Hoitajalakon 2.vaihe peruttu, ”Järeämpiä työtaistelukeinoja”

Hoitajalakon toisen vaiheen piti alkaa huomenna keskiviikkona. Liitot Tehy ja SuPer ilmoittivat tänään lakon peruuntuvan.

Tehyn ja SuPerin hallitukset päättivät tänään peruuttaa jo kerran lykätyn hoitajalakon toisen vaiheen. Liitot katsovat, että tilanne edellyttää järeämpiä työtaistelutoimia. Liittojen mukaan peruspalveluministeri Aki Lindénin johdolla käynnistetty hoitajien pakkotyölain valmistelu on murtanut lakon. ”Ministeri asettui pakkotyölailla työantajan puolelle jo ennen ensimmäisen lakon alkamista. Tänään on selvinnyt, että laki etenee.”

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto toistaiseksi

Järjestöjen hallinnot kokoontuvat lähipäivinä päättämään kokonaan uusista työtaistelutoimista. Lisäksi Tehy ja SuPer julistavat koko kunta-alalle (KVTES, SOTE-sopimus) keskiviikosta 20.4.2022 klo 6.00 alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon toistaiseksi. Tämän lisäksi liitot valmistelevat joukko-irtisanoutumisten käyttöä työtaistelun välineenä.

Hallitus on liittojen mukaan puuttunut työmarkkina-asioihin, vaikka monelta ministeriltä on kuultu toisen suuntaisia lausuntoja. Potilasturvallisuuslaki -liittojen mukaan pakkotyölaki– oli jo valmistelussa, ennen kuin hoitajalakkoa oli kulunut päivääkään. Ensimmäinen lakiesitys tuli lausunnolle hoitajajärjestöille sunnuntaina 3. huhtikuuta, hyvin lyhyellä varoitusajalla. Peruspalveluministeri esitteli täysin valmiin lakiesityksen 12.04. tiedotustilaisuudessa ja totesi, että on valmis viemään lain eteenpäin pääsiäisen jälkeen.

– Ministeri Lindén on puuttunut karkealla tavalla lailliseen lakkoon ja asettunut tukevasti työnantajan takapiruksi neuvottelupöytään. Pakkotyölaki on valmisteltu yhteistyössä työriidan toisen osapuolen kanssa – osin virheellisin tiedoin. Seurauksena työnantajalta on kadonnut paine löytää ratkaisua. Hallituksen on turha räpiköidä irti vastuustaan, sen verran syvällä työmarkkinasuossa se on. Järjestöjen on nyt siirryttävä järeämpiin toimiin eli joukkoirtisanoutumisen valmisteluun, toteaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Hoitajapula ei tule ratkeamaan pakkotyöllä

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan hoitajajärjestöillä ei ole kiirettä eikä Suomen lainsäädäntö tunne pakkosovintoa.

– Ensisijaista on saavuttaa hyvä sopimus. Hoitajapula ei tule ikinä ratkeamaan pakkotyöllä tai sillä uhkaamalla, vaan sopimalla ja rahalla. Sote-henkilöstön siirtyminen hyvinvointialueille lähenee koko ajan ja silloin sote-palvelut ovat kokonaan valtiovallan sylissä,  toteaa Paavola.

Liittojen näkemyksen mukaan vastuuministerin toiminta on rohkaissut Kunta- ja hyvinvointityönantajia KT:tä vastahakoisuuteen sovittelussa. Lautakunta pyysi tiistaina 12.4. pääsopijajärjestöjä ja KT:tä käynnistämään keskenään neuvottelut ns. tekstikysymysten ratkaisemiseksi. KT kieltäytyi näistäkin neuvotteluista.

Suojelutyöstä keskusteltu, ei sopimuksen sisällöstä

Ainoa asia, josta hoitajajärjestöjen kanssa on työtaistelun aikana haluttu keskustella, on suojelutyö, ei itse sopimuksen sisältö, kertovat liitot. Normaaliaikana potilasturvallisuudesta eivät ole olleet huolissaan muut kuin hoitajat itse, muistuttavat liitot. Sosiaali- ja terveydenhoito on osa maamme huoltovarmuutta, jonka tulisi kiinnostaa myös työnantajaa ja poliittisia päättäjiä.

Hoitajapula merkittävä yhteiskunnallinen ongelma

Rytkönen ja Paavola muistuttavat, että hoitajapula ei ole vain työmarkkina-asia, vaan yhteiskunnallisesti merkittävä ongelma.

– Hoitajapulaan on saatava tällä kierroksella ratkaisu. Se vaarantaa potilas- ja asiakasturvallisuuden koko ajan. Huonoa sopimusta emme tule hoitajapulan takia tekemään, sanovat liittojen puheenjohtajat.

 

Mikä on potilasturvalaki? Tiedotustilaisuus (SUORA 13:00)

Hoitajalakko: Suojelutyön määrää vähennetty, sairaanhoitopiireissä paniikkia

Lakko vaikuttaa Tyksissä: Päivystys ruuhkautuu, 700 kiireetöntä toimenpidettä peruttu

4 Comments

 1. pertti grandell
  19.4.2022 19:23

  tässä sen näkee,omille tärkeille ammattilaisille ie ropoakaan,mutta 11miljardia italiaan, africkaan joka perhananpaikkaan,mutta ei omille tärkeillehoitajille, toivoisi melkein että tälläiset päättäjät joutuisi sairaalaan hoidettavaksi,jätettäisiin käytävälle itkemään. eikö saatana yhtään edes hävetä paska ministereitä,ei näytä ei..uskomatonta mtä pohjasakkaa arkadianmäellä on, huuluja ihan pähkä hulluja.lainaa otetaan heitetään ympäri afriikkaa,mutta ei omille,urkki kun eläisi sanoisi heti, saatanan tunarit

  Vastaa
 2. Catilina
  19.4.2022 20:17

  Peruspalkkahan on huonelihalle mielestäni ihan kiva. Todellinen suorittava työ palkitaan kuitenkin jo nyt erilaisin lisin ja palkkioin, ja tuon systeemin tarkistaminen olisi mielestäni se oleellisempi asia.

  Vastaa
 3. Lisää sekoilua luvassa
  19.4.2022 22:06

  Ajatella. Ja yksi kellokas joka on ehdolla sote-sopan johtajaksi on istänyt oman kuntansa SOTE:n ihan sekaisin. Sielä taitaa nytkin olla vuodeosastoilla 11 hoitajan vajaus minimimääriin. Ja tällaine pyrkii vielä suurempii saappaisiin kun ei pienemmillkään osaa kulke niinkuin normaalit ihmiset. Lämöpistokkeetkin poisteettiin kunnan työntekijöitä kun ”ollaan niin vihreitä” että. Mutta yllätys… kunnanjohtajalla ja sen kavereilla on lämpötolpat käytössä.

  Vastaa
 4. Huru-ukko
  20.4.2022 02:22

  Hoitsuilla on väärä teksti yhdessä lakkokyltissä, kun siinä pyydetään Markulta rahaa. Pitäisi olla se suvakkien matuloisille kirjoittama teksti: ANTAKAA MEILLE MEIDÄN RAHAT!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top