Helsinki päätti kieltää ”rasistisen toiminnan” tiloissaan

Helsingin kaupunki, joka Pohjanmaalla muistetaan vuonna 1995 huomattavia taloudellisia vahinkoja aiheuttaneiden, ja jo rikoksesta kiinnijääneiden ns. kettutyttöjen tiedotustilaisuuden sallimisesta edustavassa Pauligin huvilassa (kuvassa), on nyt kieltänyt ”rasistisen” toiminnan tiloissaan. Kaupunginhallitus päätti asiasta maanantaina (17.09.).

Helsingin Uutiset 18.09.2018:

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaina, ettei kaupungin tiloja saa käyttää enää rasistiseen toimintaan. Päätös syntyi vihreiden Alviina Alametsän valtuustoaloitteen pohjalta, jossa linjattiin, että tilojen käyttö kielletään tilaisuuksilta, jotka rikkovat YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta. Ulkopuolelle rajataan myös väkivaltaa tuottavien tai sitä suunnittelevien yhteisöjen toiminta.

Laitonta toimintaa sisänsä ei rajattu tilojenkäytön ulkopuolelle, joten se lienee hyväksyttyä, -kuten tähänkin asti. 1990-luvulla Helsingin kaupungin nuorisolautakunta antoi vuosittaista toiminta-avustusta yhdistykselle ”Helsingin Nuori Kansalaisaktivismi”, joka jakoi rahat oman harkintansa mukaan ”rekisteröimättömille ryhmille”. Samoihin aikoihin alkoi myös Helsingissä erilaisiin mellakoihin ja ilkivaltaan yltynyt toiminta, jonka rahoituslähteet ovat epäselvät, -tai sitten eivät.

Maanantainen päätös ei ota kantaa Helsingin aiemmin noudattamaan tulojenvuokraus- ja raha-avustus-politiikkaan. Sensijaan määritellään uusi poissulkemisen kriteeri: ”Rasismi”.

Asiasta käytiin maanantaina tiukka äänestys. Kaupunginhallituksen esittelijän ehdotuksen mukaan Suomen laki ja hyvät tavat muodostavat riittävän ohjeistuksen kaupungin tilojen asukaskäyttöön. Aloitetta kannattaneiden mukaan pelkkä laki ei kuitenkaan riitä. Vastaehdotus voitti äänestyksessä äänin 8–6.

Nyt hyväksyttyä Alametsän ehdotusta kannattivat:

 • Paavo Arhinmäki (vas),
 • Veronika Honkasalo (vas),
 • Maria Ohisalo (vih),
 • Otso Kivekäs (vih),
 • Anni Sinnemäki (vih),
 • Sanna Vesikansa (vih),
 • Marcus Rantala (rkp),
 • Nasima Razmyar (sdp).

Esittelijän kantaa tukivat äänestyksessä:

 • Terhi Koulumies (kok),
 • Pia Pakarinen (kok),
 • Wille Rydman (kok),
 • Jan Vapaavuori (kok),
 • Daniel Sazonov (kok).
 • Mika Raatikainen (ps).

Tyhjää äänesti Tomi Sevander (sd.).

Kaupunginhallituksen kokoomuslainen jäsen Daniel Sazonov epäili hyväksytyn sanamuodon tulkinnanvaraisuutta,  ja muistutti että kaupunginhallitus on jo päättänyt, että kaupungin asukastilojen vuokraajilta edellytetään ”kaupungin arvojen” kunnioittamista.

Näitä olisivat ihmisten yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus. Sazonov piti tätä muotoilua riittävä kieltämään myös rasismin.

Vihreiden Alviina Alametsä muistutti keskustelussa Soldiers of Odin -katupartiojärjestöstä, joka hänen mukaansa ”herättää pelkoa”.  Miten kielletty rasismi tunnistetaan, ja miten vältetään mielivaltaiset päätökset, siihen ei kaupunginhallituksessa syvennytty.

Extran tiimi etsikin aiempia esimerkkejä, miten Helsinki on luovuttanut tilojaan selvästi epäeettiseen ja ”kaupungin arvojen vastaiseen” toimintaan. Löysimme tämän ”kettujen vapauttajien” toiminnan, jota nämä pääsivät  -Nuorisoasiankeskuksen myötävaikutuksella-  esittelemään kaupungin paraatitiloissa, edustushuvilassa, lehdistölle v.1995.

Mitä ”kaupungin arvot” sitten lienevätkään, kaupunkilaisten arvoihin turkis-elinkeinoon kohdistuva ilkivaltakampanja ei oikein mahdu. Turkiseläimiä kasvatetaan eripuolilla Suomea, vuosittainen turkishuutokauppa, jossa tuottajien turkikset lähtevät maailmanmarkkinoille, pidetään Vantaalla. Helsinki on yksi turkisvaate-kaupan ja turkisten muokkauksen keskuksia Suomessa.

1990-luvulla alkanut turkis-elinkeinon häirintä on tuottanut suuria vahinkoja kasvatukselle ja jalostukselle, ja sitäkautta työllisyydelle ja vientikaupalle. Suomalaisia turkiksia pidetään maailmalla korkeatasoisina jalostuksen ja eläinten hyvän hoidon tuloksena. 

Helsingin kaupunginhallituksen päätöksestä kertoi Helsingin Uutiset 18.09.2018.

3 Comments

 1. Iblis Ginjo
  20.9.2018 13:14

  En tiedä onko helsingin kaupungin tiloissa moskeijoita, mutta siellä opetettavan rasismin ja vihapuheen takia kaupunki varmaan häätää semmoiset jos niitä on?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   20.9.2018 13:47

   Voimme olla tästä melkoisen varmoja! Ainakin puhe, että ”eduskunnan katolla tulee liehumaan ISIS:n lippu”, aiheuttavat heti häädön. Vaihtoehtoisesti vuokran alennuksen, tai siirron parempiin tiloihin.

   Vastaa
 2. Karri Nyman
  21.9.2018 02:48

  Kaikki ääri vasemmiston toiminta kielletty! Hienoa!

  Vai onko antifan rasismi Parempaa rasismia?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top