Huoli ”kulttuurista” onkin suojatyöpaikkojen ja privilegioiden pelastamista

Kiinasta levinneen viruksen iskiessä yleisötilaisuuksiin, ja sitä kautta esiintyvien taitelijoiden kukkaroon, ilmaantui poliittista tahtoa varmistaa kroonisesti käsi ojossa rahaa kerjäävän ”kulttuurin” ja ihmeellisen tapahtuma-alan hyvinvointi lisätukiaisilla. Tarkastelemme.

Kun hätä on yhteinen, eniten huutavat apua ne jotka muutenkaan eivät omillaan pärjää. -Tämän sloganin todisti jo Euroopan Unionin ns. koronaelpymispaketti, joka rankaisee kestävän talouden maita ja ruokkii ”siestamaita”, joiden budjetti-alijäämät ovat olleet niin kauan kuin kukaan jaksaa muistaa. Ns. kulttuurin tarkastelu johdattaa kysymään, on Suomessa eräänlainen ”sisäinen siestamaa”, jossa eletään huolettomina kuin heinäsirkat? Seuraava kysymys onkin, ketä sinne pääsee ja kenelle pitää mielistellä että pääsee?

Dear Rosa, siinähän vaadit. Joukko jonka puolesta esität ultimaatumisi onkin vaatinut jo viime vuosituhannella, eikä heidän saama-saldoaan ole kukaan laskenut. Enkä usko kenenkään sitä laskeskelevan. Toisaalla mökinmummojen ja jo vuoden 1991 budjetti-juustohöyläämisen aiheuttamat kärsimykset muistavien kiukku olisi koko tasavaltaa epävakauttava tekijä, -eikä sitäkään laskeskella. Kukaan ei uskalla meille kertoa, kuinka paljon on pussistamme syöty.

Mikä tämä ihmeellinen ”kulttuuriala” sitten on? -Ja ketä sinne on kerääntynyt lusmuilemaan?

Synkän 70-luvun muistavat antavat oman todistuksensa: Sanomalehtien kulttuuritoimitukset ja arvostelijat, kuten apurahojen myöntäjätkin, löysivät silloin yhteisen linjan, jolla pysyivätkin. -Osa vain Neuvostoliiton hajoamiseen asti, osa sen jälkeenkin. Sama jengi joka paikassa: Heidät nähtiin samoissa pöydissä kultturellahtavissa ravintoloissa, koko kulttuurin ja sen tukemisen sisäpiiri pölöttämässä ja kaulailemassa valomerkkiin asti.

Ja tapahtui niinä päivinä, että kaikki julkisuuden nostetta, myönteisiä arvosteluja ja runsaskätisiä apurahoja saaneet kuuluivat samaan mariginaaliseen poliittiseen ryhmään, joka jopa Suomen Kommunistisessa Puolueessa oli vähemmistö. Porvarit eivät tätä ikinä ymmärtäneet, eivätkä olisi siihen puuttuneetkaan koska idänkauppa ja vuorineuvokset: Isossa jaossa kulttuuri oli jätetty (ääri)kommareille, ja porvarit saivat tahkota rahaa itäviennistä.

Näinpä epäpyhä allianssi ruletti, ja tasavallassa oli kaikki hyvin

Tai sitten ei. Muodostui itsensä ulkopuolisilta sulkenut kyldyyrieliitti, jossa oikeistolaista suomenkielistä heteromiestä ei näkynyt. Heidän laskujensa maksajat toki olivat työssäkäyviä suomenkielisiä heteromiehiä, joiden palkasta/yrittäjätulosta lähti siivu huolettomille ja jäsenkirjalla eliitissä-pysymisensä varmistaneille kuhnureille. Näin se käy. Jos kyldyyriväki oli voittopuolisesti kommunisteja, niin Marxin teorian kirjaimenkin mukaan he elivät kommunismissa: Karl Marx määritteli kommunismin olotilaksi, jossa ”kukin saa tarpeidensa mukaan, ja kukin tekee kykynsä mukaan”. Tavikset toki kärsivät kapitalismista, kaikilla herkuilla.

Tarpeet kuhnuri-yhteiskuntaluokalla olivat toki suuret, ellei rajattomatkin, mutta heidän kykynsä yltivät vain töherryksiin ja kiekaisuihin, jotka samaan poliittiseen lahkoon kuuluvat ylistivät jopa johtavan sanomalehden kulttuuripalstalla.  Onko tuttu sanonta:

”Tämä nuori taitelija on jo saavuttanut huomattavaa arvostelumenestystä, vaikka suuri yleisö ei ole häntä vielä löytänyt.”

Odottiko hän löytämistään  tukevasti apuraha-patjalla loikoillen, sen kerroin jo edellä. -Ja jos ei viitsinyt tehdä kerran vuodessa 200-sivuista runokirjaa, niin TV:n keskusteluohjelmissa pysyi pinnalla. Sensijaan sisäpiirin ulkopuolelta oli turha jengiin yrittää. Tällä oli seurauksia: Jos joku poliittiselle korrektiudelle ja hyvä-veli/sisko -kuvioille sokea yritti tosissaan vääntää jotain taiteellista, hän joutui toteamaan sen hyödyttömäksi, -ja luopui yrittämästä. Sensijaan puolue-ryhmäkuntalaisuuden, nepotistisen edun tai muun händicäppin avulla ponnistava, hän tiesi ettei hänen tarvitse satsata tuotteensa laatuun: Arvostelut, apurahat ja esiintymiset tulevat automaattisesti.

Tämän takia Suomessa ei tehty hyvää nykytaidetta: Toisille se oli turhaa ponnistelua ilman tulosta, toisille se olisi ollut turhaa vaivannäköä, sillä taiteen laatu tarkistettiin tekijän yhteiskuntasuhteiden kautta. Näin se käy.

Kuluneen sanonnan mukaan taistolais-stalinistit valtasivat 1970-luvun Suomessa kaiken kulttuurin, paitsi klassisen musiikin: Sen arvostelukriteerit oli lyöty lukkoon jo 200-300 vuotta aiemmin.

Synkkiä pilviä kyldyyriparatiisin yllä

Ensimmäinen uhka leppoisasti elävälle kyldyyrivasemmistolle ilmaantui vuoden 1991 laman myötä: Talous sakkasi Iiro Viinasen, Rolf Kullbergin ja Mauno Koiviston toimien takia, ja valtion tulotkin romahtivat. Julkisiin palveluihin, tulonsiirtoihin ja julkistalouden suorittavaan osaan kohdistui dramaattisia leikkauksia. Työttömyys oli iskenyt reaalitaloudessa toimiviin, ja budjetti-juustohöyläämisen kautta myös valtiolle tai kunnille verokirjansa jättäneisiin. Että suuri osa suomalaista sairaanhoitajista meni töihin ulkomaille, eivätkä tule takaisin, -se juontuu näistä vuosista. Mutta toiset olivat tasa-arvoisempia kuin muut.

”Kulttuuri” ja julkinen hallinnon porskuttivat muiden kärsiessä. Oliko joku ne pelastanut? Mitä tarjottavaa niillä oli kansakunnalle, joka oli joutunut leikkaamaan sairaanhoidostakin?? -Ehkei leikkauksilta turvatun sektorin menestyksen salaisuus ollutkaan heidän tekemisissään, vaan siinä mekanismissa, millä tähän ”Helvetin seitsemänteen piiriin” pääsee: Täytyy olla kiva oikealle taholle.

Kyldyyri, puolue-apparaattien virkaläänitykset ja muut palkinnot ovat vallankäytön väline ja varmistaja: ”Ole meidän puolella, saat ja pääset. Ole meitä vastaan t. tottelematon, kaikki ponnistuksesi mitätöidään.”

Virka, apuraha, myönteinen julkisuus, jne., olivat puolue-Suomessa asioita, joita ei ansaita teoilla ja osaamisella, vaan apparaatin tottelemisella ja kuuliaisuudella. Näin tähän maahan rakennettiin yhteiskunnallinen helvetinkone, joka pyörii yhä. 90-luvun keinotekoisessa lamassa ja itse aiheutetussa pankkikriisissä uhrattiin työllistävät yritykset, kotimarkkinoiden kulutuskysyntä, vaurastunut keskiluokka ja asuntosäästäjät, ja leikattiin hyvinvointipalveluista, mutta pelastettiin lamaan osasyylliset pankit, hallintohimmeleissä piileskelevät virkamiessosialistit ja kyldyyriväki.

Nyt meille selitetään, että taas pitäisi uhrautua ja pelastaa ”kulttuuriin” vihreille oksille kiivennyt puoluemielistelijöiden kerho. On vähän röyhkeetä.

”Kyltyyri, kyltyyri, kyltyyri!” Tuo huuto Suomessa on syyri. Mut mikä se on se kyltyyri? Kas, siinäpä pulma on jyyri.” Eino Leino

Vuoden 23 budjettiriihessä puidaan pettuleipää

9 Comments

 1. Merceeri
  26.2.2021 16:03

  ”Kulttuuri” ja julkinen hallinton porskuttivat muiden kärsiessä. Oliko joku ne pelastanut? Mitä tarjottavaa niillä oli kansakunnalle, joka oli joutunut leikkaamaan sairaanhoidostakin?? -Ehkei leikkauksilta turvatun sektorin menestyksen salaisuus ollutkaan heidän tekemisissään, vaan siinä mekanismissa, millä tähän ”Helvetin seitsemänteen piiriin” pääsee: Täytyy olla kiva oikealle taholle.”

  Täytyy olla kiva oikealle taholle – ilmeisesti? Tänään 26 helmikuutta oli SuomenUutisissa – n. tunnin ajan – esillä mielipidekirjoitus, jossa kirjoitettiin: Britanniassa on 67miljoonaa ihmistä ja, että Britannian julkinen sektori on yhtä suuri, kuin Suomessa. Tämä herätti mielenkiintoni, koska olen kirjoittajan kanssa luvuista samaa mieltä – laskutaitoinen ja ilman ”sopimusyhteiskunnan” vaatimaa poliittista painolastia. Yritin kohteliaasti kiittää ko. mielipidekirjoittajaa hyvästä kirjoituksesta sillä seurauksella, että alustalla jo valmiiksi ollut kirjoitus, sekä oma vastaukseni hävisivät / sensuroitiin SuomenUutisista?

  Otan asian tällä alustalla uudestaan esille, koska kysyisin edelleenkin _kohteliaasti_seuraavaa: MITEN YKSIKÄÄN PUOLUE – EDES PERSUT – KUVITTELEE TOSISSAAN PYSTYVÄNSÄ PELASTAMAAN SUOMEN TALOUDELLISELTA KATASTROFILTA, JÄTTÄMÄLLÄ 10KERTAA LIIAN SUUREN BYROKRATIAN KOSKEMATTOMAKSI? Yhtälö on yhtä mahdoton, kuin jos _yksi_ alemman keskiluokan tulotasolla varustettu kansalainen, yrittäisi maksaa tuloillaan 10 muun perheen 400 000€:n asuntolainoja? Valtion tasolla yhtälön suluissa on 10miljardien edestä liikaa vero -ja valtionlaina €uroja?

  Ps. Haluaisin tietää, onko tämä byrokratian mielistely persujen vai _moderaattorin oma kanta_? Niin tai näin, ainakin vastuu asiasta on persuilla, koska tällä tavoin Te tuette poliittisten vastustajienne; sosiaalidemokraattien, kepun -ja kokoomuksen (virka) valta-asemien säilymistä hallinnossa, sekä politiikassa? Jos ei näe metsää puilta, niin silloin kannattaisi kyllä ottaa muutama sata askelta taaksepäin, näistä epäilyttävän pikkuporvarillisista askelmerkeistä!

  Pss. Jos epäilyilleni on aihetta, niin siitä seuraa: Te PerusSuomalaiset ette kykene pitämään lupauksianne kansalle, vaan teitä odottaa lähitulevaisuudessa sinisten kohtalo, saatte poistua näyttämöltä takavasemmalle – punavihervasurien naurun saattelemana ja Eduskunnan ovien saranapuolelta, kansan kiukku niskassanne. Sitäkö Te etsitte?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   26.2.2021 16:13

   ” Tänään 26 helmikuutta oli SuomenUutisissa – n. tunnin ajan – esillä mielipidekirjoitus, jossa kirjoitettiin: Britanniassa on 67miljoonaa ihmistä ja, että Britannian julkinen sektori on yhtä suuri, kuin Suomessa. Tämä herätti mielenkiintoni, koska olen kirjoittajan kanssa luvuista samaa mieltä – laskutaitoinen ja ilman ”sopimusyhteiskunnan” vaatimaa poliittista painolastia. Yritin kohteliaasti kiittää ko. mielipidekirjoittajaa hyvästä kirjoituksesta sillä seurauksella, että alustalla jo valmiiksi ollut kirjoitus, sekä oma vastaukseni hävisivät / sensuroitiin SuomenUutisista?”

   Tarkistettuna: Viitattu viesti on jälleen näkyvissä, mutta ilman nimimerkki ”Obelixin” kommenttia.

   Vastaa
  2. Hema
   26.2.2021 17:39

   Moi. Olen ehdottoman samaa mieltä julkisen sektorin paisuneisuudesta. Se on ollut sekä kestämättömän-, että tarpeettoman suuri jo ainakin 80-luvulta saakka, ja joka kerran kun se kasvaa sen tehokkuus heikkenee kumulatiivisesti. Hyvä esimerkki ovat poliitikot avustajineen. Hinta on kasvanut, mutta kehitys on täysin pysähtynyt, mitä tulee siihen heidän varsinaiseen työhönsä, eli kansalaisten edustamiseen.
   Mitä taas tulee tuohon persuja kohtaan kirjoittamaasi; Yritätkö sanoa että kaikki oli hyvin, kunnes persut, vai että vain persut lupaavat ja pettävät vai mitämitä?
   Nyt ajattelet että puolustelen, saat tehdä niin jos haluat. Totuus on etten äänestä lainkaan, koskaa, ketään. Olisin silti erittäin mielissäni jos pääsisin seuraamaan kuinka sinä, minkä tahansa puolueen riveistä, ajat tai yrität ajaa tuota mainitsemaasi asiaa läpi. Voin luvata että niin kauan kuin elämme ”demokratiassa”, et onnistu. Siksi ei kaiketi ole edes keinovalikoimassa tuo millään puolueella. En sano etteikö julkisen sektorin pienentäminen oli mitenkään mahdollista, mutta valtiosääntöjen avulla se ei ole. Kenties mullistus, sota, tms.. voisi saada sen aikaan hetkeksi, mutta ongelma on nähdäkseni ihmisluonteessa enemmän kuin näennäisdemokratian rakenteessa.
   Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka haluavat saada ilmaiseksi, enemmän, ja täysin vastuutta. Suosittelen että luovut syyttelystä ja keskityt oman vapautesi luomiseen. Kun luot sen mieleiseksesi, voit paremmin.
   Kaikki puolueet ovat syyllisiä sosialismiin.
   Yksikin valehtelija pilaa koko pelin.
   Kun aikansa elää toisten tuotoilla, turmeltuu säälittäväksi huijariksi, eikä psyyke kestä enää totuuden tunnustamista itselleen.
   Ehkä julkinen sektori pitäisi olla kansalaisvelvollisuus. Kiinteä aika olla ”virassa”, ei palkkaa tai palkkioita ikinä, asunto ja ruoka ilmainen, ei toista kautta milloinkaan, sekä täysi tulosvastuu päätöksistä joista kansalaisille veto-oikeus äänestämällä.
   No… tuo oli tajunnanvirtaa ilman kriittistä tarkastelua, joten en ylläty jos sen piankin joku teilaa, mutta toivottavasti argumentein. Lisäsin sen vain siksi että itse toivon varteenotettavia ehdotuksia, turhan syytelyn sijaan.
   Kulttuuri syntyy ruohonjuuritasolla, mutta erkanee ja mätänee visvaksi kun se hinnoitellaan vääristynyttä ja valheellista valuutta referoiden. Artistin ja yleisön välissä on usein myös ihmisiä.

   Vastaa
   1. Merceeri
    26.2.2021 18:59

    Hema

    Kysyit: ”Yritätkö sanoa että kaikki oli hyvin, kunnes persut, vai että vain persut lupaavat ja pettävät vai mitämitä?”

    Niin no, yritin sanoa tätä: koska persut ovat esittäneet VEROTUKSEN alentamista, jotta talous paranisi horisontaalisesti yhteiskunnassa – mikä on totta – sillä yleisen toimeliaisuuden lisääntyessä, valtion verotulot lisääntyisivät toimeliaisuuden (kaupan) lisääntyessä. Mutta tämä lupaus / esitys / yhtälö ei toimi, jos sen yhtälön miinus puolen sulkujen (sisään) laittaa summan, jonka joudumme veroina ja valtiolainan lyhennyksinä maksamaan ylisuuren (kalliin) byrokratian ylläpidosta. Valtionvelka oli vuonna 2020 jo 124 833 miljoonaa euroa. 53.1% Suhteessa BKT:hen. Lähde: Valtionkonttori. => Jos verotusta halutaan alentaa, on siis matemaattinen pakko saneerata / leikata turhasta byrokratiasta (tai lisätä valtion velkaantumista) koska kaikesta tarpeellisesta on jo leikattu, joka vuosi iiro Viinasen päivistä lähtien. Oikeastaan voisi kysyä: mitä meillä suomalaisilla on enää jäljellä ns. hyvinvointivaltiosta, paitsi hillitön vuosittainen lasku sosialistisen jättibyrokratian ylläpitämisestä?

    Loppu tarkennus: politiikassa ei ole hyväksi luoda ihmisille kauhukuvia, muttei myöskään luvata liikoja – varsinkaan sellaista – jota lupausta ei pysty / tai ei edes usko pystyvänsä pitämään. Halusin siis kirjoituksellani selvittää talouden osalta, ettei persujen kohdalla olisi kyse mistään semantiikasta, vaan ihmisiä kiinnostavasta, realistisia mahdollisuuksia sisällään pitävästä politiikasta.

    Vastaa
 2. Kulttuurista sopii leikata ja kunnolla
  26.2.2021 16:06

  Suomessa kulttuuriala on paisunut ylisuureksi ja kaikenkarvaiset taviksetkin saavat apurahoja sun muuta tukea ”kulttuurinsa” tekoon vaikka edustavatkin rappiokulttuuria / -taidetta.

  Kulttuurin tukemiseen käytettäviä rahoja voisi hyvinkin leikata puoleen, koska roskataide ei tuota yhtään mitään.

  Samoin monikulttuurista pitäisi leikata, mutta siinä 100% leikkaus olisi kaikkein paras!!!!!

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   26.2.2021 19:43

   Rappiotaide ja monikulttuuri ovat valtavirtaa olevan rappioliberalismin ja kulttuurimarksismin liitännäisiä. Enemmistön muodostavat, selkärangattomat ja vailla omaatuntoa olevat petturipoliitikkomme on jo pienestä pitäen indoktrinoitu rappioliberalismiin ja kulttuurimarksismin perversioihin. He eivät pysty ajattelemaan edes oman jälkikasvunsa tulevaisuutta ohjatessaan Suomi-laivaamme kohti jäävuorta: matu- ja velkahelvettiä!

   Vastaa
 3. Orang Utang
  26.2.2021 18:22

  Julkisen sektorin jatkuva kasvu on yksi demokratian luonnollinen ominaisuus. Demokratia ei ole kestävän kehityksen mukainen hallintomalli.
  – Jo Mooses varoitti ihmiskuntaa demokratiasta: „Älä varasta.”.

  Ihmisen ymmärrys ei mene sen pitemmälle kuin, että mistä saada huominen leipä pöytää.
  – Hmmm. Siwa on kiinni, joten pitää löytää jokin muu ratkaisu.

  Suurten puolueiden satakin vuotta jatkuva menestys perustuu jäsenyydestä saataviin henkilökohtaisiin etuihin. Virkoihin. Nyt on Vihreiden vuoro kahmia itselleen.
  – Satoja virkamiehiä työllistävää polttoaineiden-sääntelyvirastoa ajetaan jälleen vaikka sama vaikutus saadaan pelkällä veron korottamisella.
  – Kuntavaalien alla jaettiin „pakolaisyhdistyksille” muhkeat avustukset, koska ne ovat luotettavia sopimuskumppaneita. Jos heimopäällikön kanssa on sovittu tietystä äänimäärästä vaaleissa, niin sopimus pitää.

  Vastaa
  1. Kalergi-suunnitelma
   26.2.2021 19:47

   Näin enemmistön mudostavat petturipoliitikkomme kohentavat työllisyyttä matu-invaasion avulla: http://jukkahankamaki.blogspot.com/2017/12/kuinka-maahanmuutto-pelastaa-suomen.html

   Vastaa
 4. juha.
  26.2.2021 21:11

  Kulttuuri olkoon se ensimmäinen asia, joka tästä maasta tapetaan kun hätä on suurin!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top