Huawei-johtaja syytettynä vakoilusta Puolassa

Kiinalainen teknologiajätti Huawei on jälleen herättänyt huomiota: Yhtiöön linkittyvä vakoilujuttu on oikeuskäsittelyssä Puolassa, ja Huawein sulkeminen 5G-verkoista on puheena useassa  Euroopan maassa.

Eilen alkoi Varsovassa oikeudenkäynti Huawein Puolan markkinointipäällikköä Wang Weijing:a vastaan. Toinen syytetty samassa jutussa on Puolan tiedustelupalvelun entinen työntekijä. Miehet pidätettiin jo tammikuussa 2019. Syytteenalainen rikos on vakoilu kommunistisen Kiinan hyväksi ja yritys vaikuttaa Puolan päätöksentekoon, ja myös yritys päästä kontrolloimaan Puolan teknologia-infrastruktuuria. Viimeksi mainittu tarkoittaa pelastus- ja yleisen turvallisuuden palvelujen radioverkkoja. Tämä kerrotaan syytekirjelmässä.

Weijingiä syytetään myös toisen syytetyn, Puolan turvallisuuspalvelun työntekijän Pjotr D:n, värväämisestä Kiinan vakoilujärjestön tiedonantajaksi. Vakoilutoimintaa on syytteen mukaan jatkettu seitsemän vuotta. Pjotr D:n kerrotaan olleen ”korkeassa asemassa”. Huawei ilmoitti pian pidätyksen jälkeen irtisanovansa Weijingin (39v.), mutta osallistuu puolalaisen tiedon mukaan hänen oikeudenkäyntikuluihinsa. Weijing on työskennellyt Huawein Puolan yksikössä vuodesta 2011 ja aiemmin toiminut attasheana Kiinan pääkonsulaatissa Gdanskissa vuosina 2006-2011.

Pidätyksen jälkeen, 2019, Yhdysvaltain silloinen varapresidentti Mike Pence ilmaisi tyytyväisyyden Puolan tapaan huolehtia tietoverkkojen turvallisuusriskeitä, Weijingin tapaukseen viitaten.

Luettavaa:

 

1 Comment

  1. juha II
    2.6.2021 23:14

    Jokseen kaikki kiinalaiset vakoilevat lännessä. Ei niitä sinne muuten päästettäisikään. Siis oppimaan länsimaista hapatusta, jonka happamuustaso laskee koko ajan, sillä kunnon valvontayhteiskunta passeineen ja pässeineen on uutta muotia.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top