Helsingin Sanomien uutisessa vakava Apottia koskeva virhe

HUS:n vastine Helsingin Sanomien 1.10.2020 julkaistuun uutiseen erikoissairaanhoidon hoitotakuujonoista ja Apotista.

Helsingin Sanomat on 1.10.2020 julkaisemassaan, toimittaja Katja Kuokkasen kirjoittamassa uutisessa jälleen toistanut virheellisesti, että potilastietojärjestelmä Apotin ”hankala käytettävyys” olisi johtanut tapahtumaketjuun, jossa potilas kuoli keväällä 2019. Helsingin Sanomat esitti saman, täysin perättömän väitteensä ensimmäisen kerran 30.1.2020. HUS totesi jo tuolloin, että sairaalassa ei ole todettu yhtään Apotin vuoksi tapahtunutta kuolemantapausta

HUS edellyttää Helsingin Sanomien oikaisevan tekemänsä virheen välittömästi.

Koronaepidemia suurin yksittäinen syy hoitotakuujonojen pidentymiselle

Artikkelissa annetaan myös harhaanjohtavasti ymmärtää, että Apotin käytettävyys olisi merkittävästi vaikuttanut HUSin hoitotakuujonojen kasvuun. Noin kaksi kolmasosaa yli kuusi kuukautta odottaneiden hoitojonosta on muodostunut koronaepidemian synnyttämän poikkeustilanteen vuoksi. Apotin kevään käyttöönoton vuoksi leikkaustoimintaa supistettiin suunnitellusti. Ilman keväällä alkanutta koronaepidemiaa olisi näin syntynyt hoitojonon osa kuitenkin saatu tähän mennessä jo lähes kokonaan purettua.

Tämänhetkisestä jonotilanteesta annetaan 5.10. selvitys HUSin hallitukselle. Jonotilanne vaihtelee yksiköittäin. Esimerkiksi jutussa mainitulla Lasten ja nuorten sairaudet tulosyksikön erityispediatrian linjalla, hematologiassa ja kardiologiassa, ei ole ollenkaan hoitotakuujonoa.

Elokuun jonotiedot löytyvät tänään 1.10. julkaistuilta HUSin uusilta verkkosivuilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top