Houthi-kapinalliset iskeneet Saudien öljypumppuihin, -öljyn hinta nousussa

Vain vuorokautta myöhemmin sabotaashi-iskusta kahta Saudi-Arabian öljytankkeria vastaan UAE:n rannikolla tapahtuu räjähdyksiä kahdella pumppuasemalla, jotka syöttävät raakaöljyä putkeen joka vie Arabianniemimaan länsirannikolla olevaan satamaan, Yanbuun. Saudi-Arabian energiaministeri Khalid bin Al-Falih syyttää Jemenin Houthi-kapinallisia tapahtuneesta.

Saudi-Arabia osallistuu Jemenin sisällissotaan, Houtheja vastaan, ja on kohdannut arvostelua mm. siviilien pommittamisesta. Houthit vahvistavat iskeneensä droneilla pumppausasemia vastaan tänään tiistaina. Iskut tapahtuivat kuuden aikaan aamulla, paikallista aikaa. Ministerin mukaan ainakin toisella asemalla hyökkäys johti tulipaloon, mutta pumppaamon toiminta jatkuu ”keskeytyksettä” eikä saudien öljynvienti ole vaarassa.

Houthien tukijana pidetään Irania, joka on uhkaillut häiritä Hormuzin salmen öljyliikennettä, Saudeista ja mm. Kuwaitista maailmalle. Vaihtoehtona Iranin ja Arabianniemimaan väliselle salmelle, joka on sotilaallisesti herkkää aluetta, saudit ovat vetäneet putken Punaisellemerelle Yanbuun. Tämän putken vahingoittaminen tekisi Hormuzin mahdollisen sulkemisen hyvin vaaralliseksi skenaarioksi. Eilen siis iskettiin kahteen tankkeriin, tänään kahteen raakaöljyn pumppaamoon. On mahdollista että öljytoimitusten häirintä tulee jatkumaan uusilla hyökkäyksillä.

Öljyn merikuljetusten häiriytyminen heikentäisi välittömästi raakaöljyn saatavuutta, ja nostaisi jo kuluttajien ja jalostamoiden tavoitettavissa olevien öljyvarastojen hintaa, -ja kuluttajahintoja. Raakaöljy-toimitusten häirinnän kautta voi siis helposti vaikuttaa maailmantalouteen, ja myös suomalaisten autoilijoiden kukkaroon.

1 Comment

  1. Nestori Lundahl
    14.5.2019 17:28

    Ja jos öljystä tulee isompi puute, niin tyytyväinen Antti Rinne lätkäisee polttoaineille ylellisyysveron.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top