Humanitaarinen katastrofi uhkaa azerien valtaamassa kaupungissa

Turkkilais-azerbaidzanilainen hyökkäys,  jota on vahvistettu syyrialaisilla palkkasotureilla, on edennyt Sushan (Sushin) kaupunkiin armenialaisten asuttamalla Nagorno-Karabakhin (Artsakhin) alueella, jonka omistuksesta on käyty sotaa syyskuusta alkaen.

Azerbaidzanin presidentti Ilham Alijev ilmoitti tänään sunnuntaina televisioidussa puheessaan joukkojensa vallanneen tärkeän Sushan kaupungin, josta siviiliasukkaat ovat yrittäneet poistua kaupungin tultua uhatuksi.  Sushasta Nagorno-Karabakhin (Artsahkin) alueelliseen pääkaupunkiin Stepanekertiin, jota on myös pommitettu, johtava tien on kuitenkin vaaranalainen, eikä siviilien paolle ole kovin hyviä edellytyksiä.

Puolalainen toimittaja Witold Rswpetowicz twiittaa Stepanekertin tieltä:

Tuhannet autot ovat pyrkimässä pois Stepanerkertista eilen illalla (kirjoitettu 08.11.). Tämä on tuhansien perheiden tragedia, Tämä on todellista sodan kuvaa.

Turkkilais-azerbaidzanilaiset joukot ovat pommittaneet kulttuurihistoriallisia kohteita myös Sushassa, kuten Armenian julkaisema video näyttää. Kirkkojen pommittaminen ilmentää uskonnollista suvaitsemattomuutta, joka armenialaisen näkökulman mukaan ulottuu kirkkoihin myös Ranskassa. Armenian pääministeri onkin lausunnoissaan -jo ennen Wienin iskua- korostanut sodan olevan jo Euroopan maaperällä.

Sotainto on suuri Azerbaidzanissa, ja Turkin lippuja näkyy rakennuksissa. Azerit ovat jotakin sukua turkkilaisille, ja Turkin islamistipresidentti Recep Tayyip Erdogan onkin vihjaillut jo pitkään, että Keski-Aasian entisten islamilaisten neuvostotasavaltojen eräänlainen ”suojelija” on Turkki.  Venäjällä ei täysin näytetä ymmärrettävän tähän sisältyvää vaaraa.

Syyrialaisten lähteiden mukaan maan pohjois-osaa miehittävät turkkilaiset ovat värvänneet Syyrian hallitusta vastustavista jihadistiterroristeista  palkkasotureita, joita on jo kuljetettu Azerbaidzaniin. Näiden aiemmin mm. ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) riveissä taistelleiden ns. vierastaistelijoiden tuominen Kaukasian sotanäyttämölle saattaa liittyä etnisten puhdistusten valmisteluun. Näiden sotureiden tärkein osaamisalue onkin suojattoman siviiliväestön -erityisesti kristittyjen- vainoaminen. Sushan ja Stepanekertin asukkaiden joukkopako ja yritykset paeta liittyvät vahvasti tähän mahdollisuuteen.

Sotatoimialueella olevat toimittajat ovat kiinnittäneet huomiota Sushasta ulos johtavien teiden vaaranalaisuuteen, ja pakomahdollisuuksien hupenemiseen. Saatamme nähdä islamilaisten joukkojen valtaamilla alueilla samoja näkymiä, kuin vuonna 2012 nähtiin ”islamilaisen valtion” IS:n vallatessa Mosulin Irakissa tai Raqqan Syyriassa.

Sotatoimialueelta tihkuneiden tietojen mukaan azerisotilaat ovat jo omaksuneet syyrialaisten neuvonantajiensa oppeja, mm. vastapuolen kaatuneiden käsittelyssä. Tämä ei lupaa hyvää Nagorno-Karabakhin siviileille. Turkkilais-azerilainen valloitus voi myös luoda eräänlaisen uuden ”kalifaatin”: Islamistisen pesäkkeen joka säteilee rauhattomuuksia kauas rajojensa ulkopuolelle.

VAKASTI OTETTAVA VAROITUS:

Twiittien kuvien katselu ei sovi kaikille. Suosittelen, ettet klikkaa niitä näkyviin.

mm

5 Comments

 1. Juha
  8.11.2020 16:05

  Ei soi kirkon kellot Suomessa niin kuin Aleppon valtauksen yhteydessä taannoin.. ai niin.. armenialaiset ovat vääräuskoisia eli kristittyjä eikä islamisteja.. joten Suomen ev. lut. kirkon toiminnan ymmärtää..

  Vasemmistomedian hiljaisuus on korvia huumaava..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   8.11.2020 18:08

   Oikeesti? Soittiko ne kelloja??

   Vastaa
   1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
    8.11.2020 20:28

    Soitti

    Vastaa
    1. Tehdäänkehitysmaayhdessä
     8.11.2020 20:32

     Tässä väitetään , että uhreille. Mutta koska nykyään täytyy olla mediakriittinen, niin suomalian kirkon tuntien uskon Juhaan. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://yle.fi/uutiset/3-9226744&ved=2ahUKEwiLrOH7yfPsAhVyAhAIHcEZBrAQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw2RQ2hX-BEF2zmdsqf1jxdM

     Vastaa
 2. Juha
  8.11.2020 20:25

  Näin se meni.. 2016 tämä hullutus valtasi maamme kirkot.. kenties jokin ev. lut. kirkon poliittinen kannanotto..

  https://yle.fi/uutiset/3-9226744

  nyt ei soi kellot.. ei

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top