HUS siirtyy täysvalmiuteen

HUSin valmiusohjeen mukaisesti täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Valtioneuvosto on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti.

Lisäksi valtioneuvosto on antanut 17.3.2020 valmiuslain käyttöönottoasetukset eduskunnalle. Toimivaltuudet koskevat valmiuslain 86 §:ä (sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden toiminta), 88 §:ä (sosiaali- ja terveyspalvelut sekä terveydensuojelu), 93 §:ä (palvelusuhteen ehdoista poikkeaminen), 94 §:ä (irtisanomisoikeuden rajoittaminen), 95 §:ä (työvelvolliset) sekä 109 §:ä (opetuksen ja koulutuksen järjestäminen tai keskeyttäminen). Eduskunta on hyväksynyt valtioneuvoston asetusten pysymisen voimassa 18.3.2020 valmiuslain 95 § mukaisia toimivaltuuksia (työvelvolliset) lukuun ottamatta. Asetukset ovat voimassa 13.4.2020 saakka.

”Toistaiseksi koronaviruspotilaiden hoito kuormittaa HUSin sairaaloita vähän. Siirtymällä poikkeusolojen johtamisjärjestelmään ja täysvalmiuteen varmistamme toimintakykymme myös siinä vaiheessa, kun sairaaloiden kuormitus merkittävästi kasvaa”, sanoo toimitusjohtaja Juha Tuominen.

Toimitusjohtaja on keskittänyt valmiusohjeen mukaisen poikkeustilanteen operatiivisen johtamisen päätöksentekoa johtajaylilääkärille.

“HUS on laaja organisaatio. Sairaaloidemme suuri määrä vaatii poikkeustilanteessa päätöksenteon keskittämistä. Koronaepidemian tilannekuva kerätään yhdessä muun toimivan johdon kanssa päivittäin, ja tarvittaessa päätökset syntyvät hyvinkin nopeasti”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

HUSissa on pysyvästi voimassa olevat valmiussuunnitelmat ja pandemiasuunnitelmat. Varautuminen koronavirustilanteeseen aloitettiin jo tammikuussa ja varautumisen astetta ja laajuutta on nostettu sen jälkeen portaittain.

2 Comments

 1. ro
  19.3.2020 23:53

  Hienoa Pelle Hermanni ja perässähiihtäjät on jopa jotain TODENNUT!

  Vastaa
 2. Valetta
  20.3.2020 23:45

  Huijausta vallankumouksen estämiseksi

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top