Hezbollahin kakkosmies uhoaa: ”Ohjuksemme yltävät kaikkialle Israeliin”

Libanonilaisen radikaalin shia-puolueen Hezbollahin toiseksi tärkein johtaja, sheikki Naim Qassem, on antanut iranilaiselle uutiskanavalle huolestuttavan lausunnon. Hänen mukaansa Hezbollahilla on hallussaan ohjuksia, jotka yltävät koko ”miehitetylle alueelle”, so. Israelin valtion alueelle.

Ottaen huomioon Lähi-Idälle tyypillisen retoriikan lajin, lausunto ei välttämättä tarkoita, että ohjukset ammutaan Israeliin nyt ja heti, mutta paineita ampumiseen on kun Hamas on etelärajalla jo ammuskellut omansa. Ettei pääministeri Benjamin Netanjahu reagoinut Hamasin ohjustuleen riittävän kovalla kädellä Negevin seutujen siirtokuntalaisten mielestä, aiheutti Israelissa hallituskriisin. Näin muodoin israelilaisiin asutuskeskuksiin yltävät ohjukset Libanonin-Israelin rajalla ovat epävakauttava tekijä, jolla saattaa olla dramaattisia seurauksia.

Ainakin Libanonin shiat tuntevat hyvin dramatiikan, sillä heillä on ollut jo pitkään tapana kuljetella milloin minkinlaisia sukkuloita tai tuubeja kuorma-auto -kyydillä, kiljuvan väkijoukon seuratessa perässä. On todennäköisiä syitä, että nämä sessiot liittyvät uskontoon, sillä ”Hezbollah” tarkoittaa ”Jumalan puolue”. Niin tai näin, kaikki missä on terävä kärki ja joka lentää vetäen vaikuttavannäköistä lieskaa perässään ja pitää pahaa ääntä tuntuu kiinnostavan lähi-itäläisiä suuresti. Jos ne saadaan vielä tippumaan johonkin Israelin asutuskeskukseen, se on pelkkää plussaa.

Miksi käsittelemme tätä vakavaa aihetta hieman kevyesti, se johtuu siitä että on seurattu Lähi-Itää jo pidempään. Voimme vain kuvitella, millaisella älämölöllä kotona Lebanonissa on kuunneltu kun johtaja on Iranin pappisvaltion vieraana ja uhoaa ohjuksista. Lienevät tanssineet piirissä ja tömistelleet lattiaa, eivätkä parrat ole pysyneet kuivina. Jos jollakin porukalla on niinsanotusti sota-into päällä, sillä on merkitystä muulle maailmalle. Muistutamme, etteivät Iranin pappisjohtajat näe Holokaustissa muuta vikaa kuin että se jäi kesken.

Jatkuu mainoksen jälkeen.

Nyt sitten on käyty Teheranissa puhumassa kovia. Hezbollahin aseelliset voimat olivat nyt päättymäisillään olevassa Syyrian sisällisodassa presidentti Bashar al Assadin tärkein paikallinen liittolainen, ja sai sekä sotakokemusta että nykyaikaista aseistusta Assadin dynastian toiselta tukijalta Iranin pappishallitukselta. Israel on sekä ilmaissut huolensa että ryhtynyt moniin diplomaattisiin manöövereihin mm. Venäjän kanssa saadakseen Iranin Vallankumouskaartin pidettyä poissa omilta rajoiltaan.

Iranin tukemat joukot ja iranilainen aseistus ovat näistä ponnisteluista huolimatta muodostuneet huolenaiheeksi Tel Aviville, joten IDF on useasti iskenyt Syyrian alueelle, kohteena juuri Iranin sinne tuoma raskas aseistus.

Hezbollahin ohjus-uho saattaa syöstä uuteen alueelliseen kriisiin, mitkä niillä päin tuppaavat olemaan pitkällisiä ja sitkeitä:

  • Pääministeri Netanjahun pelivara olla reagoimatta jyrkästi mahdolliseen ohjus-ammuskeluun tuli kulutettua Gazan äskeisessä välikohtauksessa. Tel Avivista voinee siis odottaa tiukkaa asennetta, jos…
  • Israelin reaktio ei voi olla ulottumatta Lebanonin alueelle, mikä epävakauttaa maan tilannetta ehkä ratkaisevasti.
  • Uusi sisällissota Lebanonissa voi muodostua Syyrian kriisiä vaarallisemmaksi, varsinkaan kun Syyrian rauhoittuminen edellyttää malttia hyvin monilta tahoilta.
  • Kriisi Lebanonissa samaan aikaan, kun USA:n ja Iranin välit ovat kehittymässä vaaralliseen suuntaan, voi tehdä kokonaistilanteen hallitsemattomaksi.
  • Iran on sopivasti Hormuzin salmen äärellä, ja voi suuttuessaan sulkea keskeisen öljynkuljetusreitin.

Hezbollah, Jumalan Puolue, toimii myös Suomessa. Heidän keltaista lippuaan on nähty mm. rauhanmielenosoituksissa.

Asiasta kertoi Sputnik News 09.12.2018: Hezbollah Official: All of Israel Within Reach of Our Missiles.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top