Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa suojainhankinnoissa koskeva esitutkinta syyteharkintaan

Keskusrikospoliisi aloitti toukokuussa 2020 esitutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) sisäisestä toiminnasta suojainhankinnoissa. Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa HVK:n työntekijöiden roolia suojainkauppoihin liittyen. Esitutkinta on valmistunut ja siirtyy nyt syyteharkintaan.

Valmistunut esitutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten. Esitutkinnassa epäillään kolmea henkilöä luottamusaseman väärinkäytöstä.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko pandemiatilanteen vuoksi tehdyissä suojavälinehankinnoissa toimittu vastoin hankintoja määritteleviä ohjeita ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnassa on kuultu todistajina useita HVK:n työntekijöitä, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön henkilökuntaa.

Suojainkauppoihin liittyen tutkitaan myös törkeää petosta

Tavarantoimittajan ja HVK:n välistä suojavälinekauppaa koskeva esitutkinta on vielä kesken. KRP tutkii asiaa epäiltynä törkeänä petoksena, josta epäillään kahta henkilöä.

– Petosta koskeva esitutkinta pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Tarvittavat esitutkinnalliset toimenpiteet on käytännössä saatu tehtyä, Laaksonen kertoo.

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle 2021.

3 Comments

 1. Ehkä tärkeämpi asia
  29.4.2021 09:53

  Minusta oleellisempaa olisi tutkia se miksi 4kk aikaisemmin HVK dumppasi varstossa olleet maskit myntiin mm. SA-kaupan kautta? Ne olivat täysin hyvälaatuisia venttiilillisiä FFP3 (CN P3 V) maskeja jotka oli valmisetettu Ruotsissa eikä niissä ollut mitään vikaa. Ostin niitä mm. maatalossa käyttäviin töihin kun 10 maskia maksoi sen 5€. Ei ollut väitettyjä hapertumia koska maskit oli yksiöpakattuja. Ja jos siitä nyt se kuminauha jossain vaiheessa hapertuisi, niin niittarilla saa aika nopsaan uuden kiinni. No, näitä ”vanhentuneita” maskeja on meillä käytetty siiltä asti. Ja niitä riittää vieläkin pariksi vuodeksi.

  Vastaa
 2. juha II
  29.4.2021 21:22

  Syyllisyyttä pitää harkita, mutta ei koskaan tekojensa sujrauksia!

  Vastaa
  1. Vasemmistolaiset ovat mielenvikaisia
   30.4.2021 13:23

   Jos ryhtyy vihervammaiseksi niin saa armahduksen.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top