Herrat ja rouvat ministerit: Jezidi-lapsella on teille kysymys

Islamistit aloittivat jezidi-vähemmistön kansanmurhaamisen Sinjarin verilöylyllä, vain kuusi vuotta sitten, 03.08.2014.  Terroristijärjestö ”islamilainen valtio” IS (ISIS) hyökkäsi silloin Sinjarin asutuskeskukseen Pohjois-Irakissa tappaen osan asukkaista, osan pystyessä pakenemaan läheisille vuorille. Joukkomurha kohdistui jezidien uskonnolliseen vähemmistöön ja kurdeihin, joiden tilalle jihadistit halusivat tuoda sunni-muslimeja ja arabeja, joiden odotettiin olevan suopeampia poliittiselle islamille.

”Islamilainen valtio” IS valtasi lyhyessä ajassa suuria alueita Irakissa ja Syyriassa, nimittäen terrorisoimaansa seutua ”kalifaatiksi”, ja toteuttaen siellä islamilaista lakia. Jihadistit tukeutuivat paikallisiin ääriaineksiin, mutta keräsivät joukkoihinsa myös jyrkkiä muslimeja mm. Euroopasta, -Suomestakin. Suomi olikin jihadisteille hyvin edullinen värväysmaasto, sillä täältä lähti muslimien lukumäärään nähden enemmän terroristiryhmien rekryytteja, kuin muista eurooppalaisista maista. Pohdimme myöhemmin tähän johtaneita syytä. Katsomme ensin, mitä IS:n ns. taistelijat tekivät. IS:n soturin kuulustelu:

ISIS komentaja kertoo:

 • Tapoin 900 ihmistä,
 • raiskasin noin 50 tyttöä (15-16 vuotiaita).
 • Raiskasin enemmän kuin 200 naista.

Kirjaimellistakin jyrkempi koraanintulkinta tukee ei-uskovaisten dehumanisoimista, mieltämistä vailla ihmisarvoa oleviksi objekteiksi. Mihin tämä käytännössä johtaa, sen kertoi videolla kuulusteltu entinen IS:n upseeri.

Suomeen on kesän aikana tuotu Syyriasta tutkintavankeudesta karanneita terroristijärjestön jäseniksi -siis sotarikollisiksi- epäiltyjä. Arvostelijoiden mukaan Suomen valtio auttaa raskaista rikoksista epäiltyjä välttämään oikeutta. Siirtoihin liittyy monia epäselviä piirteitä: Suomeen tuodut ”mustat lesket” ovat olleet Koillis-Syyrian kurdihallinnon ylläpitämissä vankiloissa, ja karanneet niistä. Heidät on siis tuotu Suomeen ilman minkään syyrialaisen viranomaisen suostumusta, vankikarkureina. Toinen epäselvä kysymys on, mikä taho on auttanut heitä liikkumaan usean eri sotavoiman kontrolloiman itäisen Syyrian läpi Turkkiin.

Uutisvirrassa on esiintynyt käsitys, että auttaja on ollut Turkin tiedustelupalvelu, ellei itse ”ISIS”. Valtiollinen toimija ehkä, mutta se on toiminut suvereenin Syyrian Arabitasavallan alueella. Sen enempää Damaskoksessa oleva maan virallinen hallitus kuin Koillis-Syyrian kurdi-itsehallintokaan eivät hyväksy Turkin läsnäoloa Syyrian maaperällä: Turkki on yksiselitteisesti laiton miehittäjä. Suomalaisten diplomaattien tietojenvaihto turkkilaisten kanssa Syyriassa tapahtuvista asioista olisi hyvin erikoinen toimenpide, ja ansaitsisi oman juridisen tarkastelunsa.

Kuusi vuotta sitten Sinjarista alkanut kansanmurha hävitti vuosisatoja vanhoja yhteisöjä, muutti alueen etnistä koostumusta, ja siihen liittyy hirvittäviä tragedioita. Pahinta on kuitenkin, että se jatkuu yhä. Turkin islamistipresidentin Recep Tayyip Erdoganin viime vuoden lokakuussa aloittama hyökkäys Koillis-Syyriaan rohkaisi maan alle menneitä IS:n kannattajia esiin. He ilmaantuivat uhkailemaan sunneja, shioja, kurdeja ja jezidejä entiseen tapaan. IS:n solut aloittivat uudelleen terrori-iskut, ja IS:n entisiä sotureita liittyi Turkin tukemiin miliiseihin, -terrorisoimaan väestöä.

Erdoganin julistamalla ”rauhanvyöhykkeellä” karkoitettiin viime vuoden lokakuun jälkeen kodeistaan vähintään 300 000 asukasta, kurdeja, arabeja, kristittyjä ja jezidejä, jotka olivat saaneet siihen asti rakentaa uudelleen ”islamilaisen valtion” IS:n tuhoamaa elämäänsä. Monille tämä oli jo toinen pakolaisuus Syyrian sisällissodan aikana. Samaan aikaan, kun Koillis-Syyrian asukkaat kärsivät uudesta -tälläkertaa Turkin valtion tukemasta- terrorin aallosta, IS:n ”mustat lesket”, jotka vapautuneiden jezidi-orjien mukaan ovat aktiivisesti osallistuneet jezidien ja kristittyjen kidutuksiin, hakevat turvapaikkoja Euroopan maista.

Inhimillinen katastrofi, joka alkoi kuusi vuotta sitten, ei siis ole vielä ohi, eikä sen tekijöitä ole rangaistu. ”Islamilainen valtio” IS on menettänyt kaikki joskus hallitsemansa alueet, mutta toimii yhä vaarallisena terroristijärjestönä, ja syyrialaisen käsityksen mukaan on siirtämässä organisaationsa keskeisiä osia turvaan Eurooppaan. Sivistyneiden maiden viranomaisten tulisikin kuunnella syyrialaisia pakolaisia ja islamistisen terrorin uhreja,  olla keräämättä suojiinsa oikeutta pakenevia terroristeja ja toimintansa jatkamista valmistelevan terrorijärjestön esikuntaa.

Kysymys, jonka välitämme teille, kuuluu: Miksi Suomen valtio edistää kansanmurha-rikoksesta epäiltyjen tuomioiden-välttelyä ja ja sallii terroristien rakentavan organisaatiotaan EU-maan alueella? Ei tarvitse vastata täällä, vastatkaa itsellenne.

Otsikkokuvan ”ISIS”-lippujen heiluttajat on kuvattu Lontoossa.

Saamaan aikaan toisaalla: IS 30.08.2017 Suomeen palaaville Isis-taistelijoille esitetty ”ohituskaistaa” sosiaalipalveluihin – ministeriö pitää ongelmallisena.

Irakin Yazidi-alueelta on löydetty yli 80 joukkohautaa, joihin ISIS-terroristit ovat haudanneet satoja teloittamiaan Yazidi-siviilejä. Kuitenkin enemmän kuin 2 800 Yazidi-naista ja -tyttöä on edelleen ISIS:n vankeudessa sen jälkeen, kun heidät on myyty seksiorjina Irakissa ja Syyriassa.

”Nuorin tyttö, jota tutkin, oli 8-vuotias. Ja hän oli noin kahdeksan kuukautta ISIS: n käsissä. Hän myytiin 10 kertaa. Tämä tarkoittaa, että 8 kuukauden aikana hänet raiskattiin satoja kertoja”, kertoo psykologi Dr. JI Kizilhan, trauma-asiantuntija Saksasta.

3 Comments

 1. jani
  3.8.2020 17:19

  Soini sanoi ennen 2015 vyöryä: Jesideitähän voisimme ottaa. He ovat kristittyjä.
  Montako jesidiä otimme? Kaikki tulijat ovat muslimeja eli jesidien vainoajia.

  Vastaa
 2. Juha6
  3.8.2020 20:39

  Suomi on sairas maa ja sairaammaksi muuttuu. Ja ihmiset haluavat sitä.. omituista mutta totta.

  Vastaa
 3. Asta Saarelainen
  5.8.2020 18:47

  Mitä tuumit haavisto tästä?
  Eikö yhtään pistä ajattelemaan??
  Voitko käsi sydämellä sanoa,että toimit oikein ja laillisesti?????

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top