Valkovenäjän hallitus antanut turvallisuusjoukoille luvan käyttää tappavia aseita

Valkovenäjän sisäministeriön (MVD:n) edustaja on tänään puhunut valmiudesta jyrkkiin toimenpiteisiin, ja maininnut mielenimaisujen ”radikalisoitumisen”. Uutistoimiston mukaan hallitus on antanut turvallisuusjoukoille luvan voimankäyttöön, mukaanlukien tappavat aseet.

Sisäministeriön edustaja kertoi tänään:

”Protestit muuttuvat organisoiduiksi ja äärimmäisen radikaaleiksi. Tästä syystä Sisäasian Viraston virkailijat ja sotilashenkilöt eivät poistu kaduilta, ja mikäli on tarpeellista, käyttävät erityisiä keinoja ja tuliaseita.”

Sisäasian varaministeri  Gennadi Kazakevich on vahvistanut ministeriön tiedottajan kertoman.  Eilinen sunnuntai oli yhdeksäs peräkkäinen viikonloppupäivä, jolloin Minskissä ja muissakin kaupungeissa järjestetään joukkomielenosoituksia vuodesta 1994 asti istuneen presidentti Aljaksandr Lukashenkan uudelleenvalintaa kritisoiden.

Valkovenäjän paikallisen Ylen, valtion kanavan, uutisointi lisää huolta:

– Urheita vain internetissä,
– tulette juoksemaan shakaalit,
– täällä ei tule olemaan fascisti-nuoria tässä maassa,
– maaperä jalkojenne alla tulee palamaan,
– tulette juoksemaan niin nopeasti kuin pystytte,
– te ette ole vielä kohdanneet Valkovenäjän poliisia.

Tämä on erittäin pahaenteistä. Uutistoimiston twiitti näyttää sotilas-ajoneuvoja Minskin kaduilla noin tunti sitten.

Mielenosoittajat ovat estäneet liikennettä ainakin yhdellä vilkkaalla kadulla, mitä ei ole aiemmin tapahtunut 09.08. jälkeen päivittäin jatkuneissa mielenilmaisuissa. Videoleikkeet näyttävät autonrenkaita poltetun kadun tukkeena, -ilman että sytyttäjiä on näkyvissä. Tämä on hyvin huono merkki.

Seuraamme tilannetta mahdollisuuksiemme mukaan. Twitterin käyttäjät voivat seurata Now Belarus:ta tai Voices from Belarus:ta. Nettiyhteydet Minskissä saattavat toimia epäsäännöllisesti.

Aiheesta uutisoivat:

 • RAI 12.10.2020,
 • BBC 12.10.2020.

Valkovenäjän kaupungeissa on ollut iltaisin mielenilmaisuja, joissa ihmisjoukot ovat valko-puna-valko -lippujen kanssa seisoneet katujen varsilla, tai liikkuneet jalkakäytävillä. On toki mahdollista, että nyt tapahtuva joukkojen keskitys liittyy näiden tukahduttamiseen.

3 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  12.10.2020 23:41

  Mikäli valkovenäläiset ovat hankkineet satelliittipuhelimia, he pystyvät lähettämään videoklippejä mm. twitteriin paikallisesta sulusta huolimatta. Viime syksynä Iranin oppositio sai viestinsä maailmalle, vaikka pappishallitus oli sulkenut netin.

  Vastaa
 2. juha II
  13.10.2020 20:43

  Ennen kuin teroittte sanalliset hampaanne. Muistakaa, että ”kukkona tunkiolla” kiekuva Ranskan presididentti Emmanaul Macron oli sitä mieltä, että löpön hinnan korotuksesta (20%) hermostuneita keltaliivejä kovilla vielä den lisäksi, että heistä monet olivat jo loukkaantuneet hengenvaarallisesti kohti ammutuista kyynelkaasu kranaateista.

  Valko-Venäjän Alexander Lukashenko kuittasikin hauskasti Macronille: ”Miksi et itse eronnut keltaliivien mielenosoitusten takia?”

  Vastaa
  1. Kuolihan niitä
   16.10.2020 12:54

   Keltaliivejähän oli jossain vaiheessa kuollut jo 13 viranmaisten toimissa. Mutta niistä ei ole sen enpää puhuttu.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top