Hiilineutraalin tieliikenteen suunnitelma luonnoksella, -lue ja pelästy

”Fossiilittoman liikenteen tiekartta on suunnitelmaluonnos siitä, miten kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä ja poistetaan vuoteen 2045 mennessä”, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriö tänään.

Liikenne- ja viestintäministeriö perusti eilen ministeriöiden välisen fossiilittoman liikenteen ohjausryhmän,  jonka pitäisi ohjastaa meidät hallitusohjelman-mukaiseen tulevaisuuteen, jonka pitäisi olla hiilineutraali, niinkuin sanonta kuuluu. Ohjausryhmässä ovat edustettuina liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö ja valtiovarainministeriö. Fossiilittoman liikenteen tiekarttaa on siis laatimassa melkoinen joukko. Lausuntoja kerätään 19.02. asti, jonka jälkeen jatketaan virkamiesvoimin. Tavoitteena on hallituksen periaatepäätös vielä kevään aikana, -kunhan kuntavaalit saadaan alta pois.

Tiekartta vastaa kysymykseen, miten kotimaanliikenteen kasvihuonekaasupäästöt puolitetaan vuoteen 2030 mennessä, ja kokonaisuudessaan likvidoidaan vuoteen 2045:

Tiekarttaluonnos sisältää lukuisia keinoja liikenteen päästöjen vähentämiseksi, ja siksi hallinnonalojen koordinaatiota tarvitaan. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministerin valtiosihteeri Pilvi Torsti. Ryhmän jäseniä ovat elinkeinoministerin valtiosihteeri Kimmo Tiilikainen, valtiovarainministerin valtiosihteeri Maria-Kaisa Aula ja ympäristöministerin valtiosihteeri Terhi Lehtonen. Ryhmän virkamiessihteeristöön kuuluvat edustajat kaikista osallistuvista ministeriöistä.

Ilmakehässä olevista kaasuista ja partikkeleista aiheutuu lämpötilaan vaikuttavia ilmiöitä, joista puhutuin on kasvihuonevaikutus. Sen aiheuttavat kasvihuonekaasut, jotka päästävät lähes kaiken auringon säteilyn läpi, mutta absorboivat suuren osan Maan pinnalta heijastuvasta lämpösäteilystä itseensä, ja siis lämpenevät. Tätä kutsutaan kasvihuoneilmiöksi, ja sillä on yleisen käsityksen mukaan vaikutusta ilmastoon. Seuraavassa merkittävimmät kasvihuonekaasut:

 • Ilmakehässä oleva vesihöyry (H2O): 36–70 % kasvihuoneilmiöstä (pilvien vaikutusta ei huomioida.
 • Hiilidioksidi (CO2) aiheuttaa ilmiöstä  9–26 % (kertojasta riippuen).
 • Metaani (CH4) aiheuttaa 4–9 %.
 • Troposfäärin otsoni (O3) aiheuttaa 3–7 %.
 • Typpioksiduuli (N2O)  aiheuttaa 6 % ihmisperäisten kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävästä vaikutuksesta.

Kaasun absorbiokyky on sitä suurempi, mitä enemmän sen molekyylissä on atomeja. Siksi metaanilla on merkitystä, mutta ilmakehässä kasvihuonekaasuja yleisemmät typpi ja happi eivät aiheuta kasvihuonevaikutusta. Huomasitte vesihöyryn suuren roolin: Kolmiatomisena se on kasvihuonekaasu, ja se onkin määränsä kautta merkittävin kasvihuone-efektin ”syyllinen”. Vesihöyryn kautta tosin ei voi syyllistää suomalaisia autoilijoita, joten se jäänee tiekartassa sivuosaan.

Huomattava moniatomisen metaanin päästäjä ovat termiitit, joiden yhteenlaskettu massa on jopa suurempi kuin ihmiskunnalla. Metaania kehittyy termiittien suolessa epätäydellisen (huonon) ravinnon prosessoimisen yhteydessä. Myös kuvan Polle saattaa päästää metaania, mutta vähemmän kuin tuoreruohoa märehtivät lehmät.

Mittauksissa on havaittu merien pintaveden vapauttavan ilmakehään CO2:ta aina kun vesi lämpenee, ja toki samassa tilanteessa myös kasvihuonevaikutuksen ykkösen, vesihöyryn, määrä kasvaa.  Vaikutus on todettavissa päivittäisissä lukemissa, ja säätilojen mukaan.  Sama pätee myös menneisyyden ilmastovaiheisiin: ”Kasvihuonekaasujen” määrällinen kasvu ilmakehässä on aina tapahtunut ilmaston lämpenemisen jälkeen, sen seurauksena. Tämän ymmärtää jokainen vettä kattilassa keittänyt: Lämmetessään vesi päästää kaasuja, kylmetessään sitoo niitä. Eräiden tutkijoiden mukaan kaikkina tunnettuina lämpenemisjaksoina ilmakehän hiilidioksidin määrä on kasvanut vasta ilmaston jo lämmetessä, ei syynä vaan seurauksena.

Suurin osa Maa-planeetan saamasta lämmöstä on peräisin auringosta, jonka lähettämän säteilyn määrä ei ole vakio, vaan muuttuu kaiken aikaa useaa eri sykliä seuraten. Emme tarkastele nyt erikseen Maan kiertoradan elliptisyyden vaihtelua tai akselikaltevuuden huojuntaa, jota myös vaikuttavat saamaamme auringonsäteilyyn. Yhdessä auringon altiivisuuden vaihtelujen kanssa nekin ovat tähtitieteellisiä ilmiöitä, -ja suomalaisten verotusratkaisujen yms. tavoittamattomissa.

Vaikka määräämme suomalaisille autoilijoille millaiset sanktiot tai tariffit hyvänsä, emme voi vaikuttaa siihen miten aurinko meitä lämmittää. -Onhan se toki #kunnianhimoista asettaa itsensä aurinkoakin mahtavammaksi, mutta eikö oikea sana ole suuruudenhullu?

Luettavaa:

 

14 Comments

 1. J. Jörgensen
  5.2.2021 17:07

  Fossiiliton on terminä sentään korvannut umpityperän niilineutraaliuden. Ei minulla mitään sitä vastaan, että kehitetään vedyn polttoon perustuvia voimanlähteitä. Raaka-ainetta kun kyllä riittää – ja päästöistä ei tarvitse ottaa hikeä edes vihreiden degröna. Jos siihen vedyn repimiseen happiyhdisteestään kuluu aina vaan liiaksi energiaa, niin onhan meillä käytettävänä suuret määrät pelkistynyttä hiilimateriaalia. Mitäs muuta se selluloosa, esimerkiksi. Tai turpeesta vetyä, hoplaa!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.2.2021 23:59

   Kaikki ilmakehän ja koko planeetan hiili on ilmeisesti peräisin maan sisuksessa tapahtuvasta fuusioreaktiosta, jos olen oikein lukenut. Sieltä kulkeutuu raskaampia alkuaineita ylös, ja osa jää öljy- ja maakaasutaskuihin kallioperään. Kivihiili, jota erityisesti Kiina suosii, on oikeesti fossiilista.

   Vastaa
 2. Puolueeton
  5.2.2021 18:01

  Ilmastonmuutos on poliittista tiedettä, jota ”asiantuntijat” tekevät tulojensa edestä ja kertovat uskomiaan tarinoita tai suorastaan valehtelevat.

  Lyhyesti fysikokemiallista faktaa: Vesihöyryn kasvihuonevaikutus on 12,5-250 kertainen verrattuna hiilidioksidiin.

  Vesimolekyyli absorboi 2 kertaa enemmän säteilyenergia kuin hiilidioksimolekyyli. Tämä todistaminen lyhyesti on mahdotonta. Vesimolekyyli pidättää maan pinnan sähkömagneettista IR alueen energiatehokkaampaa säteilyä ja lajemmalla alueella kuin hiilidioksidi.
  Vesimolekyylejä on ilmakehässä noin 0,2-4% eli 2-40 g kuutiometrissä pintailmaa. Kaasuna tämä vesihöyrymäärä on pyöristettynä 0,1-2 moolia ja ottaa tilavuuden 2,5-50 litraa. hiilidioksidia on 400 ppm ja siis 0,4 litraa. Koska vesihöyry on 2 kertaa tehokkaampi kasvihuonekaasu, vesihöyryn kasvihuonevaikutus on paikasta riippuen12,5-250 kertainen verrattuna hiilidioksidiin. Vesihöyryn määrä riippuu lämpötiloista ja sitä on korkeuksissa vähemmän, koska lämpötilakin alenee korkeuden kasvaessa.

  Vastaa
 3. Uudet tienpinnat
  5.2.2021 19:47

  Valtiohan voisi aloittaa pinnoittamalla tiestöt pienirakeisella asfaltilla tai jopa betonilla. Kaikki peruskoulun käyneet tietävät että sileämpi pinta pienentää vierintävastusta. Siksi polttoainetalouden nimissä tulisi kaikki tienpinnat pinnoittaa ”piha-asfaltilla” tai vieläkin pienirakeisemmalla pinnoitteella jotta vierintävastus pienenisi. Ja samalla polttoaineen kulutus laskisi. Myös liikenteen melu vähensi oleellisesti.

  Saksassa ajaessani autoni kuluttaa 0.7 litraa vähemmän polttoainetta sadalla kilomeetrillä kuin Suomessa. Eikä se johdu vain polttoaineen laatuerosta.

  Vastaa
  1. Puolueeton
   6.2.2021 09:11

   Nastarenkaat tulisi kieltää. Ne lisäävät polttoaineen kulutusta, energiaa kuluu tienpinnan pilaamiseen. Tuloksena syntyy terveydelle ja ympäristölle haitallista pölyä. Ja tietysti uudet asfaltoinnit pilaantuvat ensimmäisenä talvena melua tuottaviksi ja renkaita kuluttaviksi raspeiksi.
   Nastarenkaat ovat autoilijalle täysin tarpeettomat, jos osaa hallita autolla ajoa. Niitä käytetään vain muutaman virkamiehen tahtoa noudattaen.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    6.2.2021 10:44

    Ei mielellään tollast huumoria. Joku voi ottaa tosissaan ja lähteä liukastelemaan.

    Vastaa
 4. juha.
  5.2.2021 20:31

  Ympäristöministeriö on täynnä idiootteja, jotka naurettaisiin pihalle vähintään ”pimeällä keskiajalla”, joka ei ollut niinkään pimeä, kuten virheelliseksi on historian kerronnassa jätetty. Eikä varsinkaan nykyaikaan, vaikka se ”keskiaika” olisikin ollut pilkkopimeä!

  Vastaa
 5. Juha
  6.2.2021 11:32

  Heh, äännestymiskäyttäytymistä kun seuraa niin 99 % uskoo ilmaston lämpenemiseen.. ilmastopolitiikka on ääriliike, joka ei toisinajattelijoita siedä

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e4ec372a-1fea-4770-a54c-91f8d2da2eb3

  Järkevät ihmiset uskovat dataan.. ei lämpene.. vaihtelua toki on.. tänään on kovaa pakkasta ja keväällä lämpenee

  http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   6.2.2021 13:42

   Joo äänestetään: Kuka haluaa hiiltokelit? -Vai onk suojasää paree?? -Näinhän tää ratkee, joo.

   Vastaa
 6. pöh
  6.2.2021 14:04

  https://www.riemurasia.net/kuva/paastot/76928

  Päästöt alas lumet takas!

  Jos ilmastouskovaisia uskoo niin näen harhoja tälläkin hetkellä, lunta ei olisi pitänyt olla enää 10-vuoteen.

  Vastaa
 7. 47 numeron hiilisaappainen, kun ei isompia myydä
  6.2.2021 18:04

  Tuntui tosiaankin äsken ulkona ihan kuin sää olis todellakin vähä lämmenny eilisestä – mua alko ny oikeesti pelottaa tää globaali lämpeneminen. Huolestuneet ”asiantuntijat” harvoin korostavat sitä, että auringon vaikutuksessa maapalloon on 3 eri syklistä vaihtelua ihan 3-ulotteisen geometrian perusteella. Kuin 3 sini-aaltoa, joilla on eri aallonpituus. Jos 2 tai 3 eri aallon harjaa/huippua sattuu samoille vuosille niin meillä on lämpöisempi kausi. Jos taas 2 tai 3 aallon pohjaa / minimiä sattuu samoille vuosille, niin koetaan kylmempi kausi. Tätä tiedebordellimme eivät halua mainita. Kysykääpä biologilta miten kasvikunnalle kävisi hiilidioksidin vajauksessa ja miten se vaikuttaisi eläinkunnan ravinnonsaantiin. Ja miten se edelleen vaikuttas siihen onko jääkaappissa muutakin kuin valo.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   6.2.2021 20:11

   Hyvä huomio! Vaikka keskustelu käy kuumana, se ei paljoa meitä lämmitä. Jotain -20 on täällä mittarissa.

   Ilmaston pysyvä muutos on jatkunut niin kauan kuin Maalla on ollut ilmakehä, ja jatkuu edelleenkin. Maailma on yhä palaamassa keskiajan jälkeisestä ”pikku-jääkaudesta” kohti normaalimpaa. Ehkä jopa saavutamme mediaanin. Hiilidioksidilla ei ole merkittävää osuutta kehityksessä.

   Vastaa
 8. Juha
  7.2.2021 12:22

  Nyt kun Eurooppa, P. Ameriikka ja Itä-Aasia kärvistelee kovissa pakkasissa ja lunta tulee Kanariansaaria ja Hawajia myöten niin WEFn rahaeliitin suunnitelmat Great Resetistä ja Build Back Betteristä saavat lunta tupaan. WEFn kiiltokuvatyttömme kuitenkin onnistuu tulonsiirrossa Suomen veronmaksajilta globaalille rahaeliitille, kun suu vaahdossa sössöttää vasemmistolaista ilmastopropagandaa. Tähän sössötykseen osallistuu koko politbyroomme ja fakenewz-koneistomme, joten tavan kaksalainen aukaisee ilomielin lompsansa, jotta korruptoitunut rahamaailma ja pankkimafia saavat ryöstettyä veronmaksajat putipuhtaiksi.

  Kannattaa ajoissa irrottautua tästä mädäntyvästä talousjärjestelmästä ja siirtyä vaihdantatalouteen niin vältyt veronimijöiltä. Feikkirahajärjestelmä tulee hajoamaan lähitulevaisuudessa.. osta kovaa valuuttaa, eli hopeaa, kolikkoina nyt.. tarvitset sitä tulevaisuudessa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.2.2021 15:26

   Valitettavasti jenkit menivät takaisin Pariisin ilmasto-soppariin. Suomen pitäisi olla rohkea ja erota, -Kioton huussipaperista myös.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top