Hintojen nousu puhutti kyselytunnilla

Eduskunnan kyselytunti alkoi räväkästi -mutta ennalta arvattavasti- nousseiden hintojen perään kyselemisellä.

Paljonko hinnat kasvavat? Miksi ette voi luopua tässäkään tilanteessa hintoja nostavasta politiikasta? -Kysyi edustaja Riikka Purra Perussuomalaisista.

Viestintä- ja liikenneministeri, demarien Timo Harakka, vastasi, että meidän pitää muistaa että hintoihin vaikuttaa erittäin traaginen maailmantilanne.

Maataloudelle uusia ilmastotoimia?

Purra jatkoi kysymällä, että onko nyt oikea hetki asettaa maataloudelle uusia ilmastotoimia? Maatalousministeri Jari Leppä vastasi hänelle, että tärkeintä on turvallisuutemme suojaaminen. Ja kenenkään suomalaisen ei pidä kärsiä nälkää. Me emme tarvitse yhtään lisärasitetta suomalaiselle maataloudelle.

Leppä ei vastannut -niin kuin yleensäkään ministerit eivät vastaa- juuri tehtyyn kysymykseen, vaan ilmeisesti kysymykseen jota kukaan ei ole tehnyt.

Perussuomalaisten Sakari Puisto tiedusteli, että pitäisikö turvekoneita lunastaa varastoihin, eikä makseta niiden romuttamisesta? Keskustan elinkeinoministeri Mika Lintilä vakuutti, että hylätyn venäläisen hakkeen korvaaminen hoidetaan turpeella.

Persut kyselivät, että kuinka kalliiksi tulee, jos Suomen pyörät eivät pyöri? Ministeri Harakka väitti,  että oppositio on unohtanut, että Ukrainassa on sota.

Kokoomuslainen Sanni Grahn-Laasonen intti, että ei todellakaan ole unohdettu Ukrainan sotaa. Demareiden edustaja Jukka Gustafsson tulkkasi puoluetoverinsa ministeri Harakan puheita välihuudollaan, että ”lähinnä tarkoitettiin perussuomalaisia”.

Gustafssonin puuttuminen puheisiin oli outoa ja harvinaista, eivät ministerit yleensä tarvitse sananselittäjiä ja sen pitäisi myös entisen ministerin -siis Gusafssoninkin- hyvin tietää.

SDP kiitteli kilvan Halla-ahoa

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman ja myöhemmin ministeri Harakka kiittelivät perussuomalaista ulkoasioinvaliokunnan puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa, koska tämä on sanonut viime viikolla, että” jos on tehtävä ilmastonmuutoksen suhteen merkittäviä toimia niin tehtäköön ne nyt”.

Persujen Leena Meri vaati hallitukselta konkreettisia toimia maatalouden pelastamiseksi.

Maatalousministeri Leppä yhtyi siihen, että ”hätä on suuri”. Ja lupasi, että on tulossa ohjelma jolla maatalouttamme lähdetään nostamaan nykyisestä ahdingosta, mutta ministeri ei osannut antaa ajankohtaa milloin se julkistetaan.

Kokoomuksen edustaja Pia Kauma kysyi, miten varaudutte siihen, että Venäjä toistaa vuoden 2016 hybriditoimen, eli tuottaa 2000 pakolaista yli rajan? Vihreä sisäministeri Krista Mikkonen vastasi, että olemme harjoitelleet hybridiuhkien mahdollista toteutumista.

Kauma kuittasi vielä, että on toimittava niin, että Venäjän kautta tulevan väen turvapaikkahakemuksia ei oteta käsittelyyn. Mitä te tämän suhteen aiotte tehdä? Mikkosen mukaan tätäkin asiaa varten kutsutaan kaikki eduskuntaryhmät keskustelemaan sisäasiainministeriön kanssa.

Suomella on mahdollisuus sulkea rajat asiattomilta turvapaikanhakijoilta

Kokoomuksen Wille Rydman kysyi: Onko meillä riittävä kyky sulkea rajat asiattomilta turvapaikanhakijoilta. Mikkosen mukaan Suomella on mahdollisuus sulkea raja tällaisten tapausten vuoksi.

Mikkosen vastausten monipolvisia ja kieltämättä aatteelliseen asenteeseen sortuneita vastauksia arvosteltiin: Edustaja Ben Zyskowicz (Kok) sanoi kuuluvasti mutta painotetun rauhallisesti : ”Voi, voi ministeri Mikkonen, nyt ei vihreä idealismi auta”. Ja sai oppositiolta tuekseen ”korkeaoktaanista”, voimakasta hyminää.

”Venäläinen oligarkki ostaa ränsistyneen torpan lentomelualueelta”

Kokoomuksen Heinonen penäsi hallitukselta, että miten se suhtautuu siihen kun venäläinen oligarkki ostaa ränsistyneen torpan lentomelualueelta? Ulkoministeri Pekka Haavisto (Vihr,)  vastasi hänelle, että tällaista tarkkaillaan ja pyritään estämään Suomeen epäystävällisesti suhtautuvien henkilöiden maahantulo.

Suomen metsätalouden alasajolle ehdoton ei

Liike Nyt’in Hjallis Harkimo oli ilmeisen pöyristynyt, kuvaillessaan sitä kuinka EU haluaa Suomen metsistä 30 prosenttia alkuperäiseen tilaan. Miten -kysyi Harkimo- kuinka tämä on mahdollista toteuttaa varsinkin, kun Venäjältä ei enää puutavaraa tule ? Maatalousministeri Leppä sanoi myöskin pitävänsä EU:n esitystä tässä asiassa Suomeen täysin sopimattomana.

Kyselytunnin henki oli hieman hermostunut ja, vaikutti siltä, että joidenkin piti suorastaan pidätellä itseään, koska halutaan antaa TV:n suorassa lähetyksessä juuri nyt Ukrainan sodan aikana yhtenäinen kuva yhtenäisen kansan lisäksi yhtenäisestä eduskunnasta.

Seppo Huhta

1 Comment

  1. Jallu
    10.3.2022 23:19

    Mitähän ne tuolla alamaailmassa ajattelee Suomen korkeimmasta poliisiviranomaisesta sisäministeri Mikkosesta. Varmaan nauravat *****tään repien. Eihän tuollaista kukaan voi ottaa vakavasti, kiertää joka kysymyksen kuin kissa kuuman puuron ja todennäköisesti luulee kuitenkin itsekin vastaavansa varsinaiseen kysymykseen. Naurattaisi itseäkin mutta kysymyksessä on sisäministeri.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top