Hoitajalakko: Suojelutyön määrää vähennetty, sairaanhoitopiireissä paniikkia

Sairaanhoitoalan lakko keskeytyy perjantaina, ja jatkuu seuraavan viikon keskiviikkona aiempaa laajempana, mutta kiireellisimpien potilaiden hoitamiseksi sovittua suojelutyötä on vähennetty.

Työtaistelun kohdistuessa sairaalatoimeen potilaiden terveys turvataan suojelutyöllä. Ammattiliitot Tehy ja Super kuvailevat suojelutyötä seuraavasti: Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi. Kahden keskussairaalan toimihenkilöt kertovat seuraavassa, miten on menestytty suojelutyön mitoituksesta sopimisessa.

Sovitun suojelutyön määrää vähennetty

Kiireellisimpien tapausten hoitovajetta on paikattu suojelutyönä, mutta sairaanhoitopiireistä on kuultu valitusta, että työntekijäpuoli on vähentänyt sovitun suojelutyön määrää. Tätä viestiä kerrotaan  HUS:sta ja OYS:sta, ja TYKS:stä, jossa työntekijäjärjestö Tehy ilmoitti keskiviikkona (12.04. ) peruvansa 18 prosenttia keskiviikolle ja torstaille aiemmin sovitusta suojelutyöstä. Pohjois-Pohjanmaalla on myös vähennetty suojelutyötä.

Paikalliset neuvottelut suojelutyön määrästä Oulun
yliopistollisessa sairaalassa (OYS) jatkuivat tiistaina aamu- ja iltapäivällä. Työntekijäjärjestöjen aiemmin jo lupaamaa suojelutyön määrää vedettiin takaisin keskiviikon ja kiirastorstain osalta, kertoi Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri (PPSHP) eilen (12.04.).

Sairaanhoitopiirin tavoite oli ollut saada leikkausjonoja lyhemmiksi pääsiäispyhiksi. Suojelutyön määrä pieneneminen OYS:ssa  keskiviikkona ja torstaina vaikuttaa lähes kaikkeen sairaalassa lakon aikana edelleen käynnissä olevaan toimintaan, kertoi sairaanhoitopiiri. Suurin vaikutus on päivystyksessä, tehohoidossa, leikkaustoiminnassa ja syövän hoidossa.

”Käytännössä keskiviikolle ja torstaille saatu suojelutyön määrä ei riitä syöpäleikkauksien toteuttamiseen, ei myöskään syövän diagnostiikkaan. Tämä on erittäin valitettavaa potilaiden kannalta. Pyrimme kuitenkin turvaamaan potilaille sytostaatti- ja sädehoidot, sekä luonnollisesti hätä- ja päivystysleikkaukset”, kertoi OYSin vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöjen sopiman pääsiäisen lakkotauon -perjantaista (15.04.) klo 6:sta keskiviikkoon (20.04.) klo 6:een-  sairaaloissa on tavanomainen juhlapyhien
päivystystoiminta, alkuperäisten työvuorolistojen mukaisesti.

Suojelutyövoiman määrä uhkaa jäädä ensi viikolla entistä pienemmäksi: OYSissa vain päivystyksellinen toiminta

Normaalisti OYS:n aamuvuorossa on arkisin noin 1500 hoitajaa, kun lakon uudelleen alkaessa ensi viikon keskiviikkona aamuvuorossa on -suojelutyönä. vain 85 henkilöä koko sairaalassa. Henkilöstön määrä on kriittinen, kertoi PPSHP, ja on sitä jo tällä viikolla: Keskiviikolle (13.04.)  ja kiirastorstaille (14.04.) suunniteltuja leikkauksia on jouduttu perumaan lyhyellä varoitusajalla, kerrottiin sairaanhoitopiiristä. Taustalla on yllättäen tapahtunut työntekijämäärän väheneminen työntekijäjärjestöjen yksipuolisella ilmoituksella.

Keskiviikolle 20. huhtikuuta luvatulla suojelutyövoiman
määrällä on lähes mahdotonta ylläpitää sairaalan toimintaa.

”Jos työntekijäjärjestöjen osoittama suojelutyö toteutuisi sellaisenaan, emme enää pystyisi hoitamaan kaikkia potilaitamme. Esimerkiksi vuodeosastoista pystyttäisiin pitämään vain yksi auki, ja päivystys voisi ottaa vastaan vain hätätilapotilaita”, totesi Ojala.

Vs. johtajaylilääkäri Ojala kiinnittää huomiota myös siihen, että lakkoneuvotteluja käydään valtakunnallisesti, eikä OYS ole neuvottelupöydässä. ”Potilaista kuitenkin huolehdimme me täällä paikallisesti, vaikka suojelutyövoimaa määrittää tällä hetkellä järjestöjen keskuslakkotoimikunta.”

Töölön sairaalassa 70 potilasta leikkausjonossa

Töölön sairaalassa odotti keskiviikkona (13.04.) noin 70 potilasta päivystykselliseen leikkaukseen pääsyä. Suojelutyötä koskevissa neuvotteluissa HUS esitti keskiviikkona yhden leikkaussalin avaamista jonon purkamiseksi. Neuvottelutulos oli kuitenkin suojelutyön vähentäminen niin, että torstai-aamusta suljetaan vielä yksi leikkaussali.

”Tällä saliresurssilla pystymme leikkaamaan 10–15 potilasta päivässä. Viimeiset nyt jonossa olevat potilaat tullaan leikkaamaan reilusti yli viikon päästä, koska kaikkein kiireellisimmät potilaat on hoidettava välittömästi, jolloin muiden vammapotilaiden odotus jälleen pitenee”, sanoi
toimialajohtaja Jarkko Pajarinen Tukielin- ja plastiikkakirurgian tulosyksiköstä.

”Olisi ollut todella tärkeää saada jono purettua
ennen pääsiäistä, jolloin leikkaussaleja on avoinna vieläkin vähemmän”

Pajarisen mukaan odottaminen on potilaiden kannalta hyvin ikävää, ja hoidon tulos voi vaarantua. ”Peijaksen sairaalassa joudutaan perumaan huomiselta kaksi jo kertaalleen siirrettyä syöpäleikkausta”, kertoo hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander.

OYS ja HUS eivät ole työmarkkinasopimusneuvottelujen neuvotteluosapuolia. 

1 Comment

  1. Ei lääkärit ole lakossa
    14.4.2022 08:43

    No mutta miksei ne lääkärit hoida potilaita? Jos kerran yksi hoitaja riittää kahteen vuodeosastoon jakamaan lääkkeet ja pistämään kun toisen osaston sairaanhoitaja on sairastunut, niin kyllä sitä yksi lääkärikin silloin hoitaa vuoronsa aikana kaksi vuodeosastoa. Sillä on paljon laajempi koulutus ja parempi palkka.

    Eikä ne lääkärit ole lakossa. Kyllä niitä riittää ainakin yksi joka osastolle.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top