Hybridisosialismi suojelee kannattamatonta toimintaa, -myös koronan jälkihoidossa

Kaikki kriisit heiluttelevat yrityksiä, ja yrittämisen idea onkin riskin otto ja riskinhallinta.  Tämä asiantila tunnetaan nimityksellä markkinatalous. Sen tärkein ominaisuus, ja tie siihen että markkinatalous tuottaa työllisyyttä ja hyvinvointia, on kilpailu: Se joka tuottaa markkinoille tuotteen tai palvelun, jonka joku ostaa, jää toimimaan. Hintakilpailu, kustannusten hallinta ja laatu ovat ne joilla selviydytään.

Ravintolat ovat omanlaisensa sektori: Siellä kiinnostavuus ja viihtyvyys ovat tärkeämpiä, kuin hinnat, -ja yleisön maku ja muoti muuttuvat. Siispä ravintola-ala on jatkuvan muutoksen kourissa. Trendin huipulla oleva paikka vetää väkeä, ja kassa täyttyy, -kunnes väki menee muualle. So it goes!

Koronakriisi on erilainen, kuin muut palveluelinkeinoja ravistaneet nälkävuodet: Valtio määräsi ovet kiinni, ja toiminnan seis. On siis olemassa kysymys valtion vastuusta, mutta mikä oli valintatilanne? Jos joukkoluontoinen epidemia olisi herättänyt paniikin, olisiko ravintoloihin tullut asiakkaita, ja olisivatko ne ylipäätään olleet auki, kiellettiin tai ei. Jos jatkamme ajatusta, onko jokin huolimaton laborantti wuhanilaisessa labratoriossa vastuussa jostakin?

Jos toimintaa ei ole, ja työntekijät ovat lomautettuja, palveluyrityksen isoiksi menoeriksi jäävät vuokra ja pääomakulut. Ravintoloiden vuokria säätää myös em. markkinamekanismi: Kiinteistön omistaja ottaa rahaa vuokralaiselle tuottavista neliöistä optimivuokraa, jonka katto on vain se minkä joku suostuu maksamaan. Jos pyyntö on liian korkea, tilat jäävät tyhjiksi, eikä vuokraisäntä saa mitään,  Näin toimii markkinamekasnismi, ja jos tilat eivät tuota vuokralaiselle, ne jäävät tyhjiksi tai vuokra alenee.

”Sosialistisissa maissa”, missä valtio yritti säädellä taloutta pitääkseet alamaiset tiukemmassa otteessa, kannattamaton tuotanto ei karsiutunut pois, eivätkä resurssit hakeutuneet automaattisesti siihen tuotantoon, jolla oli kysyntää. Talous ei kasvanut, ongelmat kasaantuivat, -kunnes tuli romahdus.

Kriisi voi olla jossain Atlantin takana, subrime-luotoissa tai johdannaisissa kyteneen kriisin purkaus.  Sellainen on ”isoommas käres”, ja ministerimme voivat sille hyvin vähän. Myös pandemia, tulivuorenpurkaus joka keskeyttää kuukausiksi lentoliikenteen, tai joku muu luonnononnettomuus voi tehdä tuhoja taloudelle, -eikä osoiteltavaa syyllistä löydy. Kriisi voi olla myös seuraus noudatetusta talouspolitiikasta, kuten vuoden 1991 lama Suomessa. Kaikissa tapauksissa tulee konkursseja ja työttömyyttä, -ja lisää konkursseja kun kulutuskysyntä heikkenee. Kärsijöitä on aina, eikä heitä tule jättää heitteille.

Esitän ajatusleikin: Annamme kriisin kaataa ne ravintolayritykset, jotka eivät sitä kestä. Suomme yrittäjille henkilökohtaisen konkurssin olosuhteiden mukaisin lisäehdoin. -Hänhän ei ole omalla taitamattomuudellaan kaatanut yritystään, vaan sen tekivät isommat voimat. Tuloksena hän on ilman velka-riippaa, edelleen toimintakelpoinen. Hänellä on myös ammattitaitonsa jäljellä, ja kun vuokranantaja saa tässä vaiheessa nollatuloa neliöistään, varmaankin vuokrasta voidaan neuvotella hyvässä hengessä.

Terveet ravintolayritykset tulevat takaisin, ketkä eivät tule -niitä ei kukaan huomaa kaivata. Toiminnan vilkastuessa uudelleen, myös työntekijöille on kysyntää. Näin olisi toimittu markkinataloudessa.

Sosialismi tai puolisosialismi -hybridiversio- suojelee rakenteita, koska sosialismi rakastaa pysähtyneisyyttä, ja pelkää uudistumista ja innovatiivisuutta. Nopeasti muuttuvassa maailmassa olemassaolevaan takertumiselle ei ole elintilaa, vaikka olisikin riittävästi pääomia taloudellisten fetishien elättämiseen.

2 Comments

 1. Maan parasta ajatteleva
  21.5.2020 08:08

  Tuki menee lopulta vuokranantajalle, sijoittajalle, ravintolan pitäjän saaman tuen välityksellä. Mitä sosialismia siinä on?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   21.5.2020 13:58

   Meidän yhteiset rahat sosialisoidaan rahoitussektorille ja kiinteistösijoittajille. Yrittäjät ovat vain välipysäkki, eikä markkinatalous toimi.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top