi päässä
  6.6.2021 18:46

  Valvoisivat vaikka nopeusrajoituksia. Kun sitä ajaa rentoa maalaistietä 60km/h nopeusrajoituksen mukaan niin 10km matkalla ohi päräyttää sellainen kasa mopoja ja bemareita jotka tuulettaa keskisormea että oikein ihmetellä täytyy. Tänäänkin yksi can-amin traikki lullalla koitti päästä farmari bemarin peesissä ohi, ylämäkeen ja vasemmalle kaartuvaan kurviin, jossa näkyvyys oli täysin nolla. Yllätys oli suuri kun vastaan tulikin auto. Bemari ehti nipin napin omalle kaistalle ja se traikkilullalla kurvaili vasen-oikee siksakkia niin että perätuhdolla ollut vaimo ja lullassa ollut lapsi heiluivat kuin räsynyket. ihme ettei se vaimo pudonnut sieltä tielle. Ja sitten taas tuuletettiin keskisormea. Vaikka todellakin, koko tienpätkällä on 60km/h rajoitus.

  Mikä siinä on että motoristeille nousee juurivesi päähän näin keväisin? Aina sanotaan että ”yksi mätä omena”… Tuon pätkän aikana laskin yli 20kpl. Luulisi poliisiakin kiinnostavan. Mutta ei, vaikka tietää missä ne kokoontuu ja mistä ne lähtee ”tuppi nurin”. Siinä alkupään 40km/h pätkällä mennään toistuvasti toistasataa. Varsinkin ne joilla ei le varaa äänenvaimentimiin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top