Hylättyä sotakalustoa ihmetellään Ukrainassa

Ukrainan sotatoimialueelta on saatu kuvaa ja videoklippiä heitteille jätetystä sotamateriaalista, kuten kuvan ilmatorjuntajärjestelmä. Usein nähdään ukrainalaisia siviilejä evakuoimassa tätä ”löytötavaraa”,  jossa ajoneuvoissa näkyy Venäjän Ukrainan-operaatioon liittyvää ”Z”-tunnusta.

(Kuvat: Avia.pro)

Herää kysymys, mihin ovat kadonneet sotilaat, -varusmiehet, joiden käytössä tämä kalusto on ollut? Venäläinen sotilaallisesti suuntautunut julkaisu, Avia.pro, jota tavataan pitää GRU-yhteyksiä omaavana, ei spekuloi sotilaiden kohtalolla. Olisivatko lähteneet koteihinsa?

Politiikan kannunvalajille voi olla kiintoisaa, miksi tämä aihe on avattu venäjänkieliselle lukevalle yleisölle. Lainaamme venäläisjulkaisua:

Ukrainasta on löydetty kymmenittäin hylättyjä sotatarvikkeita

Ukrainan alueelle on hylätty kymmeniä yksiköitä erilaisia ​​sotilasvarusteita ja aseita. Tämän todistavat lukuisat verkossa olevat valokuvat, joissa voit nähdä panssaroituja miehistönkuljetusaluksia, armeijan kuorma-autoja, ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä  (kuvassa Pantsir-5) ja jopa raskaita panssarivaunuja. Kaikissa löydetyissä taisteluajoneuvoissa ei ole yleisesti hyväksyttyjä tunnuksia ja taktisia numeroita, mutta on muitakin merkkejä, joiden luonne on tuntematon, kirjoittaa Avia.pro.

Toki kirjoittaja on tietoinen, että kalustoon maalattu ”Z” on Ukrainaan suuntautuneeseen operaatioon osallistuvien joukkojen tunniste, jolla vältetään omien ampuminen väärinkäsityksenä. Kirjoittaja kertoo, että useinkaan löydetyissä tarvikkeissa ja kalustossa ei ole mitään näkyvää vikaa, eikä havaittavaa syytä sen hylkäämiseen. Olisikohan niin, että pojat ovat vain joko lähteneet kotiin, tai vaihtaneet siviilit päälle.

Kuva: Avia.pro.

Seuraavassa ukrainalaisten otoksia:

Siviilit tutkivat hylättyä venäläistä tankkia jossain Ukrainassa.

En voi uskoa mitä näen täällä: Ukrainalainen maanviljelijä ilmeisesti ottaa hylätyn venäläisen 9K33 OSA-maa-ilma-ohjusjärjestelmän yksinkertaisesti kytkemällä sen traktoriinsa ja ajamalla sen pois.

Venäjä toi jo operaationsa alussa Ukrainaan aluemaalien tulitukseen soveltuvaa raskasta kalustoa, mm. raketinheittimiä. Sotilasasiantuntijoiden mukaan tulivoiman käyttö tulee lisääntymään etenemisen hidastuessa, -ja samalla siviileille koituvat tappiot. Yksi tulivoimaan tukeutumista lisäävä seikka saattaa olla myös sotilaiden motivaation heikkeneminen.

Luettavaa:

 • Avia.pro 02.03. 2022 (venäjänkielinen),
 • Novosti 02.03. 2022 (serbiankielinen), näistä Z-kirjaimista.

13 Comments

 1. pöh
  3.3.2022 00:46

  Loppunu motivaatio, polttoaine ja ruoka, eikä huoltojoukkoja koskaan tullut niin päättivät vaan häippästä?
  Puolet joukoistahan ei kait edes tiennyt tulevansa sotaan, vaan luulivat osallistuvansa harjoitukseen..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.3.2022 01:15

   Ukrainalaisten some-videoklippien mukaan nälkäiset venäläissotilaat joutuvat kerjäämään ruokansa, tai varastamaan kaupoista.

   Onk joku tahallaan mokannut logistiikan? Niillä bensa loppuu, huoltoa ei näy, ja jos pysähtyy johonkin kylään, asukkaat tulevat heti kettuilemaan. Ei ole mitään hienoa asiaa, jonka puolesta sotia.

   Vastaa
   1. Julma juha
    3.3.2022 13:33
    Vastaa
 2. Juha
  3.3.2022 07:42

  Joo muistan armeija-aikaan kun sotaharjoituksessa ryhmämme hiihti vihollisen linjojen taakse eikä huolto enää pelannut. Mentiin maataloon ostaan ruokaa.. ei tarvinu maksaa ruisleivästä.

  Nämä on aika alkeellisia mokia edetä nopeammin kuin huolto..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.3.2022 07:50

   Ette menny kauppaan rohmuamaan hyllystä, ja rynkky kauppiaan leuan alle? Näin alkeelliseen mokaan ei kaikki pysty.

   Missasit pointin: Venäjällä ei ole salaisuus, että Ukrainan ”erityisoperaatio” pykii. Jos paikalliset siviilit kerää pelloiltaan sotamuistoiksi 9K33 OSA-it-järjestelmä -kalustoa ja hinaa latoon piiloon, niin moka on enemmän kuin #alkeellinen. Mitä ihmettä Venäjällä nyt tapahtuu?

   Vastaa
   1. Nälässä kaikki kelpaa
    5.3.2022 21:24

    Joo, mietin kanssa että tuollainen it-ohjus-torjunta-ajoneuvo ei ole sieltä halvimasta päästä ampuessaan ohjuksia ja 63mm luoteja. Siis vauhdista.

    Mutta mietin että onko se ruoka todella syömäkelvotonta sillä jos omana aikanani armeijassa olisi katsottu päivämääriä niin kaikki olis kuolleet nälkään. Näkkileipäin oli valmistettu -36 ja joskus oli puoliksi sinistä leipää. No, ei muuta kun leipä tikunnokkaan ja nuotioon niin pitkäksi aikaa että karvat paloi pois ja sininen muuttui mustaksi. Kun särpimenä oli raikasta ulkoilmaa niin se meni vallan mainiosti. Välillä löytyi joidenkin retkeilijöiden leiripaikka jossa oli jämiä peltipurkin nurkissa. Ne jäiset jämät kaavittiin ja ah kun oli hyvää. Joku tonnikalakin meni että ratisi vaan suussa.

    Parikin päivää piti leikkiä sissiä ilman ruokaa ja kun pääsi hiihtäen määränpäähän jossa piti olla nukkumapaikka ja teltta, niin ruokailu oli jo ohi ja edessä oli tiedusteluyö.

    Se kasvatti rintakarvoja kun oltiin niin heikkoja että ne jotka pysty raahas niitä joilta oli voimatihan loppu. -27 – -32 asteessa.

    Vastaa
    1. Pekka Kemppainen
     6.3.2022 12:57

     Sissijotos-muistelu oli erinomainen! Yksi suomalainen vastaa kymmentä (r-sana):ää, mutta syö vähemmän. -Siksi voitamme seuraavankin sodan.

     Pantsir-vitonen on mobiili-ilmatorjunta kaluston huippua. Täytyy olla sotilaiden ja koko armeijan motivaatio tosi alhaalla, ja nitshevoo-harasoo -henki korkealla, että tuon tasoista kalustoa hylätään pellolle ihan tosta vaan.

     Pointti on se, että GRU:n suopeudesta täysin riippuvainen ei-valtiollinen nettijulkaisija on saanut nuo tiedot, ja esittelee ne venäjänkieliselle yleisölle: Venäläisiä valmistellaan kuulemaan, että ”erkoisoperaatio” meni reisille. Avia.pro vahvistaa ukrainalaisista yms. lähteistä jo kuullun, että venäläiset sotilaat heittelevät varusteensa pitkin metsiä ja peltoja, ja kerjäävät ruokaa siviileiltä tai varastelevat kaupoista. On meneillään suunnaton venäläis-ukrainalainen tragedia.

     Vastaa
 3. Pekka Kemppainen
  3.3.2022 08:38

  Tämä ei ole irrallaan kokonaisuudesta:

  Anonymous
  @LatestAnonPress
  Russian FSB leaked information alerted Ukraine to assassination plot against President
  @ZelenskyyUa
  . Now, we can expect an internal power struggle within the Kremlin to overthrow the Putin regime. In the meantime, let’s continue with the attacks.

  https://twitter.com/LatestAnonPress/status/1499218376723476481?s=20&t=aH9C_OlGGrYpPkOwn_LGLw

  Anonymous-hakkereiden väitteen mukaan FSB on tahallaan vuotanut Ukrainalle varoituksen presidentti Zelenskyyn kohdistuvasta murha-hankkeesta.

  Vastaa
 4. Jallu
  3.3.2022 10:54

  Yleensähän tällainen toimiva sotasaaliskalusto pitäisi ottaa armeijan toimesta omaan käyttöön, kuten Suomalaisetkin tekivät Raatteentiellä. Hölmöä ja vaarallista antaa siviilien käsiin. Lisäksi eikös Ukrainalla ollut aika kova ase- ja kalustopula.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   3.3.2022 13:40

   Siviilit oli nopeempia.

   Vastaa
   1. Vesa Mustonen
    3.3.2022 18:43

    Mannetkin yhden tankin otti käyttöönsä.

    Vastaa
 5. Basso Balalaikka
  7.3.2022 23:06

  kun mannet (manneoletetut oikeastaan) ottivat Armata-14 tankin käyttöönsä, niin ottivatko mannet ne kaikki 100 , kun ei ole näkynyt videoissa muualla kuin paraateissa ja venäläisten oikeissa harjoituksissa (sellaisissa, joissa voi olla kännykätkin mukana eikä katukyltit ole kaksikielisiä)

  faktantarkistus wikipediasta ; ”A test batch of 100 is to be delivered and deployed to the 2nd Guards Tamanskaya Motor Rifle Division,”

  Vastaa
 6. Pekka Kemppainen
  8.3.2022 12:12

  Nonniin, tällekin uutiselle ilmaantui taustat:

  ”Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n lähde on the Times -lehden mukaan arvioinut, että Ukrainan sodasta tulee Venäjälle katastrofi.

  Lähde vertaa tilannetta natsi-Saksan romahtamiseen toisen maailmansodan lopussa.

  Venäjän presidentin Vladimir Putinin suunnitelma hyökätä Ukrainaan pidettiin hänen mukaansa salassa jopa FSB:ltä.

  Lähteen mukaan FSB:ssä on arvioitu, että sodassa on kuollut mahdollisesti jo 10 000 venäläissotilasta.

  Venäjän puolustusministeriö on tiedottanut tähän mennessä 498 venäläissotilaan kuolemasta.

  Tiedustelupalvelun lähteen mukaan FSB:tä on syytetty Venäjän sotatoimien epäonnistumisesta Ukrainassa, mutta se ei ollut saanut ennakkovaroitusta eikä ollut valmistautunut myöskään Venäjänvastaisten pakotteiden lamauttaviin vaikutuksiin.

  Todellista kuolleiden sotilaiden määrää ei lähteen mukaan tiedetä Venäjän hallinnossa, sillä yhteys suuriin divisiooniin on katkennut.

  Lähteen mukaan FSB:n virkailijoita oli käsketty tehdä sanktioiden varalta arvioita, jotka näyttävät Venäjän voitolta. Tämän seurauksena analyyseistä tuli perusteettomia.

  – Venäjällä ei ole mahdollisuutta voittoon, ainoastaan kukistumiseen, lähde arvioi.”
  Koko juttu: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/fa6c7a04-d036-4f4d-abf8-3b897368a75e

  Ensin GRU ja nyt FSB ovat ”vuotaneet” tiedon, että sota menee reisille. Tällä ”vuodolla” tehdään valtapolitiikkaa.

  Dosentti Bäckman twiittasi lähettävänsä selfien donitsiarmeijan voitonparaatista Kiovasta, ja mediahenkilö Janus huitoo videollaan, että ”TAJUUTTEKSTE!” -No tajutaanhan me, mutta miten on itsellä? Ti snaitte?

  Kumpaa veikkaatte? -Shoigu vai Gerasimov?? Toivotan onnea, menestystä ja hyvää pelisilmää Venäjän johdolle! (Tulette tarvitsemaan)

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top