Hölmölän maitokampanja

Hesarin kannen täytti nyt sitten mainos, jota saattoi aluksi pitää vitsinä, kunnes huomasi, että kyseessä on täysin kyyninen ja häpeämätön operaatio, jonka tarkoituksena ei pelkästään ole myydä omaa tuotetta, vaan myös syrjäyttää luomakunnan todennäköisesti terveellisin ja täydellisin ravintoaine eli maito.

Se halutaan korvata kauravellillä, joka toki ei ainakaan todistetusti ole ihmiselle vahingollista, mutta ei myöskään mikään täysipainoinen korvike maidolle, josta saadaan paitsi lähes vitamiinien koko kirjo, myös parhaat proteiinit. Sitä paitsi se on ihmiskunnan luultavasti parhaimpien herkkujen välttämätön alusta. Koko juustojen maailma perustuu siihen. Lehmän pötsi on sellainen laboratorio, jonka rinnalla kaurankeittämöillä ei ole mitään mahdollisuuksia, kun puhutaan ihmiskunnan ravinnontarpeiden tyydyttämisestä.

Tämän asianhan alan bisnesmiehet tietävät tasan tarkkaan ja turvautuvat siksi siihen valehtelun lajiin, jota nimitetään demagogiaksi. Suuren ja suorastaan maailman pelastamiseen tähtäävän aatteen varjolla he tarjoavat yhteiskunnan hölmöimmille omaa tavaraansa. He eivät tyydy kehumaan omaa tuotettaan, vaan nimenomaan keskittyvät mustamaalaamaan sitä aitoa tuotetta, jonka kanssa rehellinen kilpailu olisi heille mahdotonta. Ettäkö miten niin valehtelevat? Eikö valheellinen mainostaminen ole kiellettyä ja eikö siitä joudu käräjille? Tottahan he siis totta puhuvat?

Ruokatuotanto ja kasvihuonekaasut

No, aloitetaanpa alusta… Kuten mainoksessa mahtavasti todetaan, elintarviketeollisuus aiheuttaa tällä hetkellä noin neljänneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Puolet siitä saa aikaan liha- ja maitoteollisuus ja se on enemmän kuin kaikki liikenne.  Jaa, siis liha ja maito. No eipä se taida turhasta tullakaan. Mutta: Eikä tämä ole ihan linjassa sen kanssa, että meidän pitäisi kymmenessä vuodessa pystyä maailmanlaajuisesti puolittamaan kasvihuonekaasupäästömme. Silloin meillä on lisäksi huomattavasti useampi suu syömässä ja juomassa täällä maapallollamme.

Tämähän kuulostaa järkyttävältä! Liha- ja maitoteollisuus (termi on ilmeisen harhaanjohtava ja tarkoittanee koko tuotantoketjua) saavat siis yhdessä aikaan kahdeksasosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Juuri niiden alasajoonko meidän olisikin keskityttävä? Eikö nyt sattumalta löytyisi jotakin vaihtoehtoa.

Perusruoka olisi siis kaiketi mieluimmin kokonaan korvattava jollakin muulla, mutta millä? Syömästä emme voi lakata. Ihminen on sekaravintoa käyttävä nisäkäs ja tarvitsee eläinvalkuaista, jonka tuottaminen siis aiheuttaa sen kahdeksasosan noista päästöistä. Se tarkoittaa kaikkia niitä karja- ja lammaslaumoja, jotka tällä pallolla vaeltavat ja joiden tuotokset muodostavat tärkeimmän osan ihmiskunnan ravinnosta. Emme me voi syömistä lopettaa emmekä oikein vähentääkään.

Mutta entäpä, jos söisimme pelkkiä kasveja? Helppo tapa vähentää päästöjä, eikös vain? Valitettavasti karjatalous ja kasvinviljely ovat aloja, jotka viihtyvät yhdessä. On yhtä mahdotonta siirtyä karjataloudesta kokonaan kasvinviljelyyn kuin on tuottaa maaöljystä pelkästään yhtä haluttua tuotetta, vaikkapa bensiiniä. Tarvitaan koko paketti. Kaikkialla kasvinviljely ei edes onnistu, puhumattakaan siitä, että sekin tuottaa tietysti omat päästönsä kuten kaikki ihmisen toiminta, hengittämisetä alkaen.

Vege-vaihtoehto?

No, mutta onhan kauramaito nyt joka tapauksessa jonkinlainen vaihtoehto eräille oikeille maitotuotteille ja aiheuttaahan se vähemmän noita paljon puhuttuja päästöjä. Entäs sitten? Pelastuuko se maapallo nyt? No sitä sitten, että esimerkiksi Suomen kaikkien lehmien lopettaminen ei vaikuttaisi maailman hiilidioksidi- eikä metaanipäästöihin millään havaittavalla tavalla. Maanviljelykselle tässä maassa se sen sijaan olisi katastrofi, siis luonnolle, joka tarvitsee myös eläimensä.

Maito ja liha, jotka myös Hesarin antimainos kytkee yhteen, ettei asian koko mitättömyys paljastuisi, muodostavat yhdessä normaalin, terveellisen ihmisravinnon perustan. Mikäli meidänkin, myös ympäristöpäästöjen mallimaana, olisi syytä vielä parantaa suoritustamme, on se luultavasti paljon viisaampaa ja helpompaa tehdä jollakin muulla alalla kuin ruokailutapoja muuttamalla.

Mikäli nyt niistä halutaan tinkiä, voitaisiin pistää asianmukainen vero kaikille vihanneksille ja muille tuotteille, jotka tuotetaan kaukaisissa maissa tai sitten kotimaassa runsaan lämmityksen ja valaisemisen avulla. Itse kullekin ansionsa mukaan, kauramaitoa unohtamatta. Mutta toki tuo kauramaito on marginaalinen tuote, jonka mahdollisuudet vaikuttaa ympäristöongelmiin ovat olemattomat. Miksi sen tuottajat sitten ovat ryhtyneet mahtailevaan ja demagogiseen hyökkäykseen, johon sisältyy peräti neljännesmiljoona brosyyriä, jotka jaetaan ilmaiseksi kotitalouksille?

No siksipä tietenkin, että kyseessä on raha, kylmä laskelmointi siitä, millä tavoin ihmiset voidaan saada muuttamaan kulutustottumuksiaan ja jopa hysteerisesti pelkäämään ja karttamaan luonnollisia ravintoaineita. Strategiapalavereissa on varmasti jo tarkoin arvioitu tämän kansanvalistukseksi naamioidun sotaretken eli kampanjan tuotot ja kustannukset. Hölmöimpien varaan kannattaa aina laskea paljon. Miljoonistahan tässä on kysymys.

Ilmastouskonto on tämän ajan taistolaisuutta, joka on ollut jopa helpointa ajaa läpi niissä piireissä, jotka ovat koulutettuja ja joiden siis pitäisi olla kaikkein immuuneimpia erilaisille hullutuksille.

Näinhän ei suinkaan ole. Voidaan todeta, että korkeasti koulutettu väki on kaikkein altteinta erilaiselle huuhaalle. Sen syitä on yhä uudelleen pohdittu ja asiaan pitänee taas kerran palata. Joka tapauksessa hillitsemättömän laumakäyttäytymisen piirissä on sen verran suuri joukko, että sen varaan voi jo bisneskin rakentaa. Ja kysehän tosiaan on tässä rahasta ja ainoastaan rahasta. Niin se oli anekaupassakin. On selvää, että tämänkin kampanja tuloksena saadaan myytyä melkoisia määriä tuotetta, jota moni muuten ei tulisi edes maistaneeksi. Samalla kyetään varmaan jossakin määrin myös syrjäyttämään markkinoilta maitoa, jonka tuotanto on muutenkin nopeasti kuihtunut.

Saattaa muuten olla niinkin, että anekauppa aikoinaan vähensi synnin tekemistä, sillä kyllä se rahan pois antaminen kirpaisin silloinkin. Joka tapauksessa saatiin ainakin rakennettua mahtava Pietarinkirkko, jota ihmiskunta nykyäänkin voi ihailla. Menneen maailman ihmisten synnit taas eivät meitä kiinnosta pennin vertaa.

Ennen maailmassa puhuttiin korvikkeista ja vastikkeista ja tultiinhan niilläkin toimeen. Maitoa korvattiin kurrilla, joka nykyään onkin jo kai yleisin maitojuoma kaupassa. Voita on korvattu margariinilla, jota myös joskus lanseerattiin hyökkäävällä kampanjalla ja juuston sijastahan olemme jo kauan saaneet kauppojen hyllyille erilaisia kumituotteita. Koskaan kypsymättömät tomaatit maistuvat lapikkaanvarsilta ja väärennetty tilli on hajutonta ja mautonta. Esimerkkejähän löytyy.

Mikäli väestön hölmöin osa tyytyy syömään korvikkeita ja saa asiasta vielä moraalista tyydytystä, ovat asiat kunnossa, ainakin jos vielä pysyvät kohtuullisen terveinä, ettei tämä sotetouhu käy ylivoimaiseksi. Aitoa ravintoa tulee aina olemaan jossakin määrin saatavilla ja on ihan oikein ja kohtuullista, että sen käyttö rajoittuu niihin piireihin, jotka osaavat sitä arvostaa.

Liha ja maito ovat parasta, mitä luonnosta saa ja on epäilemättä mieletöntä, mikäli niitä hotkitaan ylen määrin eri tavoin pilattuna, liha ohuen ohueksi silputtuna, maito laimennettuna ja sotkettuna, lihoista luut poistettuina ja ilman suolaa. Mitäpä sanookaan vanha sanaparsi: parempi maassa kuin jumalattoman suussa. Juokaahan litkuanne terveydeksi!

Lukijan kirjoitus.

13 Comments

 1. pöh
  28.10.2020 00:33

  Lapsiperheillehän ne tuota valheellista läpyskää lähettää, ihan vihervasemmiston tyyliä alottaa aivopesu lapsista.

  Vastaa
 2. Doktor Mikael
  28.10.2020 08:03

  Sellainen juttu tähän, että 99% kaupassa nimikkeen ”maito” alla myytävistä tuotteista on ihan muuta kuin aitoa lehmän tuottamaa maitoa. Kaikki muu paitsi taysluomumaito (raaka) on erittäin raskaasti prosessointia teollista paskaa, joka itseasiassa on ihmiskeholle haitallista. Prosessoinnin seurauksena myöskään näennäisesti jäljellä olevat hyvät asiat kuten vitamiinit ja kalsium eivät käytännössä enää imeydy tai ovat luonteeltaan synteettisiä.

  Aitoa oikeaa maitoa Suomen suurin meijerifirma taas pyrkii kieltämään, myydessään itse yhä enemmän käsiteltyjä synteettisiä joppi-johdannaisia. Useimmiten on kyseessä teollinen jäte jota jää jäljelle voin ja juuston tuotannossa.

  Vastaa
 3. Trhomatti Hämeenkorpi
  28.10.2020 08:36

  Osta(n!) vain täysluomumaitoa. Lisäksi lihaa, leipää ja pottua. Nillä ja niiden yhdistelmillä olen tätä maailmaa tallonut ja edelleen.

  Vastaa
  1. Tiedoksi
   28.10.2020 09:08

   Luomukin on monesti kuzetusta.

   Vastaa
 4. murre riepunen
  28.10.2020 09:02

  Etenkin lapsille ja lapsenmielisille suunnattuja täsmäiskuja, joiden sivutuotteena ahdistus ja mielenhäiriöt nuorten kohdalla lisääntyvät hälyytttävästi. Tämän päivän kaaoksessa monella aikuisellakin on tekemistä lajitella oikea ja humpuuki. Huostaanottojen räjähdysmäinen kasvu on osoitus lapsille suunnattujen kauhukuvien maalailuista, ilmastoahdistus on valitettavan hyvä esimerkki kaaokseen johtavasta mölinästä.

  Vastaa
 5. Palataan luontoon
  28.10.2020 09:46

  Täälä vilahtelee jälleen tuo sana ”prosessoitu” joka särähtää joka kerta korvaani. Ihmiset eivät ymmärrä sanan merktiystä ja sitä toistellaan kuin papukaijat. Suuri osa tuttavistanikin keroo etteivät pysty syömään ”prosessoitua ruokaa”, mutta silti lautasella on kaikkea muuta kuin raaka-ruokaa. otetaampa esimekki. kun keität perunoita, prosessoit niitä ja kun paistat makkaraa/lihaa/kalaa, prosessoit niitä. joten, olkaa ystävällisiä ja käyttäkää tätä sanaa harkitummin.

  Mutta asiaa asiaa sanoi Juhantalo… Tämä kauravelli… Siis jauhettua kaura jossa on rypsi-/rapsiöljyä mukana. Pahimmassa tapauksessa palmuöljyä. Aasiassa rypsillä puhdistetaan saastunutta maaperää ja sato poltetaan. Täälä siitä puristetaan rasvaa ja syötetään kansalaisille. Rypsi on sen verran eläinkunnallekkin inhokki että esim. mehiläiset eivät lennä peltoon. ja jo sinulla on juures/salaattimaa, niin sen ympärillä metrin/puolentoista rypsiaita, pitää eläimet pois pellosta. ilmeisesti tuoksuu niin pahalle että hirvetkin kääntyvät pois.

  Jos tällainen kauravelli olisi terveellistä niin johan sitä tulisi naisten rinnoista imetysaikana. Mutta kun ei tule, ei. Rasvainen maito on se jota ihmisen pitää saada kasvaakseen ja vahvistuakseen. Vielä ei ole tehty tutkimusta siitä mikä yhteys on mielenterveyssairauksilla ja sillä että koton lakattiin juomasta punaista maitoa ruokailun yhteydessä. Se sukupolvi joka joi, sillä on kuitenkin huomattavasti vähemmän mielenterveysongelmia kuin sillä joka alkoi juomaa vettä/limuja,/energiajuomia/kauravellejä ja joita ei enää imetetty kuten aiempa sukupolvea. Myös yhteys lihavuuteen tulee jossain vaiheessa tutkimuksen aiheeksi.

  Joten, koska olemme osa eläinkuntaa ja suussamme on kulmahampaat, olkaamme rehdisti sekasyöjiä. ja syökäämme sitä mikä on hyväksi havaittu. Antaa lihakarjan nauttia viljoista, koska ne lihottavat nopeimmin. ja syötäköön me se liha.

  Tähän loppuun pieni mainos. Kaikki te joille tulee suomalaisesta leivästä vatsa-oireita tai muuten vaan turvotusta, ostakaa Tokmannilta JAUS-mekkistä leipää. Sitä voi syödä heikkovatsaisemmatkin. Suomessa kun pelloilta tapetaan rikkaruohoja round-upilla ja viljavarastossa kuiviinkin jyviin ruiskutetaan homemyrkky, niin se vilja josta Suomessa jauhot jauhetaan, se on jo melko myrkyllistä. Eikä hiivakaan pilko nostatusviaheessa taikinaa em. syistä kuten pitäisi. Eikä suomen leipomoissa nostateta kahta kertaa taikinaa. Kaikista näistä ja muistakin syistä, tuo puolitumma jaus on leipä mitä voi suositella, heikkovatsaisemmillekkin.

  Vastaa
  1. Prosessoinnista
   28.10.2020 10:00

   Hyvä kommentti, tosin siitä prosessoinnista. Tietääkseni pelkkä paistaminen ei tee ruuasta prosessoitua eli raa’an lihan, kalan paistaminen ei vielä tee siitä prosessoitua, mutta esim makkara on prosessoitua, kun se on tehty teollisesti yhdistämällä useita eri aineita toisiinsa lopputuotteen aikaan saamiseksi.

   Täten esim. nöyhtökauramureke on prosessoitua samoin kuin valmiskasvisruuat.

   Vastaa
   1. Palataan luontoon
    28.10.2020 15:44

    Kyllä se kala/liha/peruna on prosessoitua kun sen kypsentää. Ko. eines on prosessissa joka muuttaa sen olomuotoa. Eli se on prosessoitu kypsentämisen jälkeen.

    Joskus kerran eräs rotissööri piti luennon että ruuan valmistukset perustuvat kolmeen prosessiin: hapattamiseen, mädättämiseen ja …nyt on muista sitä kolmatta. Mutta että kaali kun hapatetaan saadaan hapankaalia. samaan perustuu kurkkujen ja muiden säilöminen. Ja paistaminen on ”nopeaa mädättämistä”. li liha nopeasti mädätetää koska prosessiin pääsee ilma mukaan. ja se kolmas nyt ei tule päähäni millään.

    Mutta joo, ruokaa kun kypsennetään niin sitä prosessoidaan.

    Vastaa
    1. Prosessoinnista
     29.10.2020 09:55

     Onhan se niinkin.

     Vastaa
 6. Aito lehmänmaito - ei laktoosi-intoleranssia
  28.10.2020 21:38

  Koko laktooosi-intoleranssi on ilmeisesti pastöroinnin sivutuote ja iso bisnes

  Vastaa
 7. Petri
  28.10.2020 23:33

  Eko, eko, eko…bio, bio, bio….org, org, org…. Siis kaikki nämä veget, idut ja piiperöt vituttaa niin raskaasti, ettei mitään rajaa. Pianhan tässä alkaa toivomaan uutta vapaus-sotaa. Ei kai näistä sekopäistä muutoin pääse?

  Vastaa
 8. Juokoot suvakit liemensä
  29.10.2020 12:14

  En ole ostanut ko juomaa enkä osta.

  Vastaa
 9. Reimo
  30.10.2020 12:12

  Maito on vasikoille, en suostuisi edes ***** tuohon estrogeenipommiin

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top