Hoitajamitoituksen porrastettu aikataulu jättää sädekehän nykyhallitukselle, -ja laskun seuraavalle

”Operaatio Hoiva-hyvimykset” oli täydessä vauhdissa jo eduskunnan kyselytunnilla 31.01.2019, kun 0,7 hoitajakerroin oli sanonnan mukaan saavutettavissa yhdellä kynänpiirrolla, –kunhan meidän jengi on hallitusvastuussa. Tänään, vuotta ja neljää kuukautta myöhemmin, hehän ovat siellä! Vappusatasen musta varjo häilyy kuitenkin historiallisen uudistuksen yllä.

Vuosikymmenen projekti hoitajamitoituksen nostamisesta 0,7 hoitajaan yhtä hoidettavaa kohti ympärivuorokautisessa vanhustenhoidossa on nyt toteutumassa, henkilöstömitoituksena -mitä se sitten lieneenkin, mutta jokin seikka tässä kaivertaa.

Mitoitus tulee voimaan portaittain:

 • Lokakuusta 2020 alkaen lakisääteinen velvoite on 0,5,
 • vuoden 2021 alusta 0,6, ja
 • huhtikuusta 2023 luvattu ja odotettu 0,7.

Kertaan kupletin juonen lyhyesti:

Ensin parannamme maailmaa oppositiosta käsin, ja sieltähän sitä onkin hyvä tehdä. Sitten säädämme hallituksessa 2019 alkaen, -ja lupaus täyttyy:  Kohti tavoitetta, 0,7:ää, mennään askel kerrallaan, ja kas: Päämäärässä ollaan juuri sopivasti vaalikauden loppusuoralla.

Uudistuksen rahoitus jää seuraavan hallituksen ongelmaksi, ja poliittinen teatteri siirtyykin takaisin hyvimyksen-rooliinsa, -ja maailma paranee taas! Oppositiossa onkin hyvä olla oikeassa, ja teroittaa moralismin säilää.  Uuden vaalikauden hallitukselle on kasattu uusia pysyväisluontoisia menoja, uutta velkaa jota kuullemma ei tarvitse maksaa, ja tehtäväksi keksiä, mistä sinänsä tarpeellinen hoitajamitoitus rahoitetaan.

Seuraavan hallituksen toimintaedellytykset on syöty jo ennenkuin sen koostumuksestakaan on tietoa. Kuka tästä kaikesta maksaa laskun?

Eduskunnan pöytäkirja 31.01.2019.

Kyselytunti eduskunnassa 31.01.2019, videotaltiointi: Eduskunta.

Eduskunnan kyselytunnilla 31.01.2019 Sanna Marin (sd) vastauspuheenvuoro keskustelussa Merja Mäkisalo-Ropposen (sd) suullisesta kysymyksestä:

Arvoisa puhemies! Haluan kiittää jokaista niistä hoitajista ja omaisista, jotka ovat tuoneet nämä tapaukset meidän tietoomme. Kiitos heidän rohkeudestansa, empatiastansa, siitä, että me käsittelemme ja keskustelemme tästä kysymyksestä. Kyse on meidän vanhemmistamme, isovanhemmistamme, niistä ihmisistä, jotka ovat rakentaneet tämän maan. He ansaitsevat hyvää hoitoa, hoivaa. He ansaitsevat sen, että he voivat kokea, että ikääntyminen Suomessa on turvallista, että heitä arvostetaan ja heistä halutaan pitää huolta.
Me haluamme, että jokainen vanhus, ikäihminen, voi nukkua yönsä turvallisesti. Me haluamme, että jokainen heistä saa riittävästi ravintoa ja ruokaa. Me haluamme, että jokainen heistä pääsee myös ulkoilemaan. Heillä on siihen ehdottomasti oltava oikeus. Tämä kaikki kilpistyy aika pitkälle kysymykseen hoitajamitoituksesta, siitä, että meillä on riittävästi hoitavaa henkilökuntaa esimerkiksi meidän palveluasumisessa ja laitosasumisessa. Kysyn vielä kerran: Oletteko te valmiita korjaamaan tämän tilanteen, tuomaan eduskuntaan esityksen, johon hyvin laajasti kaikki puolueet näyttävät olevan [Puhemies koputtaa] sitoutuneita kokoomusta lukuun ottamatta? Oletteko valmiit toimimaan nyt?

Eduskunnan täysistunto tiistaina 23.06.2020:

Videointi: Eduskunta.

Kyselytunti torstaina eduskunnassa (Videotallenne)

Vanhustenhoito puhutti eduskuntaa torstaina

3 Comments

 1. Löytyy Pirkanmaalta
  24.6.2020 09:10

  Toisaalta, se mitä tuota päätetään, sillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kaupungit, kunnat ja sairaanhoitopiirit toteuttavat ”omia standardejaan” niin että edes minimiin ei päästä.

  Aivan ensiksi tuo mitoitus jaetaan kolmella, sillä ollaanhan terveyskeskuksissa ja sairaaloissa kolmessa vuorossa töissä. Sen jälkeen, jos joku sairastuu, niin sanotaan aina että ”ei nyt saada sijaisia”. Ja sitten kun porukkaa alkaa jäämään sairaslomalle uupumuksen vuoksi, niin ”nyt ei ole varaa palkata lisää työntekijöitä”.

  Hyvänä esimerkkinä oli toissapäivänä se kun oman kotikuntani ”sairaanhoitopiirissä” oli vuodeosastolla yksi ainoa sairaanhoitaja vastaamassa 67 vuodepotilaasta. Yksi ainoa !! Että se siitä ”hoitajamitoituksesta”.

  Vastaa
 2. Kenen taskussa turhaan rokotteeseen luvatut varat?
  24.6.2020 16:03

  Ihan kuin olisi rahapulaakin, mutta samalla ne pyöreälinssin turhan rokotteen kehitykseen lupaamat sadat miljoonat mystisesti hukassa? Kenen taskussa?

  Vastaa
 3. Hoivasta huolehtiva
  26.6.2020 17:53

  Ainakin Turussa on eräissä ”palvelutaloissa” selkeästi mahdotonta vanhusten päästä ulkoilemaan. Hoitajilla ei ole aikaa, eikä kuuluisa kolmas sektori ole lainkaan ollut näkyvissä asian parissa. Tuo SPR, joka jotain ”ystäväpalvelua” mainostaa kerätäkseen sen avulla rahaa poilitisoituneille johtajilleen tulisi lakkauttaa kokonaan.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top